Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2022 13:36 20 470 149

Путин може да бъде свален

  • владимир путин-
  • марлен ларуел-
  • война-
  • русия-
  • кремъл-
  • режим-
  • украйна-
  • нато-
  • сащ

Разпадането на Русия би било пагубно за международната сигурност

Путин може да бъде свален - 1
Снимка: Shutterstock

Марлен Ларуел, директор и професор в Института за европейски, руски и евразийски изследвания към университета "Джордж Вашингтон". Неговият анализ е публикуван във „Форин афеърс“. Превод: БГНЕС

Докато руският президент Владимир Путин засилва войната си в Украйна, стабилността на неговия режим виси на косъм. Някои наблюдатели прогнозират, че руският президент може да бъде свален, а други дори се надяват на разпадане на страната. Това повдига въпроса: Може ли Русия да се разцепи?

Още новини от Украйна

Географското положение на Русия прави сплотеността трудно постижима. Разположена в 11 часови зони, тя е най-голямата държава в света по площ. Двадесет процента от населението ѝ не е етнически руско, а принадлежи към местни коренни народи. Докато Москва е обявена за третия най-проспериращ град в света според Индекса за просперитет на градовете на ООН-Хабитат (няколко седмици преди началото на войната през февруари), голяма част от сибирския субконтинент е бедна и рядко населена. В далечния север преобладават западащи промишлени градове с добивна промишленост. В Далечния изток жителите са икономически по-свързани с Китай, Япония и Южна Корея, отколкото с Москва и Санкт Петербург. Под ръководството на Путин властта е силно централизирана в Москва, а политическата и културната автономия на провинциите е намалена.

Някои западни наблюдатели не само спекулират с руския колапс, но и агитират за него, виждайки в него решение на международното поведение на Москва. Един разпад обаче няма да реши "руския проблем" на Запада. Всяко положително бъдеще за Русия и нейните съседи като Украйна, както и за останалия свят, ще изисква страната да преоткрие своя федерализъм отвътре, а не да се взриви.

Връзки, които невинаги свързват

Русия има дълга история на лидери, които използват смесица от моркови и тояги, за да запазят единството на отдалечените региони на страната. Царете са предоставили културна автономия на някои завладени народи, докато са наложили насилствена асимилация на други. Съветският режим следва същия сценарий, като понякога възхвалява националната идентичност, а понякога депортира и наказва народите, считани за неверни на съветския проект.

В Русия махалото също се люшка между централизацията и съпротивата срещу нея. През ХХ в. страната преживява само два периода на относителна децентрализация: при съветския премиер Никита Хрушчов между 1953 и 1964 г. и между перестройката и края на президентството на Борис Елцин - от 1985 до 1999 г.

След като Путин поема властта през 2000 г., той постепенно възстановява контрола на Москва върху руските региони и републики. Оттогава насам нарастващите социално-икономически различия между жителите на богатите градски центрове и провинциалните региони пораждат напрежение. Москва и околностите ѝ консумират повече от държавния бюджет. Сибирските региони, от друга страна, допринасят повече, отколкото получават обратно. Москва е натрупала твърде много власт, а отдалечените региони са загубили своята бюрократична и финансова автономия, което от своя страна е потиснало регионалното развитие. Дори в Краснодарския край, в южната част на Русия - район, който е много лоялен към Путин - местните лидери критикуват бюрократите от Москва, че налагат политики, които не са съобразени с реалностите на място.

Етническата карта на Русия добавя още един слой към тази сложност. 21-те автономни етнически републики в страната не представляват единно цяло. В някои региони етническите руснаци преобладават (понякога с огромно мнозинство; например те съставляват две трети от населението в сибирската република Бурятия на езерото Байкал), докато в други те са малко (около три процента в Дагестан, в южната част на Русия). Но с малки изключения - като например в индустриализирания Татарстан - всички те са изправени не само пред икономическите предизвикателства, които тормозят отдалечените провинции на Русия, но и пред културни трудности. В тези езиково разнообразни региони например нараства разочарованието от господството на руския език. Местни активисти призовават учебниците по история да спрат да отбелязват предполагаемото мирно интегриране на техните народи в Руската империя. В Арктическия регион лидерите на коренното население настояват да получат право на глас по отношение на начина, по който добивните фирми, като например петролните компании, експлоатират някогашната им земя.

Войната в Украйна може да засили призивите за по-голяма автономия от Москва. Военната мобилизация през септември предизвика ответна реакция в райони с голямо население от етнически малцинства, чиито наборни войници вече претърпяха голям брой жертви. Дори ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, който се представя като верен човек на Путин, спря мобилизацията в Чечения по-рано от лидерите в другите региони, като обяви, че неговата република вече е изпълнила квотата си. През септември съпругата на главния мюфтия на Дагестан направи подобна декларация.

