Отидете към основна версия

20 397 156

Методи Андреев пред ФАКТИ: Радвам се, че Кирил и Асен направиха „беля“ на Русия (част първа)

  • методи-
  • андреев-
  • русия-
  • изгонени

До момента България бе смятана за „Троянски кон“ на Москва в ЕС и НАТО, казва анализаторът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какъв знак е изгонването на 70 служители на руското посолство у нас? Къде се коренят основите на руския шпионаж у нас? По темата говорим с Методи Андреев, който следи политическата ситуация у нас и е отлично запознат с работата на службите. Ето какво сподели той пред ФАКТИ. Ще ви предложим интервюто в две части. Утре четете за ролята на Симеон Сакскобургготски, Илия Павлов, Делян Пеевски, пробиването на българските служби и защо Бойко Борисов е „политическо животно“ .

- Г-н Андреев, как ще коментирате изгонването на 70 руски служители на посолството – не само дипломати, а и обслужващ състав, от България?
- Моят отговор е ясен. Аз съм много доволен. Най-накрая се намери българско правителство, което се реши да сложи преграда пред имперските амбиции на Русия в България. Това е положителен акт за развитието на нашата държава.

- Това решение на България се превърна в световна новина…
- Така е, защото до момента България бе смятана за „Троянски кон“ на Русия в ЕС и НАТО. Така и беше планувано в оперативните сметки на Москва. България да влезе в ЕС, да стане член на НАТО, за да може чрез нея да се блокират определени инициативи, да се източват определени средства към определени финансови центрове в Москва и т.н. Но сега дойдоха едни момчета, който бяха извън рамката, която Москва беше сложила над българския политически елит. Радвам се, че Кирил и Асен не бяха рамкирани и направиха, както се казва, „белята“. И сега какво виждаме… Хора от статуквото – по-млади и по-стари, излизат и казват: „Край, повече никога те да не бъдат управляващи…“

Излезе дори и президентът Гоце (б.р.-визира Георги Първанов и агентурното му име) и с цялата си наглост, на която той единствено е способен, да казва, че Кирил Петков никога повече не трябва да бъде премиер и на такъв пост, защото бил неуравновесен. А щото Гоце беше много уравновесен? Знаем изпълненията му. Знаем за „Големия шлем“, за отстреляния архар (б.р. – скандалът с отстреляния защитен овен), за досието му в Държавна сигурност и т.н. Та такива хора сега излизат и пищят какво се случи.

- Защо това се случва сега, когато премиерът Кирил Петков е в оставка. Така по-лесно ли се взима решение, защото приключваш с управлението?
- Истината е, че тази коалиция бе много идеологически напукана. Тя бе създадена с идеята да има правителство и този кабинет да бъде единен по отношение на разграждането на корупционната държава, създадена от ГЕРБ. Във всеки един момент, в който се налагаше решаването на друг политически казус, се виждаха различията. Това нещо, с изгонването на руските служители, не е станало импулсивно и от веднъж. Според мен има доста предистория тази сага, има доста натрупани данни. Искам да напомня нещо. Още при опита за преврат в Черна гора излязоха данни, че в България се намира центърът на агентурата на руския шпионаж за Балканския полуостров. Спомняте си и македонският премиер Заев, когато имаше проблеми и щяха да го бият в парламента, тогава пак бяха намесени руски интереси. Тогава македонските служби написаха доклад, това беше по време на второто управление на Борисов или началото на третото, че руският шпионаж за балканите се движи от България. Имаме достатъчно данни в нашите служби. А че службите ни са пробити, и тук споделям напълно констатациите на Иво Мирчев от „Демократична България“, това е факт. Аз съм ги казвал тези неща много, много време преди днешните събития.

- Кого визирате или чие управление…
- Вижте, всичко тръгна от управлението на НДСВ и Симеон Сакскобургготски. Имаше известни забежки по отношение на Русия и по времето на СДС. Нека не забравяме, че тогава бе извършена една от най-сериозните грешки на тогавашния премиер Иван Костов. Аз съм бил тогава част от това управление и се притеснявам да кажа, че е било предварително планувано, но да дадеш на Русия единствената си рафинерия. Да, сега някой ще каже, че „Лукойл“ не е собственост на Русия, а на холандски банки, които са собственост на Ротшилд и т.н. Тези неща са ясни. Но управлението на „Лукойл“ е в ръцете на руската държава. Иван Костов преди два месеца излезе и каза, че „Лукойл“ трябва да бъде предадено на оперативно управление на държавата. Той каза още, че най-голямата грешка щяла да бъде да се национализира. Аз не споделям неговото мнение. Още повече, че той казва, че сделката на времето била напълно пазарна и т.н. Костов може да бъде обвиняван във всичко, но не и че е глупак. Той бе един от най-интелигентните български премиери. Той беше човекът, който проби и направи невъзвратимо членството на България в ЕС и НАТО. Но, в същото време, направи фатална грешка, когато сбърка пазарна сделка с геостратегическа сделка. Когато в една сделка има геополитически елемент, няма пазар. Такава важна за националната ни сигурност икономическа структура каквато бе „Нефтохим“, няма как да бъде дадена на Русия. Ето сега, години по-късно, виждаме ефекта от тази грешка.

Следва втора част ...

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 164 гласа.

Свързани новини