Отидете към основна версия

3 580 52

Васил Тончев пред ФАКТИ: Ако ПП И ДБ се явят отделно на избори, ще имат по-добър резултат

  • васил-
  • тончев-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • избори

Президентът Радев е в силна позиция в момента, казва социологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кабинетът на Кирил Петков подаде оставка. Парламентът ще работи още малко… Нов кабинет или избори? Може ли да има кабинет на „Продължаваме промяната“, но без премиер Кирил Петков. По актуалната политическа обстановка пред ФАКТИ говори социологът Васил Тончев.

- Г-н Тончев, защо българската политическа класа е раздирана от противоречия. Защо всеки е срещу всеки и вади кирливите му ризи?
-
Вървим към развита демокрация и развито гражданско общество. Ние сме в процес на изграждане на такова. Ние сме на ръба да оцелеем в рамките на демократичните правила. Без Европейския съюз нямаше да можем да се справим, без подкрепата на нашите партньори, но, все пак, мисля, че вървим в правилната посока. Нека да вземем пример с арабските революции, които катастрофираха, след като се проведоха, защото там нямаше гражданско общество, което да поеме промените и да ги доразвие. А ние сме от обществата, които вървим напред в демокрацията. Включително и благодарение на това, че се приобщихме към Европейския съюз. Ние минаваме през много препятствия. Имаме и много комплекси, които трябва да преодолеем, за да излезем на чисто и на светло, както се казва. Така че просто и политиците трябва да минат през това.

- Оставката на кабинета е факт. Какви изходи виждате от така създалата се ситуация?
- Избори. Предвид отношенията между всички партньори на политическата сцена, изборите са неизбежни. Не виждам шанс, при който нещо може да се направи в рамките на този парламент и на това мнозинство.

- Отново президентът ще се превърне в основна фигура. Но не отвори ли много фронтове, след като критикува всички – опозицията, с Кирил Петков постоянно разменят реплики, но и не пропуска БСП…
- Президентът Радев е в силна позиция в момента поради два факта. Първото е, че е в началото на мандата си. Второто е, че тезите, които защитава, са много убедителни за хората. Той залага на една много по-умерена, по предпазлива позиция. Пример е отношението му към войната в Украйна, където, според него, е добре да се държим на известна дистанция. Говорим по отношения на оръжието, на санкциите. Нещо, което е прагматично, което като цяло се харесва. По същия начин иска предпазливо да се подходи и по отношение на Северна Македония, по отношенията с „Газпром“. Той очевидно иска да ги запазим като партньор, наред с другите партньори, които имаме, и така да направим истинска диверсификация, защото това ще е полезно за бизнеса. Тоест, идеологическите и политическите съображения остават на по-заден план от прагматичните. Тази линия, в дългосрочен план, му дава основи, върху които може да гради популярност и силно присъствие в обществото.

- „Има такъв народ“ пък обявиха, че са готови за преговори за нов кабинет, ако Кирил Петков не бъде премиер. Как ви звучи?
- Звучи ми предизборно. Просто заради това, че те развалиха кабината и управлението, сега искат да излязат по-чисти преди изборите. Но това няма как да се приеме от определени кръгове от обществото.

- Как виждате ситуацията с „Продължаваме промяната“(ПП) - сами на избори или в коалиция?
- Ако се явят на две писти, разбирайте отделно, с „Демократична България“ (ДБ), ще имат по-добър резултат, от този, който биха получили, ако са заедно. Обсъжда се и коалиция, защото „Продължаваме промяната“ се позиционираха плътно вдясно, където е полето на „Демократична България“. Между двете платформи не се вижда някаква съществена разлика. Пак казвам, че ако са отделно и вървят по две писти, ще имат по-добър резултат. Опасенията, че „Демократична България“ може да не прескочи бариерата, са несъстоятелни. В момента, според социологическите проучвания, регистрираме преливане на предпочитания от „Продължаваме промяната“ към „Демократична България“.

- Колко е голям рискът конфликтът на политическата сцена да напусне парламента и да се прелее на улицата?
- Не вярвам да се стигне до нещо такова. Здравият разум надделява и сред политиците, и сред хората. Много е малка, според мен, вероятността да се получи такава провокация.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.

Свързани новини