По-дълбоките демографски промени също биха могли да засилят призивите за децентрализация. От 20-те руски региона с положителен прираст на населението в 19 от тях процентът на неетническите руснаци е сравнително висок. Това важи особено за Дагестан и Чечения в Северен Кавказ и Тува в Сибир. В Саха, най-северната република на Русия, регионалната столица Якутск е удвоила населението си за 30 години, благодарение на изселването на млади якути от селските райони към града, което превръща града в най-живописната градска сцена за коренната култура в Русия.

Въпреки че оплакванията им са реални, етническите малцинства в Русия не настояват за отделяне. Проучванията показват силен руски държавен патриотизъм в етническите републики. Може да се твърди, че ако започне процесът на независимост, това население ще се обедини за него. По-вероятно е обаче мнозинството да продължи да гледа на Русия като на своя родина и да се задоволи с предоставянето на по-голяма културна и политическа автономия.

Не се надявайте на разрив

Въпреки липсата на доказателства в подкрепа на разпадането, идващо от самата Русия, някои западни политици и наблюдатели се отнасят със задоволство към тази възможност. Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа, правителствена организация, известна още като Хелзинкската комисия на САЩ, сред чиито членове има сенатори, представители на Конгреса и изпълнителната власт, обяви деколонизацията на Русия за "морален и стратегически императив". През май журналистът, борещ се срещу клептокрацията, Кейси Мишел изложи подобен аргумент в The Atlantic: "Западът трябва да завърши проекта, започнал през 1991 г. Той трябва да се стреми към пълно деколонизиране на Русия." Сергей Сумленни, който пише за пронатовския мозъчен тръст Център за анализ на европейската политика, поставя въпроса по следния начин: "Колапсът на Русия? Добра новина за всички."

Подобни мнения се чуват и от Полша и Украйна. Носителят на Нобелова награда и бивш полски президент Лех Валенса се застъпи за отцепването на "60-те народа, които бяха колонизирани от Русия", така че Русия да се сведе до държава с население от около 50 милиона души (за разлика от 140-милионната). Лигата на свободните нации, както и Форумът на свободните народи на Русия, организираха срещи в Централна Европа и призоваха за "освобождаване на затворените нации" - формулировка, която се връща към царския период, когато дисидентите осмиваха Русия като "затвор за нации", и към спонсорирания от ЦРУ Антиболшевишки блок на нациите по време на Студената война.

Изгнаниците от етническите малцинства в Русия и руските опозиционери съставляват по-голямата част от лицата, участвали в тези конгреси. Събралият се през юли в Прага Форум на свободните народи на Русия например публикува "Декларация за деколонизация на Русия", придружена от карта на разчленена Русия с около 30 нови републики.

Но западните политици не бива да попадат в капана на смесването на радикалните изявления на политическите изгнаници с възгледите на руските граждани, които са много по-нюансирани. Също така би било погрешно да се предположи, че овластените малцинства автоматично ще помогнат за създаването на Русия, която е в по-голям синхрон със западните норми. Етническите малцинства не са по-склонни към демокрация, права на човека, добро управление и прозападен либерализъм от руското етническо мнозинство.

Основното културно разделение в Русия не е между етническите руснаци и малцинствата, а между големите градски райони и останалата част от страната: индустриално изостанали региони, селски провинции и етнически републики. През последното десетилетие в големите градове на Русия се наблюдават нарастващи признаци на ангажираност на гражданското общество и плурализъм на местно ниво - дори ако тази тенденция е потискана, особено след избухването на войната в Украйна. За разлика от тях жителите на селските райони и малцинствата са по-консервативни по отношение на културните обичаи и в по-голяма степен подкрепят авторитарния и "бащински" режим. Мюсюлманските малцинства са по-склонни да се противопоставят на правото на аборт, на либералните закони за разводите, на равенството на работното място и на правата на ЛГБТК. Те също така са по-склонни да осъждат НАТО и Съединените щати за тяхната политика в Близкия изток.

Призоваването към разпадане на Русия е погрешна стратегия, основана на непознаване на това, което свързва руското общество в цялото му многообразие. Още по-важно е, че подобна стратегия не отчита факта, че разпадането на Русия би било пагубно за международната сигурност. Разпадът би предизвикал няколко граждански войни. Новите държавици ще се борят помежду си за граници и икономически активи. Московският елит, който контролира огромен ядрен арсенал, би реагирал с насилие на всеки сепаратизъм. Службите за сигурност и правоприлагащите органи ще смажат всички опити за демократизация, ако това означава да се повтори разпадането на Съветския съюз. Въпреки че деколонизацията звучи като освобождение, на практика тя вероятно ще тласне цяла Русия и регионите на етническите малцинства още по-назад.

Със сигурност разпадането на Русия е малко вероятно. След катастрофалната война на Путин обаче режимът все пак ще бъде изправен пред нарастващ натиск за децентрализация. Най-добрият резултат би бил местното самоуправление - записано в руската конституция, но премахнато от Путин - да стане реалност. Тази рефедерализация на Русия би била възможна само ако е придружена от национална равносметка за наследството на руския колониализъм. Тази преоценка би била важна както за етническите руснаци, така и за малцинствата. Но както и в САЩ и Европа, тази обществена трансформация ще отнеме десетилетия. Струва си обаче да се стремим към нея. Само Русия, която се децентрализира в политическо и културно отношение, може да се реформира отвътре навън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    134 32 Отговор
    Ама първо бинден ще бъде свален
  • 2 Ех....

