Отидете към основна версия

4 462 66

Велизар Шаламанов пред ФАКТИ: Държавата може да стане гарант на „Терем - Летец” и „Авионамс”, за да работят

  • велизар-
  • шаламанов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авионамс

В Украйна виждаме една брутална агресия и практически терористични действия от страна на Москва, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем - Летец” и „Авионамс”. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг преди ден. Решението засяга и чешкото предприятие „Лом Прага”. Как ще се отрази това на двете дружества. По темата, както и за войната в Украйна, говорим с Велизар Шаламанов, бивш военен министър. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Г-н Шаламанов, получихме поредна санкция от Русия с прекратяването на лицензите на две военни търговски дружества – „Авионамс“ и „Терем-Летец“. Това какъв удар е?
- Не бих казал, че е някакъв удар. По-скоро трябва да приемем, че нормални отношения с Русия, при положение че Москва извършва нечувана агресия в Европа срещу една съседна страна, не могат да бъдат поддържани. И в тази връзка всеки, който планира бизнес или държавни дела на база на нормални отношения с Русия, прави груба грешка.

- Но с тази санкция работата на двете дружества ще бъде възпрепятствана и може да останат без работа след известно време…
- Не съм съгласен с този въпрос. И то по няколко причини. Първо българската държава, както украинската държава по-рано, може да извърши необходимите стъпки, за да създаде легитимност в работата на тези дружества. Ако те наистина разполагат с необходимата документация, инженерно-технически състав, в което аз вярвам. Така че от държавата зависи дружествата да могат да продължат да извършват тези ремонти със съответните сертификати и гаранции, но издадени вече и от Българската държава. Държавата може да стане гарант на „Терем - Летец” и „Авионамс”, за да работят. Сертификатите могат да се издадат и с помощта на Украйна, Полша, Чехия, Румъния и т.н. Говоря за други страни, които имат опит в тази област. И така контрагентите могат да използват нашите способности, ако имат доверие на държавата. Друга причина е, че тази техника, която все още я има в България и е съветска, тя е много стара и може да бъде поддържана. То и досега поддръжката е била свързана с т.н. „канибализиране“ – взимане на части от приземена техника и да се слага на техника, която лети. Това пък е много ясен сигнал, че нашата отбранително-ремонтна индустрия трябва рязко да премине към техника, произвеждана от страни-членки на НАТО, която е съвместима с НАТО. Така индустрията ще е полезна първо на нашата армия, която трябва да се превъоръжава. И така ще излезем на един по-надежден и по-платежоспособен пазар, ще се осигурят и нови работни места и добри заплати и т.н.

- Това удобен момент ли е да модернизираме армията си?
- Това е доста закъсняло решение. Но, надявам се, че вече на всички е ясно, че повече не може да чакаме. Удобното време беше 2014-а, когато правителството, макар и служебно, прие програма „България в НАТО и европейската отбрана“. Там се предвиждаше през изтеклите вече 8 години да бъде изцяло подменена съветската техника, за което имаше специална програма в НАТО. Също така да се трансформира нашата отбранителна индустрия и така да се прекъсне зависимостта от Русия, която, както виждаме днес, е голям риск. Но това е в миналото. Сега с инвестиционната програма на Министерството на отбраната може да бъде реализиран този преход ускорено и заедно с индустрията да се използват новите механизми, активирани от войната в Украйна, за „заем-наем“ от САЩ, както и да се трансферира техника от Франция, Германия или Италия към страните от Източна Европа. Именно в тези страни се формира една многонационална група за предна отбрана, която, сама по себе си, изключва участието на съветска техника в този модел на силите.

- Подмяната ще става все по-трудна, защото новата техника ще е все по-скъпа… Виждаме какво става със самолетите Ф-16…
- Новата техника ще е по-скъпа и ще бъде доставена за по-дълги периоди на производство, но това е шанс. Всички ще се съгласят, че бързата подмяна на най-необходимото може да стане с готова техника втора ръка. А нашата индустрия да се включи в усилието за увеличаване на производствения капацитет на военната техника, защото имаме по-голямо търсене, а производственият капацитет на Западна Европа и САЩ не е достатъчен. Именно това води и до по-висока цена на продукцията, както и дълги срокове на доставка.

- Как виждате развитието на военния конфликт в Украйна?
- Развитието зависи от Русия и Украйна. От една страна виждаме една брутална агресия и практически терористични действия от страна на Москва и един нестихващ дух на съпротива от страна на Украйна, включително виждаме и акции на контраатака. Решението на този конфликт е в изтеглянето на Русия от окупираните територии и възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Всяко друго решение ще бъде частично и ще удължи този процес на конфронтация, на военни престъпления и на икономически трудности за всички страни. Решението на конфликта също така зависи от по-сериозно ангажиране на свободния свят с оръжие за Украйна. Това ще пресече амбициите и всякакво планиране от страна на Москва за евентуален успех, както и частично окупиране задълго на определени части от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 51 гласа.

Свързани новини