12 Декември, 2022 09:10 8 316 32

Владимир Чуков пред ФАКТИ: Вътрешнополитически процеси в Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген

  • владимир-
  • чуков-
  • шенген-
  • българия-
  • румъния

Бих потърсил сериозен контакт и разговори с двете големи европейски държави – Германия и Франция, които ни подкрепят, казва арабистът

Владимир Чуков пред ФАКТИ: Вътрешнополитически процеси в Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската комисия и Европейския парламент ясно казаха, че България и Румъния са готови да станат част от Шенгенското пространство и това трябва да се случи незабавно, както беше комуникирано и от комисаря Йохансон. Но… Гласуването на Съвета показа друго. България и Румъния остават извън Шенген. Пред ФАКТИ по темата говори арабистът Владимир Чуков.

- Г-н Чуков, за пореден път се разминахме за Шенген. Сега към Нидерландия се присъедини и Австрия. Защо не ни харесват?
- Цялата история е смущаваща. Опитвам се да направя анализ на аргументите на Нидерландия и Австрия, защото в тях има противоречия. Двете държави очевидно не са синхронизирали исканията си към нас. Исканията им са взаимно изключващи се. Какво имам предвид. Австрия казва пускате много мигранти…

- За тях проблемът е с бежанците, които търсят подслон в сърцето на Европа, преминавайки през България …
- Това е така, но какво иска Нидерландия…

- Те не са доволни от нас, като казват, че у нас няма върховенство на закона…
- Ето тук е разликата. Върховенството на закона и правата на човека. Тази кампания, която бе направена от нидерландската неправителствена организация „Уаитхаус“, беше много ясно насочена. Това бе и тяхното обяснение какво разбират под права на човека. Те казват: „В България граничарите и полицаите бият мигрантите!“ Австрия казва „… пускате ги“, Нидерландия „… бият ги“. Еми двете страни да се разберат какво искат от нас. Просто и двете страни излагат доводи срещу нас, които са им изгодни вътрешнополитически. Приказки, които ги слушаме от години.

- Какъв е нашият ход тогава?
- Аз бих подходил по друг начин. Бих потърсил сериозен контакт и разговори с двете големи европейски държави – Германия и Франция, които ни подкрепят. Нека тези две страни да кажат какво разбират те под европейски проект. Нали Европейският съюз е моделът за демокрация, за обединение, за права на човека. Нидерландците веднага ще ги оборя. Права на човека. В историята на България вече имаме български гражданин от етнически произход, който стана председател на парламента – Вежди Рашидов. Това е нещо, с което можем да се похвалим. Ако това не е доказателство за права на човека, здраве му кажи. В момента в цяла Европа няма ясно определение на това що е то права на човека и върховенство на закона. В европарлемента преди дни депутат от Германия представя книга за европейските граници, в която има неща, от които може да ти настръхнат косите. В същото време десните в Австрия, които догодина ги чакат избори, действат изключително целенасочено в тяхна изгода. Просто това решение на Нидерландия и Австрия не може да се разглежда като нещо обикновено, защото то е част от контекста на случващото се в тези страни, процесите, които текат там.

- А как да отговорим Австрия, след като залавяме мигранти в сърцето на страната?
- Това са безспорни неща, но нека разсъждаваме и върху клипа, който бе разпространен скоро от място за задържане у нас. Били условията лоши. Точно такъв клип имам от място за задържане на бежанци в Гърция, до Атина. Защо не говорят срещу Гърция? Клипът, който се появи в България, е копие на гръцката мигрантска действителност. А с появата на такъв клип много лесно се манипулира общественото мнение. Има хора, които вярват. И така се насажда мнение.

- Минават ли мигрантите българската граница за 50 евро? Нали премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза така…
- Това е смешно. Тарифите почват от няколко хиляди евро до десетки хиляди евро, които бежанците плащат на трафикантите. Нали помните разказа на една алжирка, която осем пъти плаща, защото иска да стигне до Франция. Колко пари е инвестирала... Подобни твърдения, като това на Рюте, са пълни измислици. Просто Европа иска България да стане депо за мигранти. Става пълна каша.

- Как можем да реагираме?
- Ние имаме голям проблем с това, че в момента ни управлява служебно правителство.

Ясно е, че то не иска да поеме отговорност.

А това се усеща от Нидерландия и те го използват. Какво бих добавил. България никога не е имала 1956 година (б.р. - Унгарското въстание), не имала 1968 година (б.р. – Пражката пролет). Имам предвид, че през въпросните години България винаги е имала някакъв сателитен комплекс. И сега се чуват гласове, че не спазваме закона. През 1968 година диктаторът Чаушеску отказва да се подчини на Москва и да прати румънски войски в Прага. Нещо, което Тодор Живков, направи. В момента ние пак попадаме в някаква такава васална ситуация, в която ни третират различно. Трябват ни откровени разговори с Германия и Франция. Трябва ни и друго позициониране в европейските медии. Какво имам предвид. По „Евронюз“ завъртяха материал за приемането на Хърватия в еврозоната със суперлативи. След това завъртаха и материал, че България и Румъния остават извън Шенген. Трябва ни позитивни новини за България в европейските медии, но на фона на това, че ние искаме да се присъединим към Шенген, защото това ни се полага по право. Това е начинът.

