Отидете към основна версия

3 291 26

Иван Иванов пред ФАКТИ: С ултиматуми, каквито поставят ПП, трудно се намират партньори

  • иван-
  • иванов-
  • бсп-
  • пп-
  • кабинет-
  • бюлетини-
  • машини

Процесът с връчването на мандатите не трябва да се протака, смята депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От "Продължаваме Промяната” се заканиха, че няма да реализират мандата, ако промените в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала. Това обаче не стана. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори депутатът от БСП Иван Иванов.

- Г-н Иванов, защо БСП, след като бяхте явни привърженици на машините, сега променихте мнението си и искате да има и хартиена опция при гласуването?
- Различни данни и факти, които се натрупаха през миналата година, ни навеждат на обоснованата идея, че трябва да се върви към смесената форма на гласуване. Има невъзможност на една немалка част от българските избиратели да упражнят правото си на глас поради притеснение от машините. Също така имаме и данни от различни специалисти, че има възможност софтуерът на тези машини, респективно и отчитането на данните от машините, да се фалшифицира. Това също ни навежда в посока да се върнем към смесената форма на гласуване.

- Но ние не гласуваме за първи път с машини… Вие като системен проблем на вота ли го отчитате това?
- И като системен проблем, защото е факт намаляването на избирателната активност. Разбира се, не на 100% това се дължи на машините, но информацията, която получаваме от експертите, ни кара да мислим в посока смесено гласуване. Предложението ни не е самоцелно.

- Вярвате ли, че така БСП ще имате по-добър резултат?
- На база на това, което получаваме като данни, би могло да се очаква. Пак ще кажа, че нашето предложение се базира на експертен анализ.

- От какво е продиктувано освобождаването на Обществения съвет към ЦИК и вие ще го подкрепите ли. ГЕРБ вече обявиха, че са склонни на отстъпки, когато се говори за промените в Изборния кодекс?
- Пред нас никога не е седял на дневен ред въпросът дали трябва да се закрие Общественият съвет към ЦИК. Не виждам причина това да се случи. В зала по-скоро не бихме подкрепили подобен текст.

- ПП поставя като условие за разговори за кабинет с БСП да се откажете от връщането на хартиената бюлетина?
- Разговор под формата на ултиматум никак не е продуктивен. Ние досега с ПП сме се движили в една посока. Поставянето на подобни бариери до голяма степен поставя под въпрос в някаква степен и формирането на някакво мнозинство в този парламент. Ние не поставяме никакви бариери. По-скоро ПП трябва да преосмислят начина си на комуникационно поведение. С ултиматуми, които поставят ПП, трудно се намират партньори.

- ПП и ДБ обявиха, че ще предложат кабинет на малцинството. Каква опция е това за вас?
- Чакаме. Ако имат желание и намерение, ще проведем разговори. Ако те нямат такова намерение, ние няма какво да направим. БСП не сме градили мостове в тази посока, така че предстои да видим.

- Третият мандат се очаква да бъде връчен чак след Нова година. Как гледате на това?
- Ние заявихме вече, че това е крайно непродуктивно. Това по никакъв начин не стимулира партиите да седнат на едни по-сериозни преговори. Протакането дори на връчването и на първия мандат до голяма степен поставя под въпрос и как ще продължи работата ни. По този начин нещата стават крайно несериозни. Чуваме от почти всички партии желание президентът Радев да започне по-скоро да връчва мандатите, за да може процесът да стигне до своята реална фаза – действителни преговори за кабинет. Притискането, визирам от страна на времето, ще подейства дисциплиниращо на партиите, които трябва да проведат тези преговори. Просто процесът с връчването на мандатите не трябва да се протака. Има важни неща, които трябва да се решат – говоря за бюджета за 2023-а, ще има ли промени в него, как ще се гласуват, какви ще са. Това са много важни въпроси. Всяко бъдеще управление трябва да дава отговори на такива въпроси. Безвремието, в което се намираме сега, не е полезно.

PS: Интервюто е взето преди дебатите на второ четене в парламента за промени в Изборния кодекс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини