Отидете към основна версия

6 444 105

Андрей Цеков пред ФАКТИ: ГЕРБ е политическа плесен, която вирее само в сенките на страх, безгласност и апатия

  • андрей-
  • цеков-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • итн-
  • бюджет

В следващия парламент Бойко Рашков ще разполага с много повече инструменти, за да си довършим работата, казва представителят на „Продължаваме промяната“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Продължаваме промяната" отблъсна ли протегната ръка на "Демократична България"… Какво са показали анализите на партията. Каква ще е ролята на Бойко Рашков в следващия парламент? Пред ФАКТИ говори бившият зам.-министър на финансите Андрей Цеков от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Цеков, „Продължаваме промяната“ отива самостоятелно на изборите на 2 октомври. Към кои избиратели гледате?
- На 2 октомври 2022 година ни предстои да направим избора дали да се върнем назад към старите политики на мъчителния преход, или да продължим напред към независима, справедлива и просперираща България. Вярваме, че българските граждани категорично ще заявят воля за окончателно скъсване с политическата олигархия и клетпокрация, натрапени ни от ГЕРБ, и за продължаване на промяната към политическа система, основана на законност, прозрачност, отчетност и социална справедливост.

- Дали това, че отказахте на „Демократична България“ заедно да се явите на вота няма да ви изиграе лоша шега, защото така вероятността ГЕРБ да са първи е реална. А това означава, че първият мандат отива при тях… Кой губи и кой печели от това?
- Структурирането на изборната кампания е елемент на политическа тактика за реализирането на голямата стратегическа цел, а именно постигането на устойчиво реформаторско парламентарно мнозинство. Вярваме, че избраният от нас подход максимално допринася за постигането на тази цел. „Демократична България“ е наш естествен партньор в пътя към промяната.
Убеден съм, че ГЕРБ не само няма да бъде първа политическа сила, но и тепърва ще губи електорална мощ. ГЕРБ не е партия, а клиентелска мрежа, изтъкана от икономически зависимости, политически репресии и лъжлив популизъм. ГЕРБ е политическа плесен, която вирее само в сенките на страх, безгласност и апатия. Процесите в последните 18 месеца разчупиха оковите на общественото безразличие, освободиха гражданската енергия и възкресиха надеждата за излизане от политическото блато и нормализиране на политическия живот. В такива условия организации като ГЕРБ не могат да съществуват и бързеите на съкровения обществен порив за промяна неминуемо ще ги оставят в миналото.

- Темата, която се коментира от дни, е преминаването ни в тип управление на президентска република. Тезата се лансира от лидера на ИТН Слави Трифонов. Вие какво смятате…
- Г-н Трифонов все повече наподобява танцуващия клоун Пениуайз от романите на Стивън Кинг. Примамва наивността с циркови номера и балони с фалшиви послания, за да впримчи гражданската енергия в паяжината на старите политически модели и да разкъса безжалостно мечтите за промяна. Мисля, обаче, че клоунската маска бе свалена и зад нея се показа зловещата паст на политическия паяк, хранещ се с умъртвени надежди. Мисля, че този роман на ужасите е вече затворена книга за българското общество.

- Всички напуснали ИТН ли ще намерят място в листите на ПП?
- Всички, които са решени да продължат заедно с нас борбата срещу корупцията и да направим заедно следващите стъпки в социалната ни програма - допълнително увеличение на пенсиите, увеличение на минималната заплата, са част от нашия отбор.

- Бойко Рашков ще води листата за 14 МИР - Перник? Защо се спряхте на него…
- Бойко Рашков е доказано отдаден на борбата с престъпността и корупцията, още от служебните кабинети преди правителството на Кирил Петков. Благодарение на него имахме честни избори в края на 2021 г. Разкри колосални схеми с присвояване на парите за пътищата, раздадени в непрозрачни инхаус поръчки.
С ареста на Бойко Борисов г-н Рашков доказа решителността си в борбата за изчистване на политическата система от корупционни зависимости и клиентелски обвързаности. Това бе първата стъпка. В следващия парламент Бойко Рашков ще разполага с много повече инструменти, за да си довършим работата.

