Last news in Fakti

27 Юни, 2022 14:00 3 570 52

Васил Тончев пред ФАКТИ: Ако ПП И ДБ се явят отделно на избори, ще имат по-добър резултат

  • васил-
  • тончев-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • избори

Президентът Радев е в силна позиция в момента, казва социологът

Васил Тончев пред ФАКТИ: Ако ПП И ДБ се явят отделно на избори, ще имат по-добър резултат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кабинетът на Кирил Петков подаде оставка. Парламентът ще работи още малко… Нов кабинет или избори? Може ли да има кабинет на „Продължаваме промяната“, но без премиер Кирил Петков. По актуалната политическа обстановка пред ФАКТИ говори социологът Васил Тончев.

- Г-н Тончев, защо българската политическа класа е раздирана от противоречия. Защо всеки е срещу всеки и вади кирливите му ризи?
-
Вървим към развита демокрация и развито гражданско общество. Ние сме в процес на изграждане на такова. Ние сме на ръба да оцелеем в рамките на демократичните правила. Без Европейския съюз нямаше да можем да се справим, без подкрепата на нашите партньори, но, все пак, мисля, че вървим в правилната посока. Нека да вземем пример с арабските революции, които катастрофираха, след като се проведоха, защото там нямаше гражданско общество, което да поеме промените и да ги доразвие. А ние сме от обществата, които вървим напред в демокрацията. Включително и благодарение на това, че се приобщихме към Европейския съюз. Ние минаваме през много препятствия. Имаме и много комплекси, които трябва да преодолеем, за да излезем на чисто и на светло, както се казва. Така че просто и политиците трябва да минат през това.

- Оставката на кабинета е факт. Какви изходи виждате от така създалата се ситуация?
- Избори. Предвид отношенията между всички партньори на политическата сцена, изборите са неизбежни. Не виждам шанс, при който нещо може да се направи в рамките на този парламент и на това мнозинство.

- Отново президентът ще се превърне в основна фигура. Но не отвори ли много фронтове, след като критикува всички – опозицията, с Кирил Петков постоянно разменят реплики, но и не пропуска БСП…
- Президентът Радев е в силна позиция в момента поради два факта. Първото е, че е в началото на мандата си. Второто е, че тезите, които защитава, са много убедителни за хората. Той залага на една много по-умерена, по предпазлива позиция. Пример е отношението му към войната в Украйна, където, според него, е добре да се държим на известна дистанция. Говорим по отношения на оръжието, на санкциите. Нещо, което е прагматично, което като цяло се харесва. По същия начин иска предпазливо да се подходи и по отношение на Северна Македония, по отношенията с „Газпром“. Той очевидно иска да ги запазим като партньор, наред с другите партньори, които имаме, и така да направим истинска диверсификация, защото това ще е полезно за бизнеса. Тоест, идеологическите и политическите съображения остават на по-заден план от прагматичните. Тази линия, в дългосрочен план, му дава основи, върху които може да гради популярност и силно присъствие в обществото.

- „Има такъв народ“ пък обявиха, че са готови за преговори за нов кабинет, ако Кирил Петков не бъде премиер. Как ви звучи?
- Звучи ми предизборно. Просто заради това, че те развалиха кабината и управлението, сега искат да излязат по-чисти преди изборите. Но това няма как да се приеме от определени кръгове от обществото.

- Как виждате ситуацията с „Продължаваме промяната“(ПП) - сами на избори или в коалиция?
- Ако се явят на две писти, разбирайте отделно, с „Демократична България“ (ДБ), ще имат по-добър резултат, от този, който биха получили, ако са заедно. Обсъжда се и коалиция, защото „Продължаваме промяната“ се позиционираха плътно вдясно, където е полето на „Демократична България“. Между двете платформи не се вижда някаква съществена разлика. Пак казвам, че ако са отделно и вървят по две писти, ще имат по-добър резултат. Опасенията, че „Демократична България“ може да не прескочи бариерата, са несъстоятелни. В момента, според социологическите проучвания, регистрираме преливане на предпочитания от „Продължаваме промяната“ към „Демократична България“.

