Last news in Fakti

15 Юли, 2022 12:30 4 445 66

Велизар Шаламанов пред ФАКТИ: Държавата може да стане гарант на „Терем - Летец” и „Авионамс”, за да работят

  • велизар-
  • шаламанов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авионамс

В Украйна виждаме една брутална агресия и практически терористични действия от страна на Москва, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем - Летец” и „Авионамс”. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг преди ден. Решението засяга и чешкото предприятие „Лом Прага”. Как ще се отрази това на двете дружества. По темата, както и за войната в Украйна, говорим с Велизар Шаламанов, бивш военен министър. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Г-н Шаламанов, получихме поредна санкция от Русия с прекратяването на лицензите на две военни търговски дружества – „Авионамс“ и „Терем-Летец“. Това какъв удар е?
- Не бих казал, че е някакъв удар. По-скоро трябва да приемем, че нормални отношения с Русия, при положение че Москва извършва нечувана агресия в Европа срещу една съседна страна, не могат да бъдат поддържани. И в тази връзка всеки, който планира бизнес или държавни дела на база на нормални отношения с Русия, прави груба грешка.

- Но с тази санкция работата на двете дружества ще бъде възпрепятствана и може да останат без работа след известно време…
- Не съм съгласен с този въпрос. И то по няколко причини. Първо българската държава, както украинската държава по-рано, може да извърши необходимите стъпки, за да създаде легитимност в работата на тези дружества. Ако те наистина разполагат с необходимата документация, инженерно-технически състав, в което аз вярвам. Така че от държавата зависи дружествата да могат да продължат да извършват тези ремонти със съответните сертификати и гаранции, но издадени вече и от Българската държава. Държавата може да стане гарант на „Терем - Летец” и „Авионамс”, за да работят. Сертификатите могат да се издадат и с помощта на Украйна, Полша, Чехия, Румъния и т.н. Говоря за други страни, които имат опит в тази област. И така контрагентите могат да използват нашите способности, ако имат доверие на държавата. Друга причина е, че тази техника, която все още я има в България и е съветска, тя е много стара и може да бъде поддържана. То и досега поддръжката е била свързана с т.н. „канибализиране“ – взимане на части от приземена техника и да се слага на техника, която лети. Това пък е много ясен сигнал, че нашата отбранително-ремонтна индустрия трябва рязко да премине към техника, произвеждана от страни-членки на НАТО, която е съвместима с НАТО. Така индустрията ще е полезна първо на нашата армия, която трябва да се превъоръжава. И така ще излезем на един по-надежден и по-платежоспособен пазар, ще се осигурят и нови работни места и добри заплати и т.н.

- Това удобен момент ли е да модернизираме армията си?
- Това е доста закъсняло решение. Но, надявам се, че вече на всички е ясно, че повече не може да чакаме. Удобното време беше 2014-а, когато правителството, макар и служебно, прие програма „България в НАТО и европейската отбрана“. Там се предвиждаше през изтеклите вече 8 години да бъде изцяло подменена съветската техника, за което имаше специална програма в НАТО. Също така да се трансформира нашата отбранителна индустрия и така да се прекъсне зависимостта от Русия, която, както виждаме днес, е голям риск. Но това е в миналото. Сега с инвестиционната програма на Министерството на отбраната може да бъде реализиран този преход ускорено и заедно с индустрията да се използват новите механизми, активирани от войната в Украйна, за „заем-наем“ от САЩ, както и да се трансферира техника от Франция, Германия или Италия към страните от Източна Европа. Именно в тези страни се формира една многонационална група за предна отбрана, която, сама по себе си, изключва участието на съветска техника в този модел на силите.

- Подмяната ще става все по-трудна, защото новата техника ще е все по-скъпа… Виждаме какво става със самолетите Ф-16…
- Новата техника ще е по-скъпа и ще бъде доставена за по-дълги периоди на производство, но това е шанс. Всички ще се съгласят, че бързата подмяна на най-необходимото може да стане с готова техника втора ръка. А нашата индустрия да се включи в усилието за увеличаване на производствения капацитет на военната техника, защото имаме по-голямо търсене, а производственият капацитет на Западна Европа и САЩ не е достатъчен. Именно това води и до по-висока цена на продукцията, както и дълги срокове на доставка.