- Значи, да бъдем по-активни…
- По-активни и със силна дипломация. Дали ще спрем кандидатурата на нидерландския генерал за „Фронтекс“, дали ще бъде нещо друго – това не трябва да се коментира. За България трябва да се говори. Ако го правят и страни като Германия и Франция, още по-добре. Европа е изправена пред предизвикателствата да се справя с много кризи – като мигрантската криза, като тази в енергетиката, войната в Украйна. Много са критериите в Европа, които ще задават дневния ред и ние трябва да намерим мястото си в тях. Когато гласът на България се чува силно в Европа, другите страни ще погледнат на нас с друго око.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    35 5 Отговор
    Да де , а реакцият.....!!! Румънците го стегнаха , евроджен.дърите започнаха да се извиняват !!! А тук , по цял ден , такива , като Гергана Паси ни облъчват , че трябва да се влачим по корем , пред господарите !!!
  • 3 Иван Тушев

    33 18 Отговор
    Не е така пич. За Шенген ни спира чудовишната без наказана корупция и смешните доходи на хората.
  • 4 ТаУмВзе

    25 7 Отговор
    Къде се юрна слугинажа крадлив не ми е ясно. Евро съюзчето се разпадна вече! Бухаххаах
  • 5 5577

    17 3 Отговор
    На кривата ракета космоса и е тесен.
  • 6 Истината

    21 28 Отговор
    Най бедни, най корумпирани !
    Управляват ни зависими от руските служби политици ! Какъв Шенген !?
  • 7 Мафия

    23 15 Отговор
    Българската алчна и крадлива Мафия ,начело с Доган,Борисов и Радев ! Те ни спират !!!!
  • 8 Някоя си

    24 16 Отговор
    Видяхме лицемерието и двуличието на "европа" време е да ги загърбим...бъдещето ни е в един евразииски съюз...на там трябва да насочим усилия...
  • 9 Треска ги тресе

    26 4 Отговор
    Аааа... проблемът е прозаичен - исономическият интерес на Нидърлендия. Приемам упрека на Австрия,че допускаме мигранти и ,че граничният режим трябва да се затегне,но тогава австрийците да помогнат с хора и средства,а не да се подаваме на джендърските претенции на нискоземците. Те нискоземците искат България да е депо за меургавели и никога България транспортно да се свърже с Централна Европа.От нидърледците помощ ... не щем. Колко са фелни като умиротворители и посредници... ги видяхме в Сребреница навремето - сърбите ги наритаха като мокри псета. Нискоземците треска ги тресе да не би да се изпълни транстортният коридор от Солун,Петрохан Лом и така 50% от товалооборота на Ротердам да се прехвърли при гърците,при нас и ногоре по р.Дунав. Мани друго ами и оборотът на червените фенери ще падне с 50%.
  • 10 И вие кво направихте бе!?

    12 1 Отговор
    Едно и също дрънкат като ненаред в главите....
  • 11 От Шенген

    14 16 Отговор
    Чуков ,с какъв "таен " дипломатически ход, блокирате Холандия и Австрия,
    те са вътре в Шенген ,те нямат намерение нито да влизат нито да излизат,
    и ако ще блокирате техния кандидат за Фронтекс,
    кой такъв Български кандидат бихте предложили?
    Оглеждам се и констатирам, че такъв достоен Генерал в нашата държава няма!
    Държавата ни е осъкатена ,все още не сме си взели сботом нито с КГБ нито и с Путин!
    Всеки знае къде е заровено умрялото куче, но никой не прави нищо от проблема!
    Тук не е въпроса
    ,да си оправим" прическата на корупцията", при някой наш фризьор!
    Чисто и просто " Чекмеджета" и" Хидроинженери" ,
    да бъдат остригани 0 номер и да бъдат настанени там, където им е мястото!!
    А то е затвора!
    Иначе, Шенген ще го гледаме през, "кривия макарон," който тези двамата ни завещаха!
  • 12 АвстрийскоГОВОРЯЩИТЕ

    21 3 Отговор
    И джендераските наркокартели от ниската земя НЕ Могат да се справят с мигрантите и хвърлят вината на други, за да имитират вътрешнополитическа дейност

    Коментиран от #14

  • 13 Стоян Александров

    12 8 Отговор
    Чукоооовввв, Наковалньоооов ти си глупак. Тъпо и простовато изказване, тип : АЗ СЪМ БИЛ РОБ, РОБ СЪМ И СЕГА И РОБ ЩЕ СИ ОСТАНА. РАДЕВ Е ЕНИЧАР
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДДРОнег

    15 5 Отговор
    Само тъпЪнари вярват на такива мантри, като на чуковите !!!
    Иситната е, че нямаме постоянна и предвидима политка, корупцията е наше верую, съдилищата ни съдят според заплащането от мафията, а границата ни е по-рехава и от селски плет !!!
    Българските политици са опасни и за Българския народ, кво остава и за европейските, та затова и се пазят хората !!!
  • 16 Кук