    125 27 Отговор
    Мечти ииииииии

    Коментиран от #56

  • 3 и Клинтън беше свален

    76 21 Отговор
    пишете и за това
  • 4 Гейска му работа

    122 20 Отговор
    Тия само правят интриги а не виждат че спират развитието си като цивилизовани държави. Вече само с печатане на пари и заплахи не става. Идва време да се захванат за работа а не да крадът с банките и оръжия
  • 5 Раданч Татлъту

    104 19 Отговор
    Нема ве,що да го свалят!?Той нали вече няколко пъти умря от рак!😁😁😁🐵🐵🐵🥳🤡👍
  • 6 БазаДанни

    77 12 Отговор
    "Марлен Ларуел, директор и професор в Института за европейски, руски и евразийски изследвания към университета "Джордж Вашингтон". НЕГОВИЯТ анализ е публикуван във „Форин афеърс“. Превод: БГНЕС"

    НЕЙНИЯТ анализ овчи това е жена.

    Коментиран от #14

  • 7 НИЯ

    93 36 Отговор
    Путин ще бъде свален,когато изтрие от лицето на картата УКРАЙНА.Няма да е много далеч.

    Коментиран от #134

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 верно е

    70 30 Отговор
    Бай Дън ще му свали гащите и ще лапне кренвирша.

    Коментиран от #141

  • 10 БеГемот

    50 16 Отговор
    Аз викам да освободим турските и цигански народи ...Ко ша кажити ...също и индианските народи..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАТО

    30 62 Отговор
    След “Киев за 3 дни, полската граница за 5, после - ей го де е Варшава”, накрая ще стане “Москву не дадим!”

    Коментиран от #115

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тиква

    28 35 Отговор

    До коментар #8 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Едно смислено написано. Да се прочете. Браво!

    Коментиран от #113

  • 16 Филхилпил

    75 17 Отговор
    Путин не умря ли вече, как да го свалите? Или тази седмица не е умирал, затова ще го сваляме?

    Коментиран от #116

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Урюрвкос

    61 13 Отговор
    в тази статия има истини----например---След като Путин поема властта през 2000 г., той постепенно възстановява контрола на Москва върху руските региони и републики. Преди Путин беше Елцин който имаше много американски съветници. Те помагаха да се направи "приватизацията" и така се родиха много олигарси които си държаха парите на Запад. Онзи ден Урсула каза че 19млрд са блокирани на руски олигарси. При Елцин имаше война в Чечня при Путин най красивия град на Кавказ стана гр. Грозни и т.н.

    Коментиран от #105

  • 19 Запада е доста подмолен

    77 14 Отговор
    Владимир Путин заяви в Бишкек, че е напълно изненадан и разочарован от изявлението на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че Минските споразумения са подписани, за да се даде време на Украйна да се подготви за военна конфронтация с Русия
  • 20 АННА МИЛА

    28 57 Отговор
    НИКОЙ ДИКТАТОР не свършва ДБРЕ

    Коментиран от #60, #87

  • 21 Историчар

    25 79 Отговор
    Има доста верни неща в статията, но аз все пак смятам че разпада е необходим за да се гарантира сигурността на Европа и най вече бившите СССР републики. Ако запада си изиграе добре картите, може дори да се стигне до пълно лишаване на Русия от ядрения и потенциал

    Коментиран от #61

  • 22 Българин 🇧🇬

    9 51 Отговор
    Много добър анализ и обективен поглед . Макар че поръчителите вероятно са се надявали на други прогнози .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Харесвам различните Лгбт тролки

    52 15 Отговор
    Мммм любимата статия на лгбт момичета ,всяка седмица едно и също Путин болен,свален ,фенките на америте се мокрят като за световно
  • 25 Путин може да бъде свален

    45 9 Отговор
    ама другпът.
  • 26 Може може

    44 14 Отговор
    да бъде свален......ама друг път.
    Толкова много приказки за да ви отговоря с две думи.....
    Друг път
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не се напьвайте

    46 18 Отговор
    Путин никой неможе да го свали от власт.Ванга го е предрекла Слава на Русия и Владимир и че всичко ще се топи като лед само Русия ще остане непокьтната.

    Коментиран от #139

  • 29 9689

    32 8 Отговор
    факти,не манипулирайте......
  • 30 Атина Палада

    54 14 Отговор
    След като Путин поема властта през 2000 г. той постепенно възстановява контрола на Русия върху природните ресурси на страната. Това е правилно да се напише! Елцин допусна на всички природни ресурси в Русия контрол да имат Западни компании. Постепенно Русия (Путин) си върна всички акции върху природните ресурси държани от Западната олигархия.
    А дали Путин ще бъде сменен.... Никой не е безсмъртен! Един ден Русия ще има друг президент... Но той ще бъде Путин 2...Никога вече Русия няма да има Елцин 2! Това не го ли разбраха Западняци и американци? Не е толкова сложно за разбиране, но явно са с ограничени умствени способности, затова и не го разбират!
  • 31 А бе ...

