Отидете към основна версия

6 134 24

След като удари няколко шамара, ще заложи ли Румен Радев БСП на дузпата…

  • радев служебен кабинет-
  • радев-
  • президент-
  • бсп-
  • герб-
  • възраждане-
  • стефан-
  • янев

Всеобщото бягане от отговорност за кабинет от партиите поставя президента в неловка, но сигурна ситуация

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като удари няколко шамара, ще заложи ли Румен Радев БСП на дузпата…

Става въпрос за третия мандат, разбира се. Държавният глава до момента неизменно е връчвал третия мандат, когато се върти рулетката за съставяне на кабинет, на БСП. И това не е просто обикновен ход от негова страна. Ако в началото това бе като знак на единомислие, някаква куртоазия, че Корнелия Нинова го издигна и направи държавен глава, то в последно време „тази дружба“ се превърна в открит конфликт.

И точно в този си момент връчването или не на третия мандат на БСП, няма да е никак случайно.

С ГЕРБ никой не иска – ще вземат мандата, ще опитат нещо – може би, а може и да го върнат веднага.

„Продължаваме промяната“ - и да искат, не могат да направят кабинет, защото не им излиза математиката. Така стигаме до опцията трети мандат – а той е „по решение на президента“.

Ако Радев даде пак не БСП, нещата изглеждат обречени.

Нинова обяви, че с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да има разговори. Това означава – аз, разбирай Румен Радев, ви дадох поредна възможност, а вие не я оползотворихте. При все ниският резултат на БСП на изборите, поредният неуспех ще носи само още негативи за ръководството в лицето на Корнелия Нинова.

Ако го даде на партията на Стефан Янев – „Български възход“,

защото все повече се говори, че той може да изиграе ролята на обединителна и консенсусна фигура, иди после обяснявай, че нямаш предпочитания към него и той не е президентски проект.

Всички ще гракнат - ето защо Радев направи „Български възход“, за да продължи да управлява, но вече легитимно.

Ако президентът предпочете ДБ като трети свой избор – това нещо изглежда доста разумно и определено би било изненадващ ход от страна на държавния глава, нещата също са обречени. Математиката не излиза, защото и за тях ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са „червена линия“.

И още нещо. С избора си на кого ще връчи третия мандат Румен Радев ясно ще покаже едно – иска ли той да продължи да управлява. Ако избере БСП или ДБ, той ясно показва, че отиваме на нов служебен кабинет, защото математиката от мандатите не излиза.

Ако избере Стефан Янев, Радев пак залага на сигурно, но вече ще му е все по-трудно да обяснява как прави това просто така, в името на България, а не иска да има пряко участие в управлението.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.

Свързани новини