- Колко е голям рискът конфликтът на политическата сцена да напусне парламента и да се прелее на улицата?
- Не вярвам да се стигне до нещо такова. Здравият разум надделява и сред политиците, и сред хората. Много е малка, според мен, вероятността да се получи такава провокация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    40 17 Отговор
    ДБ ще вземат само субсидии !!
  • 2 Последния Софиянец

    42 19 Отговор
    Всички соросоиди ще са извън парламента.

    Коментиран от #23

  • 3 Лост

    37 6 Отговор
    Ако се явили заедно щели да имат повече,ако се явили поотделно щели да имат повече.Ако не се явят изобщо ще имат по равно.Това последното е най-вярно.
  • 4 Абе

    34 16 Отговор
    има опция и 2-те да не влязат! хаха
  • 5 Възмездие

    31 23 Отговор
    Всички искат газ и уран от Русия, соросите вън!!

    Коментиран от #34

  • 6 ПП и ДБ

    33 17 Отговор
    Хвани единия, удари другия!
  • 7 Даката

    41 9 Отговор
    Ако се явят отделно ДБ със сигурност няма да влезе в парламента.

    Коментиран от #8

  • 8 коко

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Даката":

    Така си е - на това този "политолог" така наречен казва по-добри резултати.
  • 9 гост

    29 4 Отговор
    Както СДС се присъедини като катраник към каруцата на ГЕРБ за да има Христов депутатка заплата, така и ДБ иска да се присъедини към ПП. На мода излизат тиретата ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ! Парадокса е, че ГЕРБ, СДС и ДБ членуват в Евр. народна партия, А ПП в Либералния алианс, където са ДПС и шеф на алианса е от ДПС ! Това му се вика българска политическа принципност - ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОКЪЛА !
  • 10 Стига

    19 21 Отговор
    Лъга. Пак ще се чудим за коя от двете партии да гласуваме, така че заедно е по добре за нас избирателите. Президента всички видяхме, че е подлец, а Янев е негова пешка.
  • 11 ФАКТИ ВЗЕМЕТЕ СЕ САМОЗАКРИИТЕ !

    25 2 Отговор
    И изчезнете , да не губите времето на хората и да не ги заблуждавате !!!!!!
  • 12 хихи

    24 6 Отговор
    ПП ППодмяната ще има още по-добри,..... ако не се яви...
  • 13 Капрала

    27 9 Отговор
    По-добър резултат за България - ДБ няма да ги има, а ПП ще са на санитарният минимум....
  • 14 хахахаха

    25 6 Отговор
    чиче фашагите на прокопа и шорош вече се борят в пакет за 4%
  • 15 Българка

    9 24 Отговор
    Само широко обединение не само ПП и ДБ, а и други партии и организации, които са с близки цели и политики трябва да се съберат, за да се унищожи многоглавата ламя на корупцията, която е превзела всички структури , почти всички медии, регулатори и най-страшно правораздавателните и разследващи органи

    Коментиран от #17, #35, #44

  • 16 ХА ХА ХА

    16 8 Отговор
    АБЕ ВАСИЛЕ , ТИЯ ОТ ...ПП, ДБ, БСП ЩЕ СЕ НУЛИРАТ ЗА ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ !!!!!!! РАЗБИРА СЕ БОЙКО АКО ГИ ОСТАВИ ОЩЕ ШЕСТ МЕСЕЦА ДА ПРАВЯТ ПОРАЗИИ И ДА СЕ ИЗЛАГАТ !!!!!!
  • 17 Абе Укро фашаги

    14 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Всички тия сега които управляват да се обединят , едва ли ще минат четирите процента и краката ще им се клатят до последно !!!!! Ще си преберат лигавниците които са приготвили за софрата на държавната трапеза !
  • 18 Красимир Петров