    39 10 Отговор
    Кога ще разрешат на Тексас да се отдели ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    36 10 Отговор
    Може, но след като довърши започнатото.
  • 34 1111

    11 39 Отговор
    Ционисткото чучело шаломов Путин беше инсталиран от Сорос и Ротшилд ,
  • 35 Ааа

    28 7 Отговор
    ама не бил само бесараПският фронт, който се занимава с черни прогнози, от достоверни по-достоверни! Днес е хубав ден за погребване на истината...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аватар

    25 5 Отговор
    Когато нещо може да се случи,но още не се е случило,това не е новина,а предположение.
  • 38 Болшевиките

    10 31 Отговор

    До коментар #8 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Разбиха на тази велика държава! От както са те на власт само злини и терор по тези земи.

    Коментиран от #43

  • 39 УКРАЙНА🇺🇦

    11 38 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ АМИН
  • 40 Мишел

    37 9 Отговор
    Поредната порция мокри мечти на западния анализатор.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    20 16 Отговор

    До коментар #38 от "Болшевиките":

    Ако не са били те, сега ти, нямаше да можеш да пишеш тука! Дядо ти щеше да е нахранил царските хрътки.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Жорж

    47 14 Отговор
    Хайде не се измъчвайте толкова. Путин е жив и ще си остане велик държавник мислещ за бъдещето на народа си.
  • 47 Ленин съм

    10 18 Отговор
    Омръзна ми да го чакам Ще се наказваме
  • 48 Мнение

    36 11 Отговор
    Колко трябва да си зле,за да пишеш за друга държава да се разпадне?Това все едно някой да седне да разсъждава ФАЩ да се разпадне.Ненормална работа!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 пешо

    18 5 Отговор
    сменете дрогата тая не е за вас
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Продажбиците БГНЕС

    13 5 Отговор
    Могат да бъдат опожарени. Ще се види кое е достоверна информация.
  • 53 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    14 8 Отговор

    До коментар #45 от "0022":

    Кажи ти, сега - в свое жилище ли живееш или си под наем? Имаш ли кредит и роб ли си на банките?
  • 54 Оляхте се вече!

    33 9 Отговор
    Путин и първите му двама дубльори не починаха ли, кой от рак, кой от паркинсон, кой чрез игли на вуду кукли??? А и Русия, нали отдавна ЕС я съсипа с санкции за радост на народите си?
  • 55 васил

    26 8 Отговор
    дебилна статия

    Коментиран от #93

  • 56 Рошко

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ех....":

    Е то за днеска е за първи път
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Васил

    6 13 Отговор
    Пагубно ще е само за Китай и Турция за останалият свят ще е само една статистика.
  • 59 Сатана Z

    29 10 Отговор
    Молете се Путин да не бъде свален,че следващият Президент на Русия ако се казва Пригожин няма да се замисли да срине Киев на кота 0.
    А в Африка сканират:
    “Путин освободи Домбас
    Ще освободи и нас”
    Това го казва Бирел възмутен от популярноста на Владимир Путин.

    Z
  • 60 да помислим и да вярваме

    25 7 Отговор

    До коментар #20 от "АННА МИЛА":

    ФАКТИ.БГ - първо го тровят 20 г всеки ден, после умира от рак всеки ден 20 г. после го свалят всеки ден 20 г. - след това няма как да не умре от старост
  • 61 историчар

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Историчар":

    пий хапчета преписани само от лекар
  • 62 Яне Сандански

    31 13 Отговор
    До всички пишещи срещу Русия : Русия и Путин не са застрашени ,напротив ,преди младите го наричаха забавен дядка ,сега за тях Путин е бащицата ,но това го виждат хората като мен които живеят в русия и не четат само пропаганди и желанията на запада.второ,самата Usa не желае разпада на Русия а само отслабването и в противен случай ще загубят контрола над Европа (с кого ще в плашат )и трето Байдън каза че до месец рублата ще стане 200 за долар и икономиката на Русия ще бъде срината- е рублата е под 60 ,икономиката си е по добре от европейската ,магазините са препълнени а цените се увеличиха 10-12% ,не както на запад с 80-130%. И най вече руснаците им е топличко е апартаментите но погледнете в държавата -локомотив на европейската икономика как стоят а парламента ( с шуби и якета )

    Коментиран от #90, #136

  • 63 Цензура

    22 10 Отговор
    Всъщност, освен бълнуванията на тоя т.нар. "професор", който сигурно е разглеждал Русия само на картата, значение има само това:

    "Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа, правителствена организация, известна още като Хелзинкската комисия на САЩ, сред чиито членове има сенатори, представители на Конгреса и изпълнителната власт, обяви деколонизацията на Русия за "морален и стратегически императив". През май журналистът, борещ се срещу клептокрацията, Кейси Мишел изложи подобен аргумент в The Atlantic: "Западът трябва да завърши проекта, започнал през 1991 г. Той трябва да се стреми към пълно деколонизиране на Русия."

