Отидете към основна версия

10 813 26

Падна поредната заповед на Радостин Василев

  • радостин василев-
  • министър-
  • спорт-
  • автомобилизъм-
  • заповед-
  • съд

След решенията на Административния съд и Върховния административен съд с техни определения спряха изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на „Автомобилна Федерация на България“ и предоставянето на лиценз на „БФАС“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тодор НИКОЛОВ

Падна поредната заповед на Радостин Василев

След месеци на безобразия в спорта от страна на бившия министър Радостин Василев и съсипването му,поредната му заповед падна, този път в министерството на Младежта и спорта. След решенията на Административния съд и Върховния административен съд с техни определения спряха изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на „Автомобилна Федерация на България“ и предоставянето на лиценз на „БФАС“.

Впоследствие официално писмо то Международната автомобилна федерация (FIA) потвърди, че права във FIA има САМО „Автомобилната Федерация на България“ и лиценза на БФАС е незаконно издаден в нарушение на чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закона за Спорта. За разлика от Радостин Василев, човек без идея за спорта, Весела Лечева е човек от спорта и остави БФАС да си изкарат планираните състезания въпреки съдебните решения и писмото от FIA. Във вчерашния ден тя отмени заповед № РД-10-2/13.07.2022 на радостин Василев за издаване на лиценз на БФАС и върна лиценза на „Автомобилната Федерация на България“, незаконно отнет от същия този министър.

Това беше логичен край, защото мотивите и на двете заповеди бяха незаконни, но под лозунга „Борим се с мафията“ Радостин Василев обслужваше лични интереси на бившия съветник на Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев. По информация от служители на ММС, по време на управлението си Василев е разпоредил да се „вдигнат на трупчета“ всички жалби постъпили в ММС по двете заповеди, но в крайна сметка съдът ги изиска служебно и въпреки забавянето те бяха разгледани.

Също незаконосъбразно бившия министър разпореди заличаването на 55 клуба от регистъра на ММС, с което проваля тяхната дейност и заложени мероприятия. И както обикновено „юриста“ Василев търси вината в съда, „който бил на мафията“ а не в незаконосъобразните си действия и дребно мишкуване. С действията си Радостин Василев успя да провали автомобилния сезон и българските пилоти основно се състезаваха в чужбина. Много традиционни събития и състезания пропаднаха и клубовете с техните състезатели ще си търсят правата по съдебен път.

Настоящата ситуация обаче обърква състезатели, спонсори и организатори и ще са необходими поне две години спортът да влезе отново в ритъм след управлението и безобразията на Радостин Василев. Тежка е и задачата на министър Весела Лечева, която трябва да ревизира всички останали решения на предшественика си и да успокои спортната общност.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.

Свързани новини