Отидете към основна версия

8 317 32

Владимир Чуков пред ФАКТИ: Вътрешнополитически процеси в Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген

  • владимир-
  • чуков-
  • шенген-
  • българия-
  • румъния

Бих потърсил сериозен контакт и разговори с двете големи европейски държави – Германия и Франция, които ни подкрепят, казва арабистът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската комисия и Европейския парламент ясно казаха, че България и Румъния са готови да станат част от Шенгенското пространство и това трябва да се случи незабавно, както беше комуникирано и от комисаря Йохансон. Но… Гласуването на Съвета показа друго. България и Румъния остават извън Шенген. Пред ФАКТИ по темата говори арабистът Владимир Чуков.

- Г-н Чуков, за пореден път се разминахме за Шенген. Сега към Нидерландия се присъедини и Австрия. Защо не ни харесват?
- Цялата история е смущаваща. Опитвам се да направя анализ на аргументите на Нидерландия и Австрия, защото в тях има противоречия. Двете държави очевидно не са синхронизирали исканията си към нас. Исканията им са взаимно изключващи се. Какво имам предвид. Австрия казва пускате много мигранти…

- За тях проблемът е с бежанците, които търсят подслон в сърцето на Европа, преминавайки през България …
- Това е така, но какво иска Нидерландия…

- Те не са доволни от нас, като казват, че у нас няма върховенство на закона…
- Ето тук е разликата. Върховенството на закона и правата на човека. Тази кампания, която бе направена от нидерландската неправителствена организация „Уаитхаус“, беше много ясно насочена. Това бе и тяхното обяснение какво разбират под права на човека. Те казват: „В България граничарите и полицаите бият мигрантите!“ Австрия казва „… пускате ги“, Нидерландия „… бият ги“. Еми двете страни да се разберат какво искат от нас. Просто и двете страни излагат доводи срещу нас, които са им изгодни вътрешнополитически. Приказки, които ги слушаме от години.

- Какъв е нашият ход тогава?
- Аз бих подходил по друг начин. Бих потърсил сериозен контакт и разговори с двете големи европейски държави – Германия и Франция, които ни подкрепят. Нека тези две страни да кажат какво разбират те под европейски проект. Нали Европейският съюз е моделът за демокрация, за обединение, за права на човека. Нидерландците веднага ще ги оборя. Права на човека. В историята на България вече имаме български гражданин от етнически произход, който стана председател на парламента – Вежди Рашидов. Това е нещо, с което можем да се похвалим. Ако това не е доказателство за права на човека, здраве му кажи. В момента в цяла Европа няма ясно определение на това що е то права на човека и върховенство на закона. В европарлемента преди дни депутат от Германия представя книга за европейските граници, в която има неща, от които може да ти настръхнат косите. В същото време десните в Австрия, които догодина ги чакат избори, действат изключително целенасочено в тяхна изгода. Просто това решение на Нидерландия и Австрия не може да се разглежда като нещо обикновено, защото то е част от контекста на случващото се в тези страни, процесите, които текат там.

- А как да отговорим Австрия, след като залавяме мигранти в сърцето на страната?
- Това са безспорни неща, но нека разсъждаваме и върху клипа, който бе разпространен скоро от място за задържане у нас. Били условията лоши. Точно такъв клип имам от място за задържане на бежанци в Гърция, до Атина. Защо не говорят срещу Гърция? Клипът, който се появи в България, е копие на гръцката мигрантска действителност. А с появата на такъв клип много лесно се манипулира общественото мнение. Има хора, които вярват. И така се насажда мнение.

- Минават ли мигрантите българската граница за 50 евро? Нали премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза така…
- Това е смешно. Тарифите почват от няколко хиляди евро до десетки хиляди евро, които бежанците плащат на трафикантите. Нали помните разказа на една алжирка, която осем пъти плаща, защото иска да стигне до Франция. Колко пари е инвестирала... Подобни твърдения, като това на Рюте, са пълни измислици. Просто Европа иска България да стане депо за мигранти. Става пълна каша.

- Как можем да реагираме?
- Ние имаме голям проблем с това, че в момента ни управлява служебно правителство.

Ясно е, че то не иска да поеме отговорност.

А това се усеща от Нидерландия и те го използват. Какво бих добавил. България никога не е имала 1956 година (б.р. - Унгарското въстание), не имала 1968 година (б.р. – Пражката пролет). Имам предвид, че през въпросните години България винаги е имала някакъв сателитен комплекс. И сега се чуват гласове, че не спазваме закона. През 1968 година диктаторът Чаушеску отказва да се подчини на Москва и да прати румънски войски в Прага. Нещо, което Тодор Живков, направи. В момента ние пак попадаме в някаква такава васална ситуация, в която ни третират различно. Трябват ни откровени разговори с Германия и Франция. Трябва ни и друго позициониране в европейските медии. Какво имам предвид. По „Евронюз“ завъртяха материал за приемането на Хърватия в еврозоната със суперлативи. След това завъртаха и материал, че България и Румъния остават извън Шенген. Трябва ни позитивни новини за България в европейските медии, но на фона на това, че ние искаме да се присъединим към Шенген, защото това ни се полага по право. Това е начинът.

- Значи, да бъдем по-активни…
- По-активни и със силна дипломация. Дали ще спрем кандидатурата на нидерландския генерал за „Фронтекс“, дали ще бъде нещо друго – това не трябва да се коментира. За България трябва да се говори. Ако го правят и страни като Германия и Франция, още по-добре. Европа е изправена пред предизвикателствата да се справя с много кризи – като мигрантската криза, като тази в енергетиката, войната в Украйна. Много са критериите в Европа, които ще задават дневния ред и ние трябва да намерим мястото си в тях. Когато гласът на България се чува силно в Европа, другите страни ще погледнат на нас с друго око.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.

Свързани новини