Отидете към основна версия

8 430 78

И замириса на власт: Борисов с оферта "за всекиго по нещо"

  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков

Липсата на ясна управленска програма и на синергия в коалицията, свалена от власт след кратко управление, спомогнаха за “избелването” на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И отново на ГЕРБ им замириса на власт: в търсене на партньори за управлението Борисов услужливо забравя какво е вършил дотук и отправя неприлични предложения към ПП и ДБ. Но вярва ли му някой още, пита Емилия Милчева.

В опит да привлече партньори за тройна управленска коалиция след предсрочните избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави оферта “за всекиго по нещо”. Никой не е пропуснат, а президентът Радев дори още не е насрочил вота.

Изпреварващият ход има няколко цели. От една страна той омаловажава протестите срещу мутризацията на държавата - повикали, поскачали едни хлапетии на площада, после си поиграли на правителство, но… Бате Бойко им прощава. От друга, Борисов отново пробва с автократичен чар, който мнозина погрешно вземат за разум и стабилност.

(Не)прилични предложения

Предложенията са щедри и изпреварващи от типа: “Каквото искате, такова предлагаме”. За “Демократична България” (ДБ) - съдебна реформа. Както го каза Борисов: “В момента, в който рекат, че ще правим истинска съдебна реформа, която да облекчи съдебен процес, съдиите, прокурорите, следователите, полицаите, ние сме готови да говорим на една кръгла маса, имаме достатъчно експерти”. Нито дума за контрола върху неограничената власт на главния прокурор и неговата отчетност. Същият, за който един глас, толкова идентичен с бойкоборисовия, казваше: “Гешев вика: “Аз обичам да се пра'им на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно". Не, бе, викам, брат ми - прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен”.

Включително с доводи за принадлежност към едно и също европейско семейство - това на ЕНП. 15 месеца след третия кабинет на Борисов и чегъртане на бойковщината, ГЕРБ не качва одобрение, но и не бележи спад - и предвид местните избори догодина се готви за рестарт. “Бойко Борисов и ГЕРБ се борят за корупционна амнистия, задачата е да се пробие изолацията”, заяви вчера в предаването “Неделя 150” на БНР ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ. Лидерът на ДСБ сравни предстоящите избори с “битка между силите на реформацията” и тези на реставрацията”.

Липсата на ясна управленска програма и на синергия в коалицията, свалена от власт след кратко управление, спомогнаха за “избелването” на ГЕРБ. Останалото свършиха войната в Украйна, кризите и прокуратурата. Кабинетът на Кирил Петков се отказа от руския газ, но не и от руския петрол. Подкрепи Украйна и санкциите на Брюксел срещу Русия, но официално склони само за военно-техническа помощ - заради коалиционните съдружници от БСП. Даде газ за вдигане на ветото върху преговорите за членство в ЕС на Северна Македония, но без помощта на ГЕРБ и ДПС решение нямаше да бъде прието.

Вярва ли му някой още?

Всичко това дава възможност на ГЕРБ да критикува правителството, че уж се прави на евроатлантическо, но работи за “Газпром” и “Лукойл”, а интерконекторът с Гърция не е довършен - въпреки хвалбите на премиера Петков. (Издаден е акт 14, тепърва се очакват акт 15 и 16, за да бъде пуснат в търговска експлоатация. Б.а.) Така ГЕРБ поизпра имидж и сега изправя рамене. Но едва ли някой вярва на Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 67 гласа.

Свързани новини