Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 13:00 4 245 37

Хитрините на ГЕРБ и Борисов: как излязоха първи евроатлантици

  • бойко борисов-
  • герб-
  • европейски съюз-
  • румен радев

На пръв поглед никой не може да обвини победителите на последните избори, че слагат над всичко тема, разделила света на две като при Втората световна война

Хитрините на ГЕРБ и Борисов: как излязоха първи евроатлантици - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евроатлантизмът на ГЕРБ е като летен вирус - може да им мине още преди войната в Украйна да свърши. Партията на Борисов видя в руската агресия шанс да заличи срамния етикет “корупция”, свързван с управлението на ГЕРБ.

Разбира се, че в ГЕРБ до един са евроатлантици. Предлагат разговори за евроатлантическа коалиция и който им откаже, значи подкрепя войната в Украйна, значи предпочита България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин. Казва го избраната за депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Така отказалите предложението ще излязат хем евроатлантически вероломници - а се кълнат, че споделят същите ценности, хем национални предатели, защото отхвърлят единственото стабилно мнозинство за правителство.

Ценностно обединение?

На пръв поглед никой не може да обвини победителите на последните избори, че слагат над всичко тема, разделила света на две като при Втората световна война. Искат да я поставят като крайъгълен камък в конструкцията на бъдещо правителство, един вид ценностно обединение. България е част от Източния фланг на НАТО, Черно море разделя българския бряг от анексирания от Русия Крим, а бурята на енергийните цени в резултат на руската агресия значително допринесе за високата инфлация, обедняването и предстоящата трудна 2023 г. Само че партията на Бойко Борисов наду толкова силно тази свирка, че заглуши важните за България теми - борбата с корупцията и върховенството на закона, а заедно с това и изясняване на собствения си принос за повсеместно продажничество.

Така до голяма степен “удари” и предизборната кампания на конкурентите си от “Продължаваме промяната” (ПП), издигнали мотото “Да си довършим работата”. “Ако тласнем държавата към нови избори, това е идеално за Путин”, заяви публично Борисов два дни след изборите. Разбира се, в политически план е значително по-лесно да се демонстрира принадлежност към Алианса, когато не си на власт, отколкото да се работи последователно и с видими резултати срещу корупцията.

Евроатлантизмът може да им мине като летен вирус

Откакто започна войната в Украйна, ГЕРБ умело се възползва от колебанията в четворната коалиция, която в крайна сметка отстъпи от изпращането на оръжие за Киев и изпревари “Демократична България” (ДБ) с проекторешение за оръжейната подкрепа. ГЕРБ прилага същата тактика и сега - покани ДБ да внесат общ проект на решение за изпращане на оръжие на Украйна, но от обединението отказаха с аргумента, че още в предизборната кампания са обявили, че ще направят това в първия работен ден на 48-ия парламент. От ГЕРБ непрекъснато подчертават ценностните сходства с ДБ.

Евроатлантизмът на ГЕРБ е като летен вирус, може да им мине още преди войната в Украйна да е свършила. Най-дълго управлявалата след 1989 г. партия видя в руската агресия шанс да заличи срамния етикет “корупция” - онова, за което пишеха редица западни издания, свързвайки го пряко с управлението на ГЕРБ.

Да си припомним "заслугите" на Борисов

Осем години по-рано лидерът Бойко Борисов например се беше обявил против икономически санкции срещу Русия заради анексията на Крим. Независимо какво говори сега за подкрепата за Украйна и предложението да има видеообръщение на украинския президент към 48-то НС, точно третият кабинет на Бойко Борисов заби нож на Киев. Това стана със строителството на втората линия на газопровода “Турски поток” през България, бързо построена с активното съдействие на “Газпром” - и потулването на пътната карта между руската държавна компания и “Булгартрансгаз” за развитието на газопреносната инфраструктура в България.

В още по-голяма степен беше готов да го направи с тръбата на “Южен поток”, който, освен че също заобикаляше Украйна, беше проектиран и с около 4 пъти по-голям капацитет от т.нар. “Балкански поток”. А с изключение на сделката за 8 изтребителя F-16 и три стари белгийски фрегати, ГЕРБ не успя с превъоръжаването и модернизацията на българската армия в трите си мандата управление.

Но Борисов е извън властта от близо 2 години, и ето че влиза в непривична за него роля на “ястреб” - политикът, който така цени баланса на двата стола. В ръководството на ГЕРБ това го правеше Цветан Цветанов, докато беше там, а след изхвърлянето му никой не се осмели да заема такива позиции. Докато през февруари не избухна войната и Бойко Борисов даде тон за химна на НАТО, а 8 месеца по-късно покани “сестринските партии” за обща коалиция. Не може да се отрече обаче бързата му реакция, след като още през януари ГЕРБ поиска извънредно заседание на парламента и изслушване на министри начело с премиера Кирил Петков заради ескалацията на напрежение между Русия и Алианса.