    16 3 Отговор
    Ами започват да казват не и да обясняват ,че тук живеят нормално хора имащи 4сезона добър въздух слънце топло море и много други фактори които лекуват депресията по естествен път,а не като в техните земи в кофи шоп с генномодифицирана марихуана.При нас дори този продукт има отлични условия както и алкохола се прави от естествени суровини плодове расли на слънце.В студена и равна Нидерландия има студ и равно поле .Тези са по нетолерантни и дискриминираща нация от нас.Ние сме доказали че живеем добре със всички.
  • 17 Може ли

    10 4 Отговор
    някой от защитниците на шенгеня да изброи истинските ползи за нас и съответно вреди ако не се набутаме там?
  • 18 Ай у лево лицемери

    11 3 Отговор
    Абеее... аз изискването за върховенство на закона на плоскоземните нидърлендци го разбирам така: всеки преминал нелегално границата отива в затвор,излежава си присъдата,установявя се истинската му самоличност и преминава във филтрационен лагер където трябва да докаже,че е политически репресиран. Така е по законодателството на всяка национална държава. Не така обачееее... ръзсъждават жендърите от Нидерландия. За никого не е тайна,че най0голямата контрабанда,наркотици,проститутки и нелегален внос на диаманти приминава томно през Ротердам от ниската земя. Ай у лево лицемери.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Никола Гешев

    10 8 Отговор
    Не бе товариш Молотов, действията и бездействията на твоите колеги - офицери и агенти на комунистическата ДС, клели се във вярност към СССР и Партията, ни спряха за Шенген. И ще направят всичко за да ни спрат и за Еврозоната. Но няма да стане и Просия ще изгуби тая война. А вий, вий сте идиоти и ще отидете на бунището на историята, заедно със всички маргинални лумпен-пролетарии, които ви вярват!
  • 22 Извън Шенген

    10 1 Отговор
    Като българин, наказвам Нидерландия и Австрия като бойкотирам:Филипс, КЛМ, Шел, Премио Травел, Била, ЗК Уника и всички останали техни фирми!

    Коментиран от #25

  • 23 Хммм

    7 1 Отговор
    ЕК спря България и Румъния за Шенген! Австрия и Нидерландия не са фактор в ЕС, че да взимат такова решение. Първо се двоумях между Германия и ЕК, но сега смятам, че е ЕК. Допускам малък процент, че това е Германия! Само Германия и ЕК може да вземе такова решение и поръчва на някоя пионка да сложи ветото. И за България да е малко по унизително, две държави удрят вето.
  • 24 Петров

    3 3 Отговор
    Владимир Чуков не го харесвам, другият Чуков е по умен.
  • 25 Долу Шенген

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Извън Шенген":

    Наказвай колко щеш. То повечето не са чисти холандски и австрийски фирми. Собствениците им са междувременно я немски я френски я други. Билата е на сто процента немска собственост на реуе груп.
  • 26 Перо

    4 6 Отговор
    Уж Чуков беше арабист,а сега е станал и специалист по ЕС, но по този начин,влиза в категорията пенкелер! Нещата са много прости: Поради многото факти на корупция в БГ полицията и кадрова необезпеченост, не може да се има доверие за достъп до секретните база данни на страните от Шенген за издаване на визи,на граждани от трети страни и реалната липса на граничен контрол,особено през зелена граница /около 1100 престъпници дневно/ и затрупването на западните страни с нелегални и нерегистрирани мигранти,чието разследване,хранене,жилище,здравни и социални грижи,детски надбавки,курсове и т.н. е тежко финансово бреме и заплаха за националната сигурност за тези страни /100,000 чужденци от арабските страни и Близкия изток,само в Австрия/! Пред фактите и боговете трябва да мълчат!
  • 27 ха ха

    2 2 Отговор
    поредния позьор , бива ви само да правите мърльотии и лошотии ,но никога не искате да направите нещо правилно , не че незнаете кое и какво е правилното но не ви отърва заради личните сметки
  • 28 Болярин

    5 0 Отговор
    Ами поне да се учат от румънските политици нашите пройдохи, пардон ... политическо нещичко !!!
  • 29 Владимир Чуков?? Защо толкова много те

    3 0 Отговор
    Мразят Българите живеещи в Алжир!!
  • 30 Вл Чуков Лъжи и Маниполации от твоите

    2 0 Отговор
    Уста!! Къде е Върховенството на закона, къде е работеща та правосъдна система Къде е Гешев и Прокуратурата!!!?? Държат отворен чадъра над Мафията!! Скрийсе Чуков!! Виновми ни били Австрия и Нидерландия??
  • 31 Стратега

    0 0 Отговор
    Спиране на всички начинания и техен бойкот от българска страна за Австрия и Холандия в ЕС!
    Никакво повече ползване на ОМВ безинистанция.
    За пример е Румъния!
    И Унгария и Полша са за пример!
  • 32 Така е г-н Чуков

    0 0 Отговор
    Твърде еклектичен подход.Не възпрепятствайте ги,че е брутално.Ама що ги пуснахте.