30 Март, 2022 16:22 6 029 14

Атанас Славов за ФАКТИ: Надявам се в рамките на седмица да се реши въпросът с изпращането на военна помощ на Украйна

  • атанас славов-
  • демократична българия-
  • военно-техническа помощ-
  • украйна-
  • война

“Демократична България” се надяват предложението за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна "да получи по-широка подкрепа, отколкото коалиционното мнозинство"

Атанас Славов за ФАКТИ: Надявам се в рамките на седмица да се реши въпросът с изпращането на военна помощ на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на пленарното заседание днес парламентарната група на “Демократична България” направи декларация, с която заяви, че започва “консултации за постигане на съгласие за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна”.

“Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа!”.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с народния представител от “Демократична България” доц. Атанас Славов, конституционалист и заместник-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси.

- Доц. Славов, в декларацията “Демократична България” казвате, че започвате консултации - очаквате ли подкрепа на предложението за спешно изпращане на военно-техническа помощ на Украйна от народните представители от различните парламентарни групи?

- Сроковете наистина са спешни. Имаме намерение в петък да внесем Проекта на решение на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна. В рамките на днешния и утрешния ден ще проведем консултации. Предстои и коалиционен съвет по отбрана в рамките на утрешния ден, където тази тема също ще бъде основна и ще бъде дискутирана.

- Имали ли сте неформални разговори с коалиционните партньори за подкрепа?

- Имали сме неформални разговори, като те ще бъдат формализирани в рамките на коалиционния съвет. Ясно е с голяма вероятност, че единият от коалиционните партньори ще остане резервиран. Надяваме се в крайна сметка в Пленарна зала предложението да получи по-широка подкрепа, отколкото коалиционното мнозинство.

- Говорите за БСП, нали така?

- Да, тяхната позиция е ясна от самото начало.

- Избирателите на “Демократична България” призоваваха да излезете с позиция по въпроса дали да изпратим военно-техническа помощ на Украйна още от началото на войната. Това вече е факт. Как отговаряте на обвиненията, че сте се забавили?

- “Демократична България” ясно обявява от самото начало на войната позицията си, че подкрепяме военна помощ. Още от Декларацията на Народното събрание, която приехме на 24 февруари, наши ключови говорители - председатели и съпредседатели, членове на парламентарната група, винаги са защитавали публично тезата за изпращане на военна помощ. Имаше период на неформално обсъждане и консултиране с коалиционните партньори. Вече дойде моментът нашата позиция да се институционализира от парламентарната трибуна и чрез внасяне на Проект на решение.

- Защо смятате, че военна помощ на Украйна трябва да се изпрати?

- Когато имаме много ясно разделение между нападната страна и страна-агресор, подкрепата за нападнатия е подкрепа за възстановяване на мира. Изпращането на военна помощ на нападната страна, която упражнява своето суверенно право на самозащита в смисъла на Член 51 от Устава на ООН, е напълно легитимно, напълно оправдано от гледната точка на международното право. Неслучайно голяма част от държавите-членки на Европейския съюз и НАТО изпращат военно-техническа помощ на Украйна. За нас е и морален, и политически дълг да изпратим военна помощ в подкрепа свободата и независимостта на Украйна.

- Мислите ли, че в крайна сметка България ще изпрати такава помощ - тоест ще се съберат ли достатъчно гласове, за да се приеме решението на НС?

- Надявам се, че в пленарна зала ще бъде постигнато мнозинство за изпращане на военна помощ. Оперативно-техническият процес вече трябва да се придвижи от Министерския съвет в рамките на дадения от Парламента мандат в Решението на Народното събрание.

Наистина се надявам в рамките на седмица да е факт и решението на НС, и последващото решение на правителството на държавата ни за изпращане на военна помощ на Украйна.

- Обсъждано ли е да се вземат мерки относно информационната война и троловете, фалшивите новини, които виждаме непрестанно?

- Такива мерки се вземат ежедневно. Министърът на електронното управление Божидар Божанов работи много активно именно в тази посока. Още в първите дни на войната бяха блокирани десетки хиляди акаунти, които разпространяваха фейк нюз и хибридни съобщения в рамките на българското интернет пространство. Работи се активно в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се реши въпросът

    350 27 Отговор
    Въпросът много лесно ще се реши. Всичките военнолюбци ви качваме на 2 автобуса и ви пращаме, екипираме ви с всичко необходимо и с все оръжието ви пращаме към Украйна.

    И без това сте точно толкова. 2 автобуса народ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    216 17 Отговор
    Я едни нови избори и дай българия да ходят под чертата завинаги
  • 4 Стойко

    27 226 Отговор
    Истински президент! Зеленски излезе на улицата за да поведе Въоръжените сили на Украйна в контраофанзивара по всички фронтове! Нека направи същото и Путин, а не да се крие в бункера в Сибир.

    Коментиран от #7

  • 5 ОЩЕ ЕДИН ФАШАГА СЕ ИЗПЪЧИ

    235 18 Отговор
    Я ЗАМИНАВАЙ ДА ЗАЩИТИШ УКРАЙНА ТИ БЕ ТЪПАК !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ани Иванова

    22 178 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Ето това е истински президент! Повежда Украинската армия срещу агресорите! Заедно с цялото Украинско правителство! А Путлер скрит в бункер, дъщерите му в безопасност на запад милиардери заедно с зетьовете му, а чуждите деца нека умират в една варварска агррсорска война срещу суверенна държава и братски народ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Gospodа

    137 8 Отговор
    ТИ ЩО НЕ ГРАБВАШ ПУШКАТА (АКО ЗНАЕШ КАК ДА Я ХВАНЕШ) И ОТИВАЙ ДА СЕ БИЕШ, АМИ ДАВАШ АКЪЛ
    КОЙ КОГА, КАКВО И КАК?
    АЙДЕ БЕГАЙ, АМАН ОТ УМНИЦИ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ежко Бежко

    85 6 Отговор
    Виждам военолюбците демократи не са много, съдейки по минусите. Драскат глупости за свобода и независимост на Украина, но предполагам че знаят, че войната не е пълномащабна, няма килимни бомбардировки за да се пощади мирното население. Приписват на Путин желание да възстанови СССР о много други тежки грехове, а игнорират нееднократното изказаното му откровенно желание: не на НАТО в Украйна. Разбирам дълбоко заблудените западняци, гълтащи преварена каша поднесена от медиите и анализаторите им. Защо обаче има българи, макар и малко, които се водят по западната пропаганда. Не на НАТО в Украйна. Много е просто.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Любен Пандев-ДСБ

    12 16 Отговор
    ДБ въртят багажника по позорно безпринципен начин. Унизително...Кажете истината бе! Кажете, че не ви пука дали Нинова ще събори правителството или не. Пред това да помогнете да бъде спрян побъркам насилник, да бъде спряно убийаствата на деца и вразумяването на военнопрестъпник нацист, няма друг избор освен да се даде на жертвата оръжие!! Ама че безгръбначни псевдодемократи...