    25 2 Отговор
    Ако се явят самостоятелно ДАЙ България може и да гледат народното събрание отвън.
  • 19 Точно така излъжи ги

    15 3 Отговор
    да потънат и никога повече жълтоапветници през проекти на прокопа и посолството
  • 20 Стоян Александров

    13 3 Отговор
    Така е Васе, прав си Васе. Ако се явят отделно всеки един от таях ще има по около грубо и увеличено казано между 1 и 2 процента ( % ). Иначе казано общо ще имат между 2 и 3 процента. С две думи ще са АУТ. Т.с всичко вече свърши. Както за тях така и за Сидера, Магарешки, Шкембе воевода и баш предателя В. Симеонката. Всички сте ЧАОООООООО. За радост разбира се. Ааааа БСП ще са в задните редици в Парламента на мястото на Възраждане. Да се благодари на другарката с огромния хотел в Гърция и на сина й в МАНХАТЪН,Ню Йорк. Те гуляят, а старците дето гласуват за тях мизеруват. Еееее никой не ги кара да гласуват за тях де....
  • 21 един

    13 0 Отговор
    Тоя мисли другите за идиоти като него!
  • 22 Алоу Тончев

    2 6 Отговор
    Ако се явят заедно за ПП ще падне наполовина поне резултата им. Аз гласувах преди да се появи ПП за ДБ. Не защото ги харесвам, а защото другите ги видяхме как опоскват всичко. А не ги харесвам заради тъмния Ваньо.
  • 23 Аз съм

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Соросоид, харесвам западния начин на живот не желая връщане в Руската орбита, достатъчно им ядохме хубавото

    Коментиран от #27

  • 24 Одиозни

    15 3 Отговор
    И двете партии си мислят ,че са хванали Господ за шлифера - те са най-умните,най-красивите,менторите,всичкознайковците, а всъщност по държание са реплика на болшевиките. Речникът им е пълен със заклинания,лепене на етикети,рецитиране на опорки и обиди към опонентие. Всъщност са раннота СДС в одиозен вид.
  • 25 Все тая

    13 2 Отговор
    Ако се явят поотделно ПП ще вземе 4%, а ДБ 0.001%, ако са заедно процента пак ще е около 4.
  • 26 Шамана на Монтерей

    3 10 Отговор
    Ситуацията е такава,че пред избирателите стои дилемата или по-малкото зло,или се връщат ГЕРБ-СДС,ДПС и като патерица "Златният пръст" от "Възраждане".Подкрепата на привържениците на ПП за правителството,дават надежда за мобилизация на тези хора,което евентуално ще даде на ПП отново възможност да са първа политическа сила.ДБ ако успеят отново да убедят хората да гласуват за тях,тогава би могло да се състави отново правителство,за предпочитане без БСП и задължително без ИТН.При друг сценарий,ще имаме в Народното Събрание отново ГЕРБ като първа политическа сила и още по-голямо фрагментиране,което със сигурност ще се повтори ситуацията от миналата година-неработещ Парламент и нови избори.

    Коментиран от #30

  • 27 А сега де

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм":

    Вече повече от 30 години сме към Запада, сподели поне едно хубаво нещо ако обичаш? Само не казвай гей парадите.