    На подобни заплахи отстрана на западът спрямо териториалната цялост на Русия - която те директно си признават, че искат да разпокъсат с цел да я поробят, Русия трябва да отговори само по един начин - с безмилостен ултиматум: "ВСЯКА една държава, която се опита да организира подривни действия в Русия с цел да я хвърли в гражданска война и да я унищожи или разпокъса, ще получи само един отговор - ТЕРМОЯДРЕН - и пълно заличаване от картата на света !!! Какви са тия мишки, дето делят кожата на мечката, хахахахха !!!

    Кажете ми ЕДИН коренен народ, изтребен и заличен от руснаците !!!! Напротив, Русия развива културно и икономически регионите с коренни народи !!! А аз да изброявам ли колко народи бяха изтребвани, някои от тях почти до крак от западните колонизатори?
  • 64 Дон Курлеоне

    17 8 Отговор
    Разбира се, че може. Всеки ден по два пъти го свалят и още може
  • 65 пппп

    15 6 Отговор
    Смешен сайт !
  • 66 Отвратен

    16 7 Отговор
    Блажени са вярващите!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Само в съня ви

    16 6 Отговор
    Ще бъде свален
  • 69 Някоя си

    17 8 Отговор
    Ми аре да помислим кравария ако се разпадне на отделни обори.... Русия ще порастне с още една република 😉 тя и без друго си е нейна...окопирана от сащ.

    Коментиран от #71

  • 70 Баба Ванга

    12 15 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
  • 71 Госあ

    10 19 Отговор

    До коментар #69 от "Някоя си":

    Пymuнucma е смъртно обuден на нopмалният свят и иска той да бъде победен и унищоже.
    Защото му е внушено, че ЕС, НАТО и САЩ или накратко koлekmuвния 3апад е виновен, че не е могъл са се peaлuзupa.
    Че заради тях той е беден и нещастен нeyдачник. Затова са и изпълнените със 3лоба и омpa3а коментари на путинистите и cmpacmната им защита на Русия и Путин, от които очакват да накажат вuновнuците за пpoваленият им живот.
  • 72 Юрий Шевчук

    10 12 Отговор
    "Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината – това не е здникът на президента /Путин /, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Игор Стрелков

    4 12 Отговор
    Стрелков обвини Путин, че е загубил войната с Украйна и че целият свят се смее на Русия. Той отива в политиката, за да спаси Русия

    Време е да помислим за спасяването на Русия, каза Игор Стрелков.

    "Има две сили. Първата е апатичното ръководство на страната, която загуби тази война, и либералите, водени от седящите на леглата, които след поражението ще влязат в Кремъл", каза той.

    "Алтернативата е осигурена. Или подкрепяш Путин-Шойгу-Лавров с техните зърнени сделки и споразумения, или си чуждестранен агент, който иска поражението на Руската федерация. Но какъв чуждестранен агент съм аз, ако съм осъден на доживотен затвор" в Хага“, добави Стрелков.

    Според него, ако правителството твърдо се насочи към поражение във войната, пътищата им ще се разминат.

    „Ще трябва да търся себе си в политическото поле... докато не ми замълчат тези, които доведоха страната до състояние, в което целият свят й се смее. Когато за 10 месеца не само не успяха да победят Украйна , но успяха да претърпят поражение“, каза той стрелков
  • 75 така си е

    11 3 Отговор

    До коментар #72 от "Юрий Шевчук":

    Точно родината ти и народа сте виновни че дори и сега одобрението му е към осемдесет процента Всеки народ сам избира пътя си
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 16 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Минго

    15 12 Отговор
    Абсолютни измислици! Русия винаги е приобщавала народи, никога не е колонизирала. Различни народи но в една държава с ЕДНАКВИ ПРАВА, и с правото да имат езика и религията си. Много от тези народи съществуват САМО и ЕДИНСТВЕНО благодарение на това, че са в общността на Руската федерация. Единствените предатели в Русия са петоколонниците на доларовата икономика. Тези олигарси които изнасят суровини на запад срещу долари в сметките си. Но те загубиха властта!

    Коментиран от #140

  • 80 Косово

    8 5 Отговор
    Кой Путин ? Дето е умрял отдавна ,дето умря от всички видове рак или този сега?
  • 81 Пааак ли ве...😝?!

