Отидете към основна версия

3 374 93

Започнала като “хартиена”, прокремълската коалиция ще се изправи срещу евроатлантическа коалиция на ПП-ДБ-Плюс

  • хартиена коалиция-
  • кремъл-
  • евроатлантици-
  • пп-
  • дб

Лицата на проектите на БКП/ДС - БСП, ДПС и ГЕРБ - трите кита на Прехода - си подадоха ръка да спасят заедно системата на олигархичен капитализъм, наложена ни от Русия по неин образ и подобие, т.е нещо като Малая Россия., коментира Евгений Кънев

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на макроикономиста Евгений Кънев във Фейсбук:

Разправата с шефа на Сметната палата - много достоен човек, когото с гордост мога да нарека приятел - просто приключи този парламент, както и го започна.
Лицата на проектите на БКП/ДС - БСП, ДПС и ГЕРБ - трите кита на Прехода - си подадоха ръка да спасят заедно системата на олигархичен капитализъм, наложена ни от Русия по неин образ и подобие, т.е нещо като Малая Россия.
Апропо, исторически така са били наричани земи в днешна Украйна около Запорожието в рамките на Руската империя. А за България руските владетели след 1878 г винаги са намирали поне толкова аргументи да я причисляват към руския мир, колкото и за Украйна. С всички последващи специфики за нашата независимост и суверинитет до ден днешен.
С падането на маските в маскарада на инженерите на Прехода всяка от трите партии ще търси своето оцеляване. Захвърлили вече без свян своите идеологически доспехи, в този вече официален съюз:
- ГЕРБ ще търси оцеляване и разчупване на тоталната изолация на лидера си, забравил за опасните комунисти;
ДПС - оцеляване на властовите си лостове, за да преживеят Магнитски;
БСП - оцеляване на самата партия, за което захвърлят вече ненужната антикорупционна реторика, за да разчитат на корупционерите.
Започнала като “хартиена”, де факто прокремълската коалиция ще се изправи срещу автентична евроатлантическа коалиция на ПП-ДБ-Плюс.
Всъщност, брандирането ѝ като “евроатлантическа” ще е грешка, защото че са евроатлантици още дълго ще бъде търсена легитимация на ГЕРБ и ДПС и няма да е надеждна основа за широко обединение срещу статуквото.
Много по-лесни за възприятие дихотомии в брандирането ще са:
Миналото срещу Бъдещето
Мафията срещу Народа
Вехтото срещу Новото
Престъпността срещу Почтеността
Мрака срещу Светлината и т.н.
Кои - според мен - могат да бъдат привлечени в коалицията?
Един единствен критерий - да са доказали и изградили разпознаваем бранд с делата си, че са се борили за смяна на системата. Може би “Спаси София”, БОЕЦ, ”Правосъдие за всеки”, “Ние идваме”, местни сдружения, успешно отстоявали каузи.
Това ще са вторите парламентарни избори след първите от 1990 г с толкова ясен избор.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 91 гласа.

Свързани новини