- На база изборите през ноември, когато „Продължаваме промяната“ пое управлението, какви изводи може да си направите сега. Какво е различното?
- Изборите от ноември 2021 поставиха началото на промяната. В 7-те месеца от управлението на кабинета на Кирил Петков предприехме първите стъпки – спряхме системното обсебване на публичния ресурс и насочването му към клиентелски кръгове чрез обществени поръчки, увеличихме пенсиите, направихме детските градини безплатни, възвърнахме на държавата санитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ и прекъснахме заливането на българския пазар с канцерогенни плодове и зеленчуци. Показахме решителност и непримиримост в отстояването на каузата за промяна към независима, справедлива и богата България. След изборите на 2 октомври ще довършим започнатото със същата безкомпромисна отдаденост.

- Всяка партия, която участва в управлението, обикновено губи доверие. Какви са вашите разчети към момента. „Продължаваме промяната“ с какво доверие се ползва?
- Ние управлявахме в безпрецедентно тежките условия на пандемия, глобална инфлационна криза и война на 300 км от държавните ни граници. Независимо от това показахме, че, когато общественият ресурс не се превръща в златни кюлчета и отклонява към чекмеджета, дори във време на криза, държавата може да просперира - индустриалното производство отчете ръст от 20 % (това е най-високият в ЕС), икономическият ръст за 2-рото тримесечие бе 4.8 %, а износът в същото тримесечие нарастна с 11 % (4-то място в ЕС). Оставихме 8.5 млрд. лв. във фискалния резерв, 2.5 млрд. бюджетен излишък и намалихме дълга с над 2 млрд. лева. Същевременно преустановяването на корупционните практики в управлението на публичните финанси ни позволи да реализираме широкоспектърни социални политики – увеличихме пенсиите и доходите, премахнахме таксите за детските градини, предоставихме данъчни облекчения за младите семейства, намалихме ДДС за хляба и брашното, фиксирахме цената на електроенергията за битовите потребители.
При тези факти не мисля, че „Продължаваме Промяната“ може да се притеснява от загуба на електорално доверие. Нашите първи стъпки показаха, че България не е бедна, слаба и зависима държава. Когато се управлява с чисти подбуди и убеждения, националните икономически, социални и политически интереси могат да бъдат защитени и в най-трудните времена. След изборите през октомври 2022 г. ще продължим започнатото и ще си довършим работата.

- Вие бяхте зам.-министър на финансите в кабинета „Петков“ и добре познавате Росица Велкова. Как си обяснявате моменталната рокада в НАП и Агенция „Митници“?
- Безспорно всяко правителство има правото да води собствена кадрова политика. Независимо от това рокадите в НАП и Агенция „Митници“ изглеждат неоправдани на фона на условията на отчетените рекордни нива в събираемостта на данъците и митните сборове. Струва ми се, че става дума за чисто политически решения на служебния кабинет.

- Как се справяме с бюджета към днешна дата?
- Както вече разясних, ние оставихме фиска в отлично състояние. Събираемостта на бюджетните приходи беше отлична, разходите се управляваха ефективно. Доказахме, че с преустановяването на корупцията, бюджетът разполага с достатъчно ресурс за провеждането на ефективна икономическа и социална политика, при която без повишаване на данъчната тежест за бизнеса бе възможно да увеличим пенсиите, учителските заплати и да направим безплатни детските градини.

- Служебният кабинет обяви, че ще работи за емитирането на нов външен дълг, като отворен прозорец за това се очертава да има в началото на септември…
- Аргументите за поемането на нов дълг следва да бъдат представени от служебния кабинет. България не е бедна държава, каквото невярно послание ГЕРБ втълпява в продължение на години. Това е послание обслужващо клептокрацията. България не е бедна, а безобразно ограбвана. Ние направихме първите стъпки в оборването на тази лъжлива теза. Нашето управление доказа, че, когато се пресекат корупцията и кражбите, разполагаме с достатъчно ресурс и за стимулиране на бизнеса, и за закрила на най-уязвимите. В този смисъл публичните финанси могат да се управляват ефективно и в условията на консервативна дългова политика. След 2 октомври ще си довършим работата, ще освободим държавността от оковите на старите лъжеполитики и ще продължим промяната към справедлива и богата България.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 64 гласа.

Свързани новини