- Как виждате развитието на военния конфликт в Украйна?
- Развитието зависи от Русия и Украйна. От една страна виждаме една брутална агресия и практически терористични действия от страна на Москва и един нестихващ дух на съпротива от страна на Украйна, включително виждаме и акции на контраатака. Решението на този конфликт е в изтеглянето на Русия от окупираните територии и възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Всяко друго решение ще бъде частично и ще удължи този процес на конфронтация, на военни престъпления и на икономически трудности за всички страни. Решението на конфликта също така зависи от по-сериозно ангажиране на свободния свят с оръжие за Украйна. Това ще пресече амбициите и всякакво планиране от страна на Москва за евентуален успех, както и частично окупиране задълго на определени части от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    100 6 Отговор
    Да, може и може при авария да се платят милиони кръвнина и части от къде бе шан.таж соросоиден?

    Коментиран от #5, #57

  • 2 днес

    97 4 Отговор
    Този е мнооого прост, нали се отнемат лицензии, ако работим без разрешение - ще плащаме - така както си платихме ръждясалите реактори за Белене, нали тогава един друг КККретен с очилца щеше "да пляска Русия". Аман от иидиоти, раждани от изхода .... ааннала имам предвид!

    Коментиран от #20

  • 3 Професора

    97 1 Отговор
    Шаламанов пак избухна с простотия.
  • 4 ЗАТВАРЯШ бе

    80 2 Отговор
    Цар ВУЛ !
  • 5 ддд

    75 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен _Язовец":

    Нали прочете. Части от старите машини и даваме гаранция франция. После като стане инцидент ще търкаме ръце и ще гледаме тавана.

    Коментиран от #59

  • 6 От държава - " Септична ЯМА"

    48 2 Отговор
    Питейна вода никой не ПРЕДЛАГА !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знаещ

    81 2 Отговор
    Кой би отишъл на автосервиз, бил той и фирмен, и те да ти кажат - можем да ти оправим колата, ама нямаме резервни части. С твои части - може, ама не даваме гаранция за ремонта. Това само български евроатлантик го може.

    Коментиран от #41

  • 9 Не,не и не!

    68 3 Отговор
    Категорично съм против.При беля държавата ще плаща.Закопават България!
    Да ходи да се жалва на Кирчо,защото той е виновен!
  • 10 Българските МЕКЕРЕТА, ще се окротят само

    17 47 Отговор
    Като ги НАВРЕШ в кюшета ! Русия няма у НАС - БРАТУШКИ ! Тя има само Г А Д Ю Ш К И !
  • 11 Българка

    8 67 Отговор
    Всички бизнеси у нас ,които са свързани по някакъв начин с Империята на злото,трябва да се реорганизират и да не разчитат на доказано подъл партньор, какъвто е Русия.

    Коментиран от #13, #47

  • 12 Димитър

    70 1 Отговор
    КА то руски възпитаник Шаламанов мрази Русия от все сърце. Но защо ние трябива да плащаме за неговите дертове?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    42 1 Отговор
    НЕГРИТЕ И АРАБИТЕ МОЖЕ И ДА СА ПРОСТИ
    ...
    ОБАЧЕ НЕ ХОДЯТ В НЕЛИЦЕНЗИРАНИ СЕРВИЗИ
    НА БМВ ДА СИ ПОПРАВЯТ КОЛИТЕ :)
    ....
    ОСОБЕННО КОГАТО БМВ-ТО Е 10 МИЛИОНА ДОЛАРА И НАГОРЕ
  • 15 Боруна Лом

    33 0 Отговор
    И ТИ ИМАШ ВИНА,МАЗНА ВРЪВ
  • 16 Копейкин.... Костя Копейкин

    3 32 Отговор
    От 2014 година насам 50 процента от фирмите в Русия работят без лиценз, след войната вече са 90, от тези които останаха да работят там. Пример за това е огромната верига за бързо хранене Бургер Кинг, взеха им лиценза, забраниха им да ползват името, а те си правят каквото искат и не слушат никого. Даже за по незапознатите мога да кажа, че в Русия има закон приет 2015 година който те пази от чуждестраните фирми. Например правиш копие на продукт, собственника на правата на продукта няма право да те съди на руска територия, а другите съдилища и инстанции в Русия не действат.

    Коментиран от #22

  • 17 Въййй

    46 4 Отговор
    Сега ще си купим и хеликоптери на хартия ... хахаха пълен смях. А като спрат горивото за АЕЦ Колзлодуй и реактори на чертежи ще си купиме.