    Коментиран от #36, #40

  • 28 Определено

    9 6 Отговор
    Радев е най голямата гад, в съвременната политика на България!
  • 29 А дано

    11 2 Отговор
    ДБ,шамшалите,не видят повече парламент,за да имат време да отидат с пасито и крадлаленче,да помагат на зеленият комедиант...
  • 30 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Шамана на Монтерей":

    А тази година Кирчо така се разработи, та чак пушилка се вдигаше:) То не беше опипване на задни части, не бяха секскурзии до Солун с правителствен самолет...не случайно на г-н Харвард за 6 месеца не му остана време да приеме ни един закон, но пък за сметка на това само за дни приватизира едни 9 милиарда:) Единственото министерство, което си вършеше работата беше това на растежа на Лорел и роднини - такъв растеж на инфлацията не е имало в българската история:)

    Коментиран от #33

  • 31 уеээээ

    8 3 Отговор
    15 години препятствия, комплекси, и все вървиме към демокрацията на ЕС - не е ли малко множко, бе, всезнайко шорошоиден?! Кого ще убедиш? 15 години не сме мръднали нагоре, всичко е надолу. Всичко.

    Коментиран от #37

  • 32 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    СОЦИОЛОГ - КОМУНИСТ И ........ ОБЕКТИВНОСТ....... КАТО ОГЪНЯ И ВОДАТА ...... ФАКТ !
  • 33 Шамана на Монтерей

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Диванен политолог с жълто около устата.В края на управлението на Жан Виденов курса долар-лев беше около 3000 лв. за долар,а инфлацията беше над 240%.
  • 34 нееееееее

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Възмездие":

    кремлюхо,........чупката!
  • 35 Бай градски

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    ПП и ДБ да унищожат корупцията?!?......Ха ха ха ха ха ха ....хи хи хи хи хи ...Та те искат да създадат нова ламя на корупцията с още по вече глави!!
  • 36 даааааааа

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "А сега де":

    Ако си от тези близо милион ,дето нито учат, нито работят, НИКОГА НИЩО ХУБАВАО НЯМА ДА ВИДИШ! А ко чакаш политическия салам НЯМА КОЙ ДА ТИ ГО ДАДЕ!!
  • 37 нееееееее

    7 5 Отговор

    До коментар #31 от "уеээээ":

    ЕС ли ти е виновен бре? Марш в Русия ,кремлюхо, там да видиш колко е хубаво! Но ще доприпкаш обратно още на третия ден !

    Коментиран от #48

  • 38 Грантаджиев соросоид

    4 0 Отговор
    Ако тези са красивите и умните, смятай какви трябва да са грозните и простите...

    Коментиран от #50

  • 39 Един друг

    6 1 Отговор
    До 27
    Са твое съжаление онези времена когато умните и работливите работеха и живееха бедно за сметка на некадърниците и партийците.Сега вече Твоите партийци станаха първи капиталисти и ако си бил тъп та не си изучил,ако си некадърен нищо да работиш и ако те мързи то все гладен ще ходиш.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ния

    3 1 Отговор
    По добре да се явят заедно , за да не се чудят десните хора, кои да бъдат. Гласуващите и за едните и за другите са с един и същи профил. Така ще е по лесно.
  • 42 Проруската червена социология иска

    4 3 Отговор
    да навреди с каквото може. Явете се заедно ПП и ДБ, вземете 130 депутати и да свършваме с руската робия и нейните гавази у нас !

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Северозападнал

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Надай се како
  • 45 Неможе

    1 0 Отговор
    Пед.лите винаги действат заедно и само мъжка любов може да ги раздели,но за мърсувания се обединяват
  • 46 Да им го

    2 1 Отговор
    Пп и Дб отекоха в канала
  • 47 Дудуков

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Проруската червена социология иска":

    Мечтите са безплатни
  • 48 Аде ве

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "нееееееее":

    Ти ходил ли си в Русия скоро
  • 49 Вергина

    2 1 Отговор
    Откакто ДБ почнаха да се готвят да управляват с ГЕРБ, не ги понасям. Едно време плюеха по същите до полилавяване. Отделно се направиха на разсеяни за това, че БСП фактически са си 100% задкулисие... Може да са патерица на ПП, защото сами се обезличиха. Вече приличат на хора, които са в политиката само за пари.
  • 50 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Грантаджиев соросоид":

    Лесен отговор. погледни герберасти, чалгари, те са обратното на умни и красиви
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.