Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Ноември, 2022 10:00 8 525 49

Защо Русия се опитва да унищожи Украйна?

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • ток-
  • геноцид

Днес украинският народ има още повече шансове да оцелее на своята земя

Защо Русия се опитва да унищожи Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хищническа логика. Защо Русия се опитва да унищожи Украйна?
© Виталий Портников

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че без връщането на Крим войната, започната от Русия срещу Украйна, не може да се счита за приключила. „Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупация на Крим с невоенни средства, аз ще бъда само за... Ако решението не включва деокупация и Крим е част от Руската федерация, никой трябва да си губят времето за това. Това е загуба на време“, подчерта президентът на Украйна.

Владимир Зеленски е прав. В края на краищата в тази война се решава какво ще се случи с международното право като такова, дали Украйна ще се върне към международно признатите си граници - или ще надделее законът на силата. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков бързо реагира на думите на украинския президент: „Направените изявления говорят за неподготвеността и нежеланието на Киев да решава проблемите с невоенни методи, Зеленски говори за отчуждаване на руска територия, и дума да не става за това ."

Тоест виждаме, че Кремъл не мисли да се отказва от старата си риторика, под съпровода на която се подготвяше войната срещу Украйна. Че всъщност Украйна заплашва Русия, защото посяга на Крим. Че провеждането на срещата на върха на Кримската платформа през август 2021 г. е доказателство за агресивните намерения на Украйна. Че желанието на Украйна да се присъедини към НАТО, придружено от нейните териториални претенции към Русия, може да доведе до ядрена война.

Тази логика се опитвам да обясня практически от първите дни след окупацията на Крим. Още тогава мнозина очакваха, че рано или късно руснаците ще осъзнаят грешката си, ще искат да се върнат към международното право и да станат държава с общопризнати граници. И тогава, разбира се, те просто ще бъдат принудени да се откажат от Крим, да признаят незаконността на включването на полуострова в състава на Руската федерация.

Истинска украинска победа

Има обаче и друга логика – логиката на хищника. За да не предявява светът претенции към Русия относно незаконността на отхвърлянето на Крим, е необходимо самата Украйна да признае целесъобразността на това отхвърляне. И още по-добре - че Украйна изобщо не съществува. И тогава няма да има кой да предяви териториални претенции към Русия.

Последните девет месеца показват, че тази логика надделя. Не логиката на връщане към международното право, а логиката на унищожаването на Украйна. Сега, когато Русия започна систематично унищожаване на инфраструктурата на Украйна, когато Москва се опитва да принуди възможно най-много украинци да напуснат родната си страна след брутални бомбардировки, тази логика ми се струва очевидна.

Жалко е да се констатират толкова очевидни неща на поредната годишнина от Гладомора - геноцида от 1932-1933 г. Затова си струва да припомним, че дори тогава, в най-мрачните дни в историята на украинския народ, когато собствена държава нямаше, а създадената от болшевиките Украинска ССР беше използвана като инструмент за наказание и репресии, хората все пак се съпротивляваха на победоносното зло.

Днес украинският народ има още повече шансове да оцелее на своята земя - когато има своя държава, има армия, има воля за победа и ясното разбиране, че без тържеството на международното право и законност няма да има истинска украинска победа.

Източник: radiosvoboda org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    40 30 Отговор
    Защото там се събраха накуп всички врагове на Русия.Удобно.

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сила

    41 50 Отговор
    защото Украйна е цивилизована държава , корумпирана и с много вътрешни проблеми , но европейска цивилизована държава......а Русия отново се оказва изостанала азиатска корумпирана дивашка псевдо империя

    Коментиран от #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ало,фронта:

    27 19 Отговор
    Скорп видях сниммка на хиляди хора сс созунг "Да здрвствует советская Бесарабия"
  • 15 Човека КоZа

    44 34 Отговор
    Крим е руски. Оркайна я няма вече.


    💤
  • 16 Това е ЛЪЖА поредната тук

    54 28 Отговор
    Изкривени исторически факти ,защо не пишете за минското споразумение ,за преварата финансиран от сащ и сложения надцист евреин зеленски основния виновник за войната МОШЕННИЦИ

    Коментиран от #23

  • 17 Тра ла ла

    32 23 Отговор
    Даже и папата призна че НАТО е до Русия и колко удобно Крим да бъде на НАТО по тоя начин да притискат русия
  • 18 !!!?

    42 37 Отговор
    Россия се опитва да унищожи Украйна, защото без нейната древна История трябва да се нарича Московски Улус - сурогатен продукт на Златната монголска Орда от 1248 година до наши дни !!!?

