Отидете към основна версия

8 536 49

Защо Русия се опитва да унищожи Украйна?

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • ток-
  • геноцид

Днес украинският народ има още повече шансове да оцелее на своята земя

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хищническа логика. Защо Русия се опитва да унищожи Украйна?
© Виталий Портников

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че без връщането на Крим войната, започната от Русия срещу Украйна, не може да се счита за приключила. „Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупация на Крим с невоенни средства, аз ще бъда само за... Ако решението не включва деокупация и Крим е част от Руската федерация, никой трябва да си губят времето за това. Това е загуба на време“, подчерта президентът на Украйна.

Владимир Зеленски е прав. В края на краищата в тази война се решава какво ще се случи с международното право като такова, дали Украйна ще се върне към международно признатите си граници - или ще надделее законът на силата. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков бързо реагира на думите на украинския президент: „Направените изявления говорят за неподготвеността и нежеланието на Киев да решава проблемите с невоенни методи, Зеленски говори за отчуждаване на руска територия, и дума да не става за това ."

Тоест виждаме, че Кремъл не мисли да се отказва от старата си риторика, под съпровода на която се подготвяше войната срещу Украйна. Че всъщност Украйна заплашва Русия, защото посяга на Крим. Че провеждането на срещата на върха на Кримската платформа през август 2021 г. е доказателство за агресивните намерения на Украйна. Че желанието на Украйна да се присъедини към НАТО, придружено от нейните териториални претенции към Русия, може да доведе до ядрена война.

Тази логика се опитвам да обясня практически от първите дни след окупацията на Крим. Още тогава мнозина очакваха, че рано или късно руснаците ще осъзнаят грешката си, ще искат да се върнат към международното право и да станат държава с общопризнати граници. И тогава, разбира се, те просто ще бъдат принудени да се откажат от Крим, да признаят незаконността на включването на полуострова в състава на Руската федерация.

Истинска украинска победа

Има обаче и друга логика – логиката на хищника. За да не предявява светът претенции към Русия относно незаконността на отхвърлянето на Крим, е необходимо самата Украйна да признае целесъобразността на това отхвърляне. И още по-добре - че Украйна изобщо не съществува. И тогава няма да има кой да предяви териториални претенции към Русия.

Последните девет месеца показват, че тази логика надделя. Не логиката на връщане към международното право, а логиката на унищожаването на Украйна. Сега, когато Русия започна систематично унищожаване на инфраструктурата на Украйна, когато Москва се опитва да принуди възможно най-много украинци да напуснат родната си страна след брутални бомбардировки, тази логика ми се струва очевидна.

Жалко е да се констатират толкова очевидни неща на поредната годишнина от Гладомора - геноцида от 1932-1933 г. Затова си струва да припомним, че дори тогава, в най-мрачните дни в историята на украинския народ, когато собствена държава нямаше, а създадената от болшевиките Украинска ССР беше използвана като инструмент за наказание и репресии, хората все пак се съпротивляваха на победоносното зло.

Днес украинският народ има още повече шансове да оцелее на своята земя - когато има своя държава, има армия, има воля за победа и ясното разбиране, че без тържеството на международното право и законност няма да има истинска украинска победа.

Източник: radiosvoboda org

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 90 гласа.

Свързани новини