    Коментиран от #21

  • 18 Сатана Z

    40 1 Отговор
    Киро ли ще бъде гарант бе, Шаман?
    Или Румбата,който мълчеше като риба когато загина негов колега на Шабла?
    Гаранция -Франция и Чехословакия я прибра Хитлер.
  • 19 А лицензи ти ще дадеш

    38 1 Отговор
    Лъже и го знае краварската по.дло.га
  • 20 БазаДанни

    6 41 Отговор

    До коментар #2 от "днес":

    Реципрочни мерки...
    Русия не признава патенти и лицензи на държавите от "неприятелският списък" (сред които е и България), няма никаква причина те да признават нейните.
    Още повече че Русия почти не притежава интелектуална собственост, всичко е откаднато и копирано от други държави.

    Коментиран от #30, #36

  • 21 ПУТИН В ШОК

    2 32 Отговор

    До коментар #17 от "Въййй":

    Не ся бой за Козлодуй. Ще му турим американско гориво като в Чехия и Запорожие, и ще сме рахат.

    Коментиран от #29

  • 22 Плевенски

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "Копейкин.... Костя Копейкин":

    Ще летиш ли на хеликоптер, ремонтиран от хора без необходимия лиценз? Аз, не.
  • 23 Българин 🇧🇬

    36 2 Отговор
    Тези стари изсъхнали турско-щатски агенти ги вадят от ковчега , отупват ги от нафталина , и ги пускат да вият срещу българо-руските отношения . 😡
  • 24 Цървул

    33 1 Отговор
    Да ви имам експертите - подлоги сме!!!
  • 25 📌🇧🇬

    26 3 Отговор
    Европейският съюз се "простреля в белите дробове" с необмислени икономически санкции срещу Русия, които, ако не бъде отменени, рискуват, да унищожи европейската икономика, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

    Доставките на газ за Европа се затегнаха, а цените на горивата скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и последвалите санкции, което накара страните да се мъчат да презаредят запасите си и да разнообразят каналите за доставка. Русия нарече Войната в УкрайнаРуското Военно Нахлуване, действията си в Украйна "специална операция"
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 българина

    27 1 Отговор
    аз викам да почваме да си правим сами ф16 без лиценз, а в ловеч да сглобяваме с гаранцията на държавата 750 iL, а на съседната линия S 550. ГОВА СЕ КАЗВАТ ЗАПАДНИ БЕЗЦЕННОСТИ, крадеш от Русия лицензи, авоари, газ, петрол, активи....
  • 28 пьешу

    25 1 Отговор
    мълиии, какъв интеуект струи от тая особа! както и от твърдението, де.
  • 29 бокоБРАВО КИРО

    28 0 Отговор

    До коментар #21 от "ПУТИН В ШОК":

    АЛОО ВЕЧЕ ГО ВЪРНАХА ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ БОКЛУК ГОРИВО ...НЕ МОЖАХА И МЕСЕЦ ДА РАБОТ1ЯТ С НЕГО
  • 30 днес

    31 1 Отговор

    До коментар #20 от "БазаДанни":

    Бегай на Козяк - днес раздават стотинките!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Шаламанов, Слугинаж,продажник и Идиот!!

    33 0 Отговор
    С. Тагарев, от една "матрица" са правени!?
  • 32 РЕНЕ ГАд

    29 0 Отговор
    КОЙ СЛУША ПРОС ТОТИЙТЕ НА ТОЯ ШАЛА МАНИ , БИВИ ДОНОСНИК НА ДС , СЕГА ОТЯВЛЕН .....АТЛАНТИК ?????!!!!???
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шаламан

    29 0 Отговор
    Е долен глупав българомразец и майцепродавец. А глупостите които говори нямат нищо общо с истината.Какви гаранции може да даде държавата когато ти отнемат лиценза. Същото е да произвеждаме американски системи без лиценз от САЩ. Глупак....нали никой няма да купи нищо вече.
  • 35 клиууиии

    22 1 Отговор
    шаламаоф, каквато и да е тази фамилия, явно не е българска, но ... какъв гарант може да е държавата, като години наред втълпявахте, че "държавата е лош стопанин"?!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Калчо