    9 4 Отговор
    За кой ли път вече го сваляте тоя пусти Путин...😂🤣😝!
  • 82 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Пак опряхме до Чичо Сам / нарицателно за бизнесът/ , а определя политиката. И докато не се разбере, че друг начин за регулация НЯМА - ще има войни и султански мераци на кого джуджето е по голямо. Който му стиска - има войни на технологии и продукти- да участва и да печели. На никого не са забранили там да си направи армия или да се бие сам. Когато обаче аборигените решат да се намесят с аборигенски продукти - трябва да им се покаже какъв е редът. Поняли?
  • 83 Чочо

    7 5 Отговор
    На някой соросоиди сънищата са безкрайни като на горепишещия.Шотландия като се отдели от Англия Тексас от другите щати и доминото само ще тръгне.
  • 84 Никой

    9 1 Отговор
    Винаги когато си платиш могат да пишат съответните глупости дори от Вашингтон .Русия определяща се на третия РИМ. Цитат от монах Филотей Псковски,който казва : "Два РИМа паднаха третия се държи ,четвърти няма да има. Историята помни много империи . Империята Юан - 13,9 мил. кв.км. Империята Цин - 14,7 : Умаядския халифат- 15 : Испанската империя - 18,5 : монголската империя - 33 : Британската империя - 33,7 : Австроунгарската империя,Отоманската империя . Тези империи след като рухват, да не би света да е престанал да съществува.Така ,че и ако днешната Руска империя/ ега ти бедната империя / един ден рухне света няма да се затрие.Дори може да стане по добро място за живеене,но надали с този човешки материал.
  • 85 Наблюдател

    11 2 Отговор
    На Путин тая година му е на малка загуба, затова е ербап още. Заграбиха близо милион тона сурово желязо от украинските металургични комбинати / Три месеца вече влаковите композиции с крадено желязо до Китай не спират/. Ожънаха миналогодишното украинско жито в заграбените земи / По мнение на международния бизнес за около милиард $ /, Цените на горивата скочиха вследствие от войната и Путин реализира допълнителни пари до есента. едрия руски бизнес е щастлив. ДОСЕГА. Какво го чака. За крадене вече НЯМА. Цените на петрола паднаха / за Путин повече/ Руския петрол е с 4 пъти по висока себестойност от южния, Технологичните санкции притискат модерните производства, а доста от грамотната работна ръка - избяга. Натрупаните резерви почнаха да привършват. Руския едър бизнес почна да търси решения. Ние зяпаме отстрани / само тия от нас които са вземали мерки/
  • 86 ЪЪЪ, А НЕ КАЗА

    7 4 Отговор
    КОГА? УТРЕ ЛИ ... В ДРУГИ ДЕН ЛИ. ЪХЪ, МАЙ ПО ВДРУГИДЕН! АМА КОЙ МАЙ?! КОЯ ГОДИНА?!....ЕЕЕЕ, ОБЪРКАХТЕ СЕ... ОПЯТЬ!
  • 87 АБСОЛЮТНО ВЯРНО!

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "АННА МИЛА":

    ЗЕЛЕНСКИ НЯМА ДА УМРЕ ОТ ФИЗИЧЕСКА СМЪРТ!
  • 88 Тон

    13 7 Отговор
    За какво запада иска Русия да се разпадне, за да може по лесно да я грабят, всичко останало са празни приказки за плитки мозъци!

    Коментиран от #89

  • 89 И сега грабят рашка

    7 9 Отговор

    До коментар #88 от "Тон":

    Путлер и неговите олигарси.
  • 90 БЛАГОДАРЯ ВИ!

    18 9 Отговор

    До коментар #62 от "Яне Сандански":

    ТО ТОЛКОЗ ПОМИЯ СЕ ИЗЛЯ СРЕЩУ ПУТИН! СРЕЩУ МАТУШКА РУСИЯ , ЧЕ ... СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! ДОЛУ САТАНАТА САЩ!

    Коментиран от #137

  • 91 Антикомунист

    7 12 Отговор
    Системата в тази престъпна държава русия е такава, че може да дойде и по голямо зло. Този поне му видяхме потенциала, прилича ми на нинова, която затри бсп, не че е лошо де. Тоя главанак направи същото с русия

    Коментиран от #102

  • 92 Ммм дааа

    7 2 Отговор
    ми може. Може някоя хубава мацка да го свали............в кревата.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ТИР

    10 8 Отговор
    Не обърнаха внимание на Путин който каза че военната операция ще постигне целта си и за какво ни е свят без Русия,,,,
    Вместо да осмислят казаното атлантиците изпратиха оръжие в Украйна,

    Коментиран от #101, #118, #138

  • 95 Добре прави Путин

    11 7 Отговор
    С войната си в Украйна свалям от сърце шапка на др. Вл. Путин !!! ПО няколко причини: 1. Показва истинското лице на социализма/комунизма, неговия "хуманизъм" и "свободолюбие"! 2. Образно показа колко гнила е основата на тази система: Всичко в държавата да е общо , но онова на комунистите(и техните слуги) си е тяхно неприкосновено. 3. Разкри колко "силна" и "ефективна" е Втората по сила в света армия със тази "кратка" няколкомесечна СВО ! 4. Разкрива постоянно на всички емигриращи сега руснаци по света, че не навсякъде по света се краде както го крадът руския народ ония милиардерите от Кремъл и техните слуги! 5. Показва със всеки изминал ден на всички, че в тази империя всичко се командва от един единствен човек, който от своя страна с едно мръдване на кутрето си може да затрие стотици хиляди и милиони човешки съдби без да му мигне окото! Затова му свалям шапката на другаря Путин - до земята !!!

