Отидете към основна версия

6 007 73

Лидия Даскалова пред ФАКТИ: От ниска избирателна активност губим всички

  • лидия-
  • даскалова-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • продължаваме промяната

Всеки, който се колебае дали да гласува, или не, дава шанс на купения и контролирания вот, казва тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите минаха, а резултатът и възможността за съставяне на кабинет са въпрос на трактовка. Как да гледаме на първите резултати… Пред ФАКТИ говори Лидия Даскалова, която е дипломиран юрист, а в момента завър политология.


- Г-жо Даскалова, виждате ли изненади на изборите, които минаха?
- Не виждам изненади. Прогнозите на социолозите се изпълниха. За мен не е изненада, че „Български възход“ влязоха в парламента, а ИТН отпаднаха от него. ИТН получи три пъти своя шанс да оправдае доверието на избирателите, но и три трите пъти ги подведоха. Така че за мен е заслужено, че хората отредиха на ИТН да е извън парламента. Но нека изчакаме официалните резултати. При другите партии няма нещо фундаментално.

- Регистрираме ниска избирателна активност…
- Тя е лесно обяснима. Бих казала, че от ниска избирателна активност губим всички. Може би се уморихме да повтаряме, че е важно да се гласува. Явно голяма част от нашето общество не осъзнава какъв граждански дълг е това и защо е важно да се гласува. Тук ролята ни е да се убеждаваме хората около нас - близки, роднини, колеги, че е важно да се гласува, че не трябва да се допуска някой друг да взима решенията вместо тях. Защото всеки, който се колебае дали да гласува, или не, дава шанс на купения и контролирания вот.

- Когато човек не припознава вижданията си в някоя партия…
- Аз съм много далеч от мисълта, че човек не може да намери партия, която споделя неговите виждания. За мен това означава, че въпросният човек не си е дал време, възможност или интерес, за да проучи партиите. Над 20 партии и 6 коалиции участваха във вота… Избор има. Дори и да не е сред традиционните партии, важно е човек да има мнение и да направи избор. Важно е до покаже какъв тип политики иска да види, това е смисълът на демокрацията. Трудно ми е разбера как човек с лека ръка отхвърля едно от нейните преимуществата – правото на глас и то с такава лекота.

- Конфигурацията от партии, които влизат в парламента, дават ли хоризонт за съставяне на кабинет?
- Аз смятам следното. Вариант №1 – експертен кабинет. За да кажа дали и как ще работи, трябва да видя имената. Под експертен кабинет разбирам хора, които няма да са партийно обвързани. Но това е трудно осъществимо. Вариант №2 – отново на избори. Според заявките на партиите, които виждаме към момента, коалиция е невъзможна. Както и да го въртим и изчисляваме, такива червени линии се начертаха, че няма как дадени партии да влязат в коалиция. На бившите коалиционни партньори не им стигат процентите, а от друга страна имаме ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ с потенциално участие и на „Български възход“. Но имаме декларации от тези партии, че е абсурд да участват с някоя от другите в коалиция. Имаме толкова риторика от типа „…аз с този няма да си говоря“, че изпадаме в абсурдна ситуация, защото математиката просто не ни излиза. Според мен по-скоро отиваме на нови избори. Това никой не го иска, но ситуацията е такава, каквато е.

- Значи печеливш е президентът Радев, който продължава да управлява със служебен кабинет…
- Казано шеговито, така излиза.

- При партиите, които ще влязат със сигурност в парламента, нещо ново виждате ли?
- ГЕРБ и ДПС са партиите, които имат абсолютно твърд електорат. БСП също разчита на твърд електорат, но при тях се получи отлив към други леви формации. При такава ниска избирателна активност и при твърд електорат на ГЕРБ е абсолютно логично те да се първа политическа сила. При „Продължаваме промяната“ не е така. Те се боричкат с „Демократична България“ за почти едни и същи гласоподаватели.

- Ако двете партии бяха обединени, както имаше предложение, дали резултатът им щеше да е по-добър?
- Не съм сигурна, защото има един нюанс. В „Демократична България“ има толкова радикални привърженици на дясното, че ако бяха влезли в коалиция двете партии преди изборите, защото „Продължаваме промяната“ пък имат много леви идеи, щеше да има десни хора, които щяха да се въздържат да гласуват. Може и да стигнеше до това да бъдат първа политическа сила, но не и с повече проценти от това, което имат двете партии в момента.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.

Свързани новини