Отидете към основна версия

5 954 135

Румен Христов пред ФАКТИ: ГЕРБ/СДС печели изборите. Въпросът е с каква преднина пред втория?

  • румен-
  • христов-
  • сдс-
  • герб-
  • избори

Дори и други да направят поредното правителство на компромиса и жаждата за власт на всяка цена, ще издържат не повече от 6 месеца, казва председателят на СДС

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

СДС партнира на ГЕРБ, когато в страната се провеждат избори. Какво да очакваме сега, кой как се готви за вота на 2 октомври? Също така и колко е разделено дясното политическо пространство, в което няколко формации говорят, че са автентичните представители... Пред ФАКТИ говори председателят на СДС Румен Христов.

- Г-н Христов, как виждате представянето на ГЕРБ/СДС в предстоящите избори на 2 октомври?
- ГЕРБ/СДС ще бъдем първи на изборите. Нямам съмнение. Въпросът е с каква преднина пред втория? Това зависи до голяма степен и от кампанията ни. Да припомним на хората, че и двете партии - и ГЕРБ, и СДС, сме силни при решаването на кризи. Доказали сме го през годините. Не бива да забравяме какво направи СДС за държавата ни. През 1997 г. нашето служебно правителство извади България от политическата, икономическа, финансова и зърнена криза, в която ни хвърли БСП с правителството на Виденов. Днес, но някак удобно, се забравя ролята на БСП. Що се отнася до ГЕРБ, тя пое управлението на държавата през 2009 г. след световната криза през 2008-а и се справи успешно, както всички помним.

- „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не се обединиха преди изборите. Това добре ли е за вас?
- Това е един тест за „Демократична България“. До каква степен ще успеят да си задържат избирателите или те ще предпочетат по-голямата сила – „Продължаваме промяната“. Добре е в бъдещия парламент проевропейските сили да имат солидно мнозинство, за да не допуснем опити за завой към интересите на Кремъл. Но не съм сигурен дали привържениците на „Демократична България“, най-вече тези на ДСБ, защото те се обявяваха за тъмно-сини и десни, ще им простят коалицията с БСП с идеята само и само да са във властта.

- Кой какво носи в коалицията ви? ГЕРБ е водещата партия, а СДС какво добавя?
- ГЕРБ е партията, която трайно присъства в политическия живот на страната, и има многобройни изборни победи. Това се дължи на нейния прагматизъм и стабилно управление, което се видя по време на техните мандати. СДС добавя всичко, което носи в най-новата ни история. Устоите на демокрацията у нас бяха поставени от СДС. СДС е партията, която промени България. СДС постави държавата необратимо на евроатлантическия път: политически плурализъм, свободното движение на хора, капитали и стоки, пазарна икономика, връщане на земята и другата заграбена собственост от комунистите, свободата на словото. И въпреки че вече 30 години много сили се опитват да унищожат СДС, не им се получава. Защото синята партия е символ на това, към което се стреми всеки свободомислещ човек.

- Социологията към момента ви дава първо място, но сте сами. Никой не иска да работи с вас…
- Няма как да се случи стабилно управление без първата сила, която ще е ГЕРБ/СДС. Дори и други да направят поредното правителство на компромиса и жаждата за власт на всяка цена, ще издържат не повече от 6 месеца. Това ли е хоризонтът на България?! Избори през половин година, нестабилност, криза след криза? Едва ли отговорните политици ще го допуснат. Така че нека да видим кой милее за страната, както и кой иска само лична реализация и реваншизъм.

- Отново се очертва да бъдете в опозиция?
- Нека да видим какви ще са изборните резултати. Когато хората не дават категорична победа на една политическа сила, трябва да се намира компромис. Компромис между партии с идеологическа близост, а не да се правят нелогични коалиции, които целят само и само да избегнеш този, когото по една или идруга причина мразиш. ГЕРБ/СДС нямаме проблеми да бъдем и в опозиция, но видяхме досегашните управляващи в последните 6 месеца докъде ни докараха. Ако пак се случи същото, горко на България!

- ГЕРБ/СДС, ДПС и „Възраждане“ може да имате над 130 мандата, ако гледаме социологията. Това опция ли е пред вас?
- Опциите се обсъждат при конкретни резултати, а не при хипотези. За СДС дебелата червена линия е БСП. Както и прокремълските партии.

- „Демократична България“ казват, че са дясното. Вие, от СДС, казвате, че сте дясното. Кой е дясното?
- Моля, нека изясним веднъж завинаги и да престанем с клишето, че „Демократична България“ са десни или са „градска десница“. „Да, България“ никога не са били десни. Те са неолиберали, центристи, но не и десни. „Зелените“ в цял свят са леви, няма как у нас да са десни. ДСБ разцепиха СДС, за да го унищожат, и се легендираха като тъмно-сини и още по-десни от СДС. Какво се случи? Нека да погледнем фактите. В политическите действия на „Демократична България“ ние видяхме последователна подкрепа за лявата Мая Манолова за кмет на София, за издигнатия от БСП за президент Румен Радев, съглашателство със социалистите при избора на 8 районни кметове в София, та чак до коалицията с БСП на местните избори в Нова Загора. Но „черешката на тортата“ е безспорно управленската им коалиция с БСП. И облъчването на хората от ефира с опорката им, че БСП били реформаторска сила. В социалистическата партия и днес има водещи фигури, довели България до най-голямата криза в най-новата ни история - зимата на Виденов. И точно „Демократична България“, които се заявават като десни, да се прегръщат с тези хора, но само и само с цел да са на власт, е цинизъм. Но явно това е нормално, ако погледнем произхода и кариерата на лидерите на „Демократична България“ - комунистически прокурори, потомци на комунисти и т.н.

- Защо СДС гледа към ГЕРБ, а не към „Демократична България“, примерно…
- СДС направи опит да бъдем заедно с „Демократична България“ още за европейските избори. Аз, като председател, бях приел като лична кауза обединяването ни с тях, защото имах илюзии, че те наистина са десни и можем да направим много за България заедно. Но в процес на преговорите се разбра, че те не искат СДС, защото целта им е не да работят с нас, а да ни унищожат. Е, не им се получи! С две думи – предпочетоха „зелените“ пред „сините“.

- Защо в момента, в който усетихте разклащане в управляващата коалиция на Кирил Петков, свалихте кабинета, а не изчакахте още?
- Ролята на опозицията е да показва „кривиците“ на кабинета. Не можем да премълчаваме очевадните им безобразия. Ние посочвахме проблемите и имахме ярко опозиционно поведение. Но те се самосвалиха. Разпадна се тяхната четворна коалиция. Ако бяха единни, нямаше как да ги свалим, защото имаха мнозинство. Може би трябваше да си изпият „горчивата“ чаша през зимата, но ако бяха останали, кризите щяха да се задълбочат и това нямаше да е добре за България.

- Напуска ли СДС емблематичния си офис на "Раковска" 134, всъщност? Сградата ще стане дом на европейските прокурори. Къде отивате?
- Все още няма развитие по казуса. Без място за политическа дейност и в предизборна кампания сме. Внуците на ДС, в лицето на Крум Зарков, си отмъщават перфидно на СДС за това, че ги свали от власт. Но притеснителното е друго. Стана ясно, че и днес, 33 години след промените, неразградените мрежи на репресивния комунистически апарат продължават да влияят на политиката и икономиката ни. Това е големият проблем на България. А що се отнася до сградата на СДС, това е поредният опит да ни занулят, след като ни отнемат символа. Няма да успеят!

Поставете оценка:
Оценка 2 от 78 гласа.

Свързани новини