Наред с това ГЕРБ все така се поддържат във форма за шпагати. Бившият депутат от прокремълската “Възраждане” Елена Гунчева обича да разказва публично как в предишния парламент лично Костадин Костадинов (лидер на “Възраждане”, б.а.) е командвал парламентарната група да гласуват с ГЕРБ. “Десислава Атанасова доста често идваше в нашата стая, а Костадинов съм го виждала често да говори с хора от ГЕРБ, а не съм го виждала да говори примерно с лидерите на БСП и на ПП”, каза Гунчева по Нова тв. От партията на Костадинов обясняват гласуванията си с ГЕРБ с факта, че и двете сили бяха опозиция в 47-ия парламент.

Как внезапно се появиха и други евроатлантици

След 2 октомври евроатлантизмът плъзна и по други политически сили, известни с призиви за мир и неутралитет на България по темата за войната в Украйна - “Български възход”, подкрепяна от проруската АБВ, свързани с енергийния бос Христо Ковачки фигури и ССД на Стефан Софиянски. Лидерът Стефан Янев, който се сбогува с поста си на военен министър в правителството на “Промяната”, тъй като не виждаше войната като война, а като “специална военна операция”, сега вижда сформиране на евроатлантическо мнозинство. Но евроатлантизмът, прононсиран от ГЕРБ като лепило за коалиции, изглежда няма да проработи.

Войната в Украйна продължава, но със сигурност в един момент ще приключи. Може ли някоя политическа сила да гарантира, че корупцията в България и нейната безнаказаност ще имат същата съдба?

*Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а какво изобщо значи тази дума

    38 6 Отговор
    евроатлантици защо ни се налага така усилено?

    Коментиран от #22

  • 2 Чоко

    62 7 Отговор
    Каквото и да правят си остават лъжци и крадци. Просто се опитват да оттърват панделата. Затова сме и от избори в избори.
  • 3 Първокласник

    31 7 Отговор
    Нали знаете бацо кво ще винаправи с 200?
  • 4 Хихихи..

    31 12 Отговор
    Първи откъм СССР, ся първи фашисти откъм Азов и опротивелите ни нагли укри - кого ще учудити бе,дами и господа от "лиз лиз:?

    Коментиран от #16

  • 5 Незнам

    46 6 Отговор
    Дали са първи по евроатлантизъм но знам със сигурнос че са първи по тулупство и чекмеджансво
  • 6 Всички знаят

    38 5 Отговор
    Такива "хитрини" винаги излизат през носа, рано или късно! Но, Борисов и Герб не са на това ниво, че да го разбират!
  • 7 Пич

    28 7 Отговор
    Хитрата сврака , накрая....с двата крака !!! За ГЕРБ гласуваха тези , които не искаха Кирчовците !!! Защо , ако ГЕРБ прегърне ПП , утре някой , отново да гласува за ГЕРБ ???!!!
  • 8 Истината

    30 8 Отговор
    Реално погледнато никой от официалните русофили не е направил толкова много за руските интереси, колкото е направил Борисов. Той беше този, който наложи мораториум на проучванията за газови находища, 12 години не направи нищо за интерконектора с Гърция. След анексията на Крим искаше "лодки и платноходки в Черно море" и саботира формирането на обединена натовска флотилия, която да се противопостави на руснаците. Ходи в Русия да се мазни на Путин и накрая му построи 490 километра газопровод за пренос на руска газ за Сърбия и Унгария, с 3.5 милиарда български пари, които ще се изплатят след 20 години от транзитните такси. Радев, Нинова и Копейкин са русофоби в сравнение Баце!
  • 9 Ние с гайдите

    24 6 Отговор
    " Евроатлантизъм " това е дума тюрлю гювеч описваща сегашното състояние на ЕС - хем ЕВРОпейство , хем северноАТЛАНТИЗЪМ (от алианса НАТО , където Саш и Турция са облагодетелствани , като най-силни армии ,а европейците са бедни налепи)
  • 10 Хитрата

    23 3 Отговор
    сврака - с двата крака !
  • 11 Перо

    22 5 Отговор
    Такива внезапни и стихиини промени в ГРОБ настъпват,само при привикване от чуждо посолство агентите за влияние! После се чака следващо привикване,но партийния водач-агент е винаги на стенбай позишън! Предното привикване беше за приемането на РСМ,сега за свикване на НС и джендърско Правителство с първа точка, промяна на решението на НС за оръжейните доставки за Украйна и приемане за осиновяване на повече бежанци от там! БГ населението е отписано като странична щета в програмата!