    18 1 Отговор
    А сега купете техника за милиарди на хартийка. Платени от нас, с % за вас . Като няма армия, каква техника ще купуваш, бе г...ьо
  • 38 Хасковски каунь

    21 0 Отговор
    Държавна гаранция + липса на части = Франция
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БазаДанни

    2 12 Отговор
    Дженди е на баща ти продажния син.
    Тебе руснаците как те държът на работа?
    Явно законът забраняващ гейовете не го спазват в бегето.
  • 41 сдфгхй

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Те това е положението- никой не може да отнеме знанията и компетенциите на завода да ремонтира (особено пък допотопни неща), но отнетият лиценз означава "ЗАБРАНА за доставка на резервни части"... Дори и чрез посредници... Тоест 2 завода удрят кепенците много скоро...
  • 42 Физиотерапевт

    15 0 Отговор
    Аз на внука направих един Ф-16 от два стари палета и кормило от "Балканче"на вилата.Ако Шаламанов експерта слушка и папка и на него мога да направя един.
  • 43 Мисля

    14 0 Отговор
    Хората от тези заводи да си търсят работа навреме и да не теглят кредити.То от вчера едва ли ще има банка да им даде де.
  • 44 Генералът

    0 11 Отговор
    когато видят коментар:
    "независима и силна България" и троловете скачат на клавиатурите :)
    вече не работят заплахите на москва. Заводът ще работи и без лиценз.
    русия скоро нищо няма да изнася и нищо няма да внася, честито
  • 45 Зелен Чук

    12 0 Отговор
    На АЕЦ-ца до кога е лиценза?Отиде коня в рЯката.
  • 46 Закон на Мърфи

    14 0 Отговор
    "Камила от кърлеж не куца"..много ми е смешно пудели като нас,Литва или Молдова се правят на тигри.А големите държави си редят картите и за след войната.Защото вечна война няма,но има вечна търговия.
  • 47 Олга

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Според теб, неграмотната, трябва да се закрие 300 различни предприятия и обекти, които направила Русия в БГ и след това да се закрие и самата държава, тъй като Русия я “открила” след небитието - турско “присъствие” .
  • 48 Точен

    14 0 Отговор
    Шаламанов, забравяш, че през 1945 г е имало Народен съд.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гръч

    8 0 Отговор
    Една високоточна ракета ще ви дойде психично оздравяваща,че прекалено сте превъзбудени много си пипате Г точките
  • 51 иво

    12 0 Отговор
    келемето шаламанов и гаджето му тагарев сега да намерят работа авиоремонтните заовди като са толкова курназ русофоби.
    Продажни келеши!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Шаламана

    4 0 Отговор
    Бази и държавата, щом един фатмак като мен и беше военен министър!
  • 55 Той

    5 0 Отговор
    Долен предател
  • 56 Обаче

    0 7 Отговор
    Кремъл в злобата си, само може да се прецаква. Нека американците да доставят оръжейни технологии за производство в заводите. Обаче с тази кремълска агентура и безброй предатели по нашите земи, вероятността да се случи е много малка. Затова правителството и службите трябва да направят всичко възможно и дори нечовешко за да се справят с предателите и техните господари.

    Коментиран от #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лустрация

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ддд":

    Идиот-не съм аз-Достоевски е.
  • 60 гредс

    5 0 Отговор
    Мръсен шпионин на ци рей ю кога ще ти начупят продажмата муцуна, на теб и на предателите от ГЕПИ, ПП и Дай българия? Ходите на закуски в посолството на краварите, инструктират ви как да лъжете срещу Русия, ама сметката я плаща всеки българин от джоба си. Кога ще ви начупят от бой?
  • 61 Артилерист

    7 0 Отговор
    Шаламанов има предвид американската държава да ни е гарант, но ние си знаем, че сме им колония...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тейко ти

    8 0 Отговор
    Държавата ще е гарант, а в заводите ще "правят" манерки за НАТО. С такива "експерти" врагове ме ни трябват.
  • 64 Златен скункс

    3 0 Отговор
    То експерт до експерта, генерал до генерала,а на полето и зад струга и ..... няма никой.
  • 65 Подло

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Обаче":

    Безброй предатели? Уточни какви. Тези които ходят на молитвени закуски във Вашингтон и се договарят нещо с "търговска тайна"? Или тези които минават по улицата пред руската гимназия и са изгонени, со все с кучето си?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.