    Коментиран от #27, #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Адам Хилтън

    44 27 Отговор
    Защото цяла Европа гледаше другаде, докато Украйна унищожаваше Донбас.
  • 21 среднощен

    21 19 Отговор
    "...Владимир Зеленски е прав. В края на краищата в тази война се решава какво ще се случи с международното право като такова, дали Украйна ще се върне към международно признатите си граници - или ще надделее законът на силата..."; Ще се случи това, което се случи с Югославия... Да, има малка разлика - тогава "агресор беше САЩ"... Това е ситуацията - "тъжна"...

    Коментиран от #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Объркано Атлантиче

    34 17 Отговор
    Какво не ви казват:
    "Посланикът на САЩ в Швейцария открито призна в интервю, че САЩ съзнателно са подготвили и провокирали войната в Украйна много преди руската операция. Скот Милър заяви открито в интервю за швейцарската телевизия RTS. RTS пише в своя статия за интервюто с американския посланик Скот Милър.

    От интервюто стана известно, че САЩ провокираха войната в Украйна, като притиснаха Русия в ъгъла толкова силно, че в крайна сметка Русия не видя друг избор, освен да се опита да защити сигурността си със сила."

    Цялото интервю с хронологията за това как САЩ запалиха войната в Украйна го има в Телеграм.

    Коментиран от #47

  • 25 Това е война на цивилизациите!

    33 21 Отговор
    Просто Крайната е територията, на която се води!
    Пучистите, които ФАЩ поставиха на власт след насилствения, военен преврат в Киев 2014 г. веднага започнаха война против руското население в Източна Крайна. Цели 8 години Русия се опитваше да ги вразуми, да спрат. Взеха Крим, за да не стане база на ФАЩ и там да се появят американски ракети.
    Имахе и Мински договори... Всичко напразно! Фашагите са си фашаги... Слушаха другите фашаги оттатък океана и техните помагачи, внуци на немските фрицове тука в западналата европейска територия и продължаваха да убиват мирното население, което не ги призна за законни управляващи!
    Е, то ако питаш Германия или Франция, ако там при тях, някакви подскачащи с автомати ако изгонят бундестаговете им и се обявят за "нови канцлери" и "президенти", дали всичките там от народа веднага ще се съгласят?
    Запада с техните псевдо-измислени ценности искат цял сват да е като тях. 37 пола, цензура на всичко, ако се изказваш и пишеш неща, не съвпадащи с мнението на зелената върхушка, то те трият. По време на пландемията полицията биеше хората и ги арестуваше, които четяха само Конституцията на глас в града...
    Русия и Западът имат разлики в ценностната система и за това е тази война!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    30 19 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    Древната история на Украйна датира от далечната 1991г.:) Да не забравяме, че едно време днешната Украйна се е казвала Киевска Рус, а не Киевска Укр:)

    Коментиран от #33

  • 28 Матей преображенски

    21 16 Отговор
    Да се сърдят на зеленски,дето се дик-тис-ва и не взема от дума.Ти му викаш куме Иване,а той какво прави?От-ка-чал-ник,по-бър-ка-ния у-жа-ся-ващ клоун.Ами американците,дето им извъртяха майдана с 5 милиарда долара,организираха цветния преврат,дотогава си бяха харни ,нали.Подведоха ги за незалежност,за членство в ес и нато,за голям келепир.Правиха цели 8 години невероятни прес-тъп-ления и сега се вайкат,олеле,божке,какво стана.И пак се навиват да превземат цели области,които вече се числят в РФ,небъдна работа.
  • 29 Браво!

    22 20 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това е най-доброто за света, премахване на Украйна като държава!
  • 30 Като

    21 19 Отговор
    Русия си взема земите населени с руснаци. Неизбежно е като изгрева на слънцето

    .
  • 31 Някоя си

    18 12 Отговор
    "Цялата истина за престъпленията на Украйна в Донбас“ (+18)
    Вихра Павлова"
    Копирайте това и го пуснете през търсачка..... Полезно четиво по темата ....