    Коментиран от #98

  • 96 Госあ

    4 11 Отговор
    Всички комунисти под земята! Всички путинисти на концерт на Йосиф Кобзон!
  • 97 Осама

    7 4 Отговор
    Може би искате ядрено оръжие да попадне в ръцете на луди фанатици? Дано ви се сбъдне мечтата.Вече сме ходили в Париж и Лондон,може и без тях.Малки остъклени купчинки пепел
  • 98 Доктор

    5 3 Отговор

    До коментар #95 от "Добре прави Путин":

    Добре ли си,моето момче.Да те прегледам?

    Коментиран от #144, #145

  • 99 Барон Мюнхаузен

    12 5 Отговор
    Може и да цъфнат налъмите -всичко може.Но по-вероятно е Европа да изчезне ,а Русия да пребъде.

    Коментиран от #130, #131, #132, #133

  • 100 Доналд Тръмп

    8 3 Отговор
    Не го ли погребахте преди пет години ,кога възкръсна че да го сменят ?Жалка излагация сте
  • 101 Свети Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "ТИР":

    Нищо де,при мен няма да дойдат.
  • 102 Бай той Толстой

    3 2 Отговор

    До коментар #91 от "Антикомунист":

    Много правописни грешки бе,селски.Откъде си,бате?

    Коментиран от #114

  • 103 Евгени

    8 3 Отговор
    Когато излизат такива статии от про западната демагогска преса, трябва да мислиш точно обратното!!!

    Коментиран от #108

  • 104 Taka така

    3 3 Отговор
    Кво му разбира на тоя глаеата от симфонична музика егати и професора зян пари му дават
  • 105 Баро

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Урюрвкос":

    По времето на путин в чечня пак имаше война а кадиров предаде баща си не казвай само това което ти изнася
  • 106 слава на русия

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "0022":

    ДА ЖИВЕЕ АЙФОН ЕПЪЛ И КАМАРО
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Баро

    5 4 Отговор

    До коментар #103 от "Евгени":

    Аз съм пробългарски настроен но това не ми пречи да мразя путин и русия чувствата са си лично мое право нищо лично и не задължавам никого
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Равнопоставеност

    9 4 Отговор
    Всеки може да бъде свален - ега ти новината! Байдън и Фон дер л а й н е н а също могат да бъдат свалени и ако се вярва на новините за стрелбите из Капитолия и за готвения преврат в Германия са по-близо до това отколкото Путин. От както Русия се опълчи на експанзията на запада и в частност НАТО западните медии започнаха всеки ден да го свалят и да го разболяват, а за човек на неговата възраст той ми изглежда по-здрав от много други - справка Байдън. Все пак Путин не се губи в градинката пред белия дом и не лази по стълбите на самолета си.
  • 112 Даа

    2 0 Отговор
    И като се събуди, краката му открити.
  • 113 Бил Гет

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тиква":

    Ако знаеш какво кипи зад океана , ще видиш какво е написано .
  • 114 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Бай той Толстой":

    Гоуем си писач:"братуе"
  • 115 Бил Гет

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО":

    Лошото е че след Москва се ходи до Берлин .
  • 116 Дянков

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Филхилпил":

    Не , тази седмица беше на Ноевия ковчег .
  • 117 Гадно

    3 6 Отговор
    е да се разчита че Фюрера Владолф Путлер определя нещата.

    В Рашистан нещата са от поколения изкривени и на рашистите все другите са им виновни.
    Със или без Путлер Четвъртия Райх трябва да капитулира, дори и с не знам какви си ракети и самолети да били имали.
    Да си правят рашизма по техен си мерак и да си живеят в самодостатъчността!
  • 118 Товарищ

    3 8 Отговор

    До коментар #94 от "ТИР":

    големи са недиждите на рашистите и бузлуджанските изроди да бъде победоносна тази СВО, ама нещо няма да стане.

    Рашистите направиха толкова дивотии и зулеми в Украйна, че ми е бедна фантазията какви репарации ще бъдат плащани.

    Ама първо да има подписаната Капитулация и Путлер да отиде на съдебната скамейка.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 За мишките и хората

    4 4 Отговор
    Статията е доста обстоятелствена и изглежда пълна, но е пропуснат дребният детайл, че Русия изпада в икономическа криза. Много малко от републиките ще са склонни да се избие рецесията на техен гръб, защото онези, които ще хранят москвичи и питерци са именно малцинствата.
    Имайки възможност да се отделят и да станат независими, републиките в Русия ще го направят. И това ще стане мирно, защото властта няма да има ръчките, с които да им налага. Всички помним как Черна гора се отдели кротко от Сърбия. Подобни ситуации очаквам да станат и тук.
    Големият проблем обаче е Кавказкият район, където могат да се пръкнат множество държавици на етническа и езикова основа и не са ли изчистени всички въпроси за границите помежду си, ще станат много повече зулуми, отколкото сега.