    Коментиран от #17

  • 12 Лъже като дърта циганка

    29 3 Отговор
    Даже повече. Всичко му е лъжа. Жертва един по един съпартийците си.
  • 13 Здрасти копейкаа !

    18 9 Отговор
    Нали затова финансира "плашилото" с търговска марка "Костя Копейкин" , да плаши народа с путлерастите . Преди ги плашеше с комунистите , сега с путлерастите .
  • 14 Барба Ганис

    15 3 Отговор
    иврипейц , иврипейц
  • 15 Съдията Дред

    13 1 Отговор
    Старите белгийски фрегати ги купя Симеончо, Боко взе няколко малки миночистача, въоръжени с по две картечници.
  • 16 Чоко

    14 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Опротивели сте ни вие руски мишки, дето за две копейки представяте руските интереси за български и се пишете патриоти а сте чисто и просто идиоти, както е написал Ботев

    Коментиран от #29

  • 17 Чоко

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Изрожденци в атака. Днес са особено активни плоскоумниците, дето проповядват руските опорни точки.
  • 18 ИВАН

    21 3 Отговор
    Този ...питек трябваше от поне една година вече да е в затвора, а те му дали пак правителство да прави ..... еееее, безнадеждни сме българите
  • 19 Бай Ганьо

    9 4 Отговор
    Тука ние сички парлевим ву Франсе
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 16 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, освен Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????

    Коментиран от #24

  • 21 Тиквата върти племето

    16 6 Отговор
    на малкият си пръст! Само да не влезне в панделата!
  • 22 ДПС ГЕРБ крадци

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "а какво изобщо значи тази дума":

    Бай Ставри гледа да оттърве подлогата крадлива!

    Коментиран от #23

  • 23 кюмюря от Драгалевци

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "ДПС ГЕРБ крадци":

    ДПС , ГЕРБ крадци + ПП и ДиБъ селски измамници + БСП и тоя с Възхода ветропоказатели (но за хранилката с всеки )
  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    алоо сървул какво да шпионират ...самолетите на хартия дето ги плати на краварите ..ей мноого смоотано племе
  • 25 шогун

    10 6 Отговор
    Никой не може да се заблуждава , че Борисов и партията му са подръжници на Путин . Сега Борисов търси начин да се оневини . Няма да стане . Борисов е путлерска пионка и никой нормален човек няма да подкрепи ГЕРБ .
  • 26 БОЙКО Е ЕВРОАТЛАНТИК КОЛКОТО И Е ГЕНЕРАЛ

    11 4 Отговор
    .................................................................................
  • 27 ГЛАСУВАШ ЗА БОКО ПОУЧАВАШ КОСТОВ

    10 3 Отговор
    ......................................................................................
  • 28 Абе,

    13 4 Отговор
    Буци само и само да не отиде при Бай Ставри,и полът ще си смени...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вирус

    3 0 Отговор
    Афтора щи си не пише името срам ли го е или не е евроатлантик хахаха явмо си е самото вкиснало
  • 31 Мислещи

    3 3 Отговор
    Мислете, манипулират ви! И Петков, и Борисов, са поставени в зависимости от Козяк. Изпълняват едни и същи поръчки. Не санкционираха Борисов по "Магнитски"....., за да не излети от политиката, сега пък държат Петков в резерв ... Не се заблуждавайте - политиката на България се задава от ЦРУ.. Заслушвайте се в антируската пропаганда и ще разберте къде е истината.
  • 32 гост

    4 0 Отговор
    А русофили ли са? Пълните пространството с глупости, та простия народ да не може да се ориентира.
  • 33 така ли

    3 0 Отговор
    Тикви и мисирки са ясни и на пазара хич не се търсят...
  • 34 БОЙКО Е КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ ,

    4 0 Отговор
    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ?
  • 35 ЦРУ

    2 0 Отговор
    Знаем къде къта краденото , а като знаем ,значи ще ни слушка. Затова са наште офшорки .
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    И кво, лошо ли е да си от Козяк, САЩ. Или трябва всички насила да ни доубивате с путина и сталинистите. В българия има хора от село не са излизали, а ни дават на нас умните акъл. Така си бе по Живково и при мнозина си върви в някои изостанали региони по стариму, търсят връзки, купувст предпродават. Мерси. Искам децата и внуците ми да живеят като европейци, а не като скотове и доубивани от диктатори. Не ви го пожелаваме. Живеем сред диктатори комунисти преминали във всички партии и отзовали се в герб и сега те си знаят към къде ще завият, в полза техен интерес. Подмазвачи. Но тези с подмазването пред теб едно, зад тях друго, са най опасните хора.
  • 37 Рашо

    0 0 Отговор
    Духовния му баща Живков го е научил да лъже много. А може и да му е истински, много прилича на него.