    Коментиран от #32

  • 32 Така е

    20 14 Отговор

    До коментар #31 от "Някоя си":

    Причина за действие на Русия: държавен нацизъм, преследвания и убийства на рускоговорящи:
    1.1. Украинската армия обстрелва градовете на ДНР и ЛНР от 8 години, загиват цивилни
    – обстрел на старчески дом в Луганск на 28.07.2014 г., безпомощни стари хора загинаха
    – Минометен обстрел на плажа в Авдиевка 20.07.2014г
    – 31.07.2014 г. в резултат на обстрела на Луганск е убит православен свещеник
    –обстрел в Луганск 13.08.2014 г
    – обстрел в Донецк 26.08.2014г
    – обстрел в Донецк 01.10.2014г
    – обстрел в Мариупол 24.01.2015г
    1.2. През 2014-2021 г. украинските военни убиха над 150 деца в ДНР и ЛНР, раниха още повече
    1.3. Рускоговорящи хора бяха умишлено изгорени в „Дома на профсъюзите“ (Одеса 05/02/2014). Разследване на зверството не се провежда.
    1.4. Украински военни, доброволчески отряди измъчват, отвличат и изнасилват на територията на ДНР и ЛНР
    1.5. В Украйна пребиват за руски език
    1.6. Уволнен заради руски език, отказана работа
    1.7. Украинските власти узаконяват преследването на рускоговорящи
    1.8. Украинските власти смятат жителите на ДНР и ЛНР за „измет“
    1.9. В Украйна официално съществуват фашистки организации
  • 33 !!!?

    17 10 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Киевска Русь, а не Россия...дори от заглавието личи, че е сделано в СССР !!!?

    Коментиран от #46

  • 34 Еваларка!

    14 10 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Много си напред с опорките. А от козяк ще има и премийка.
  • 35 Урюрвкос

    2 15 Отговор
    украинските предприятия, заводи, хотели, ресторанти си работят в Крим и са много доволни даже. Голяма част от тях принадлежат на украински депутати и олигарси. Разликата е че едно време плащаха данъците си в Киев а сега в Москва но имат големи привилегии и данъчни отстъпки, реалните плащания са символични.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Нали?

    10 16 Отговор

    До коментар #21 от "среднощен":

    Укропия е измислена държава и няма признати, международни граници. Подобна е и Маклайската държава, но с признати граници, Австрия също. И в трите случая 1 народ в две държави.
    Но в осРайнския случай е, че тя е изкуствено отделена от 1991г. и то НЕЗАКОННО, СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА В ЧИЙТО СЪСТАВ Е ВЛИЗАЛА. Твоя вариант отговаря на нивото на художествена литература за деца и юноши.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Абе

    16 16 Отговор
    Руските свини ще ядат як бой.
  • 40 ЗАЩО ?!?!?!

    16 7 Отговор
    ЗАЩОТО Е ЗВЯР, А НЕ ТРЕВОПАСНО. ТЯ И НАС Е ИСКАЛА ДА ПРИЛАПА, НО СТАМБОЛОВ НЕ ДАЛ.
  • 41 един от многото

    14 15 Отговор
    Първо отговорете защо запада всячески се стреми да затрие Русия!
  • 42 САЩ са международен терорист

    13 7 Отговор
    Ало, чакаме да чуем, кога укрите ще победят! Нещо се отлага , а и краварите са се снишили...
  • 43 Ха хо

    11 4 Отговор
    Много бандерки и нацита има в покрайнината. Ще се разредят малко и всичко ще се кротне!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Антифашист

    9 5 Отговор
    Дрън дрън фашистка ярина...
    Защо Русия се опитва да унищожи Украйна?
    Защото колективния запад се опитва да унищожи Русия, чрез фашизоидната Украйна-затова!
    Путин в началото на всо заяви честно и на всеослушание—защо ни е такъв свят(към който се домогва западът с война до последния Украинец) ако в него няма Русия???
    А западниТиквочи?
    Според вас какво ли може да значат тези думи, мислите ли че са някаква шега ?
    Не драгиФашизирани от правовернаПропаганда лгбт наглеци...
    Не, шегите свършиха!!!
    Реалността ще дойде скоро и до вашитеНежниЗадници, които повярвайте ми не са безсмъртни...
  • 46 Дядо Мраз

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "!!!?":

    Четеш много козяшки опорки и като малките деца им вярваш
  • 47 Ударил Греда

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Объркано Атлантиче":

    Ами то по твоята логика трябва да се реабилитира и Хитлер - започнл е втората световна война защото е бил силно притиснат
  • 48 Тия укри

    3 1 Отговор
    не могат да разчустват Никого вече..
  • 49 СМЕШНИЦИ

    2 0 Отговор
    РУСИЯ АКО ИСКАШЕ ДА СМАЧКА УРАЙНА ДОСЕГА ДА СТЕ ЗАБРАВИЛИ ,ЧЕ Е ИМАЛО ДЪРЖАВА С ИМЕТО УКРАЙНА НИЩО ,ЧЕ НЕ Е ПРИЗНАТА И ПОЛОВИНАТА ОТ ТИЯ КОЙТО РЕВАТ ЗА НЕЯ НЕ ЗНАЯТ ДОРИ КЪСЕ СЕ НАМИРА НА КАРТАТА