    Коментиран от #128

  • 122 Джордже Балашевич

    8 2 Отговор
    Като чета статията, не съм изненадан, че за кой ли път Путин умира, боледува или е свален от власт! Голямата изненада е след прочитането на коментарите след статията. Да напишеш, че четвъртият райх е в Русия, трябва да си голям невежа или дебилен циник. Ако не беше тази държава, цялата Европа щеше да е под нацисткия ботуш. Имайте уважение към паметта на онези 40 млн. които загинаха през ВСВ, и помнете, че щяха да бъдат много повече, ако не беше Русия! Гледайте "Списъкът на Шиндлер", холивудска продукция, и помнете историята!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Гуцанчо

    4 2 Отговор
    Мечти,фантазии и много "Бело"!!!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ПЕРЕЛЕНКО

    0 0 Отговор
    АРЕ ЕЙЙ НМА ЛИ ДА ПАДА ТОЯ ПУТИН ОТ КОГА ЧЕКАМ АЗ ДА УПРАВЛЯВАМ.
  • 127 Анфиска

    3 4 Отговор
    ГладниЗападниБоклуциПросоСънуват...
  • 128 Коректен

    1 3 Отговор

    До коментар #121 от "За мишките и хората":

    ИзаЧийК. УрДасеотделят отРусия, щото на западните хиени такаим се приискало?
  • 129 Дай боже

    5 0 Отговор
    Един фашист по малко, хихихи
  • 130 хихихи

    6 3 Отговор

    До коментар #99 от "Барон Мюнхаузен":

    Те русофилите и преди така говореха как уж САЩ щял да се разпадне, а пък то взе че се разпадна СССР, хихихи!
  • 131 хихихи

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Барон Мюнхаузен":

    От петнайсет години всеки месец русофилите лъжливо прокобяват как ЕС щял да се разпадне, пък той си е жив и здрав напук на враговете му!
  • 132 хихихи

    5 2 Отговор

    До коментар #99 от "Барон Мюнхаузен":

    Те русофилите и за Херсон така казваха, че щял да е вечно руски, хихихи!
  • 133 хихихи

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Барон Мюнхаузен":

    Те русофилите и за Киев казваха че щели да го превземат за три дена, хихихи!
  • 134 Гугуткин

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "НИЯ":

    Путин ще бъде свален, когато изтрие от лицето на картата РУСИЯ. Няма да е много далеч, хихихи!
  • 135 АНТИБОЛШИВИКА

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Едни си отиват, идват други, това е живота!
    Руснаците трябва да знаят, че и да бъде свален Байдън, ще дойде друг на негово място, който ще е още повече анти Руски настроен. Руснаци разберете, че не всички искат да са ви Васали, марионетки и подлоги.
  • 136 Тургенев:

    7 5 Отговор

    До коментар #62 от "Яне Сандански":

    "Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят"
  • 137 БЛАГОДАРЯ ВИ!

    6 5 Отговор

    До коментар #90 от "БЛАГОДАРЯ ВИ!":

    ТО ТОЛКОЗ ПОМИЯ СЕ ИЗЛЯ СРЕЩУ ЕВРОПА!
    СРЕЩУ МАТУШКА ЕВРОПА, ЧЕ СЛАВА НА
    ВЕЛИКА ЕВРОПА! ДОЛУ САТАНАТА РУСИЯ!
  • 138 ТИР

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "ТИР":

    За какво ни е русия без свят?!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Aнние

    0 3 Отговор

    До коментар #79 от "Минго":

    Много точен коментар.
  • 141 Болярин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "верно е":

    Ако е твой ученик, обаче !
  • 142 0022

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Значи кола нямаш, електро уредите ти руснашки и китайски.Ами затова си толкова негативен към Запада.Кума Лиса казала: -То гроздето кисело.
  • 143 111111111111

    2 2 Отговор
    може да бъде свален, може да умре, може украина да не победи....
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Мед сестра

    4 1 Отговор

    До коментар #98 от "Доктор":

    Той е добре, ама вие русофилите не виждате истината.
  • 146 Всичко гори

    3 2 Отговор
    Зелената хунта пада щом пишат за Путин!
  • 147 Артилерист

    3 0 Отговор
    Путин вече много пъти го сваляте, оперирате от рак и умирате, ама това няма да съживи нито Елцин, нито Горбачов. Следващият ще е още по-оправен.
  • 148 Марлен от САЩ?? Едно и също всеки ден!!

    3 0 Отговор
    Путин умрял, погребан, илиминиран, Русия се разпада и подобни!! Простотии, сменете вече тая, плоча!! Алкаша Елцин умря и мекотелото Горби!! Сега"играе едрия брус"!!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания