Отидете към основна версия

34 859 64

Петиция за отнемане на българско гражданство при език на омразата тръгна в РСМ! Димче Ямандиев пред ФАКТИ

  • димче ямандиев-
  • българия-
  • северна македония-
  • конституция-
  • българи-
  • гоце делчев-
  • ес

Големият проблем между Северна Македония и България е фалшифицирането на историята, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонски българи поискаха да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България. Те са организирали петиция по този повод. Пред ФАКТИ по темата говори инициаторът на петицията Димче Ямандиев.

- Г-н Ямандиев, защо искате отнемане на българско гражданство за хора, които в Северна Македония използват езика на омразата срещу България…
- Виждате какво се случва в последно време между Република Северна Македония и Република България. Това голямо напрежение, което се създава. Говоря, че едни от хората, които създават това напрежение от страна на Северна Македония, са хора с българско гражданство. Те насаждат омраза, създават напрежение. Хора, които имат българско гражданство, сеят омраза срещу България и българския народ. Това е истината. Това трябва да спре веднъж завинаги. Тази омраза, която се сее срещу България, след това рефлектира и срещу Северна Македония. В Северна Македония има хора, които вече имат български документи, признали са, че са българи по произход, използват абсолютно всички блага от държавата България, но сеят омраза. Част от тях живеят в Европа благодарение на българския паспорт. Също така има много хора, които работят на държавни позиции в Северна Македония. И те сеят омраза срещу България и срещу българския народ. Трябва да кажем веднъж завинаги стоп на тази омраза. Стига.

- Как това може да се случи. Как ще се докаже кой кога е използвал езика на омразата?
- Просто е. Това най-добре го знаят хората в българските дружества в Република Северна Македония, които са по места. Защото тези хора са обиждани, върху тях се упражнява насилие. Вижте, по места хората знаят всичко – кои хора им се подиграват, кои ги обиждат, кои им създават проблеми.

- От колко време е стартирала петицията. Вие сте сред инициаторите…
- Няколко дни, може би седмица. Тя е публикувана на страницата „Българи в Македония“. Петицията е насочена към абсолютно всички институции в Република България, които да се запознаят и да се махне тази омраза от страна на Република Северна Македония към българския народ и българската държава. И този процес трябва да започне от хората, които сеят тази омраза, и имат българско гражданство.

- Какъв ефект очаквате от тази петиция и не се ли опасявате от нещо…
- Очаквам ефектът от петицията да е такъв, че да спадне това напрежение и българите в Северна Македония, които имат българско гражданство, да се осъзнаят. Да спрат да обиждат България и българския народ. Дори смятам, че на тях, като български граждани, може да им се повдигнат обвинения за това, което правят, за този език на омразата, който сеят срещу българския народ. Но не съм много запознат с българските закони дали може да се случи подобно нещо.

- Как гледате на това, че около честванията на Гоце Делчев имаше много неприятни инциденти на границата…
- Жалко беше. Какво значи да спираш журналисти и на границата? Това европейско ли е… Това цивилизовано ли е… Нали не трябва да забравяме, че Република Северна Македония се запътила към Европейския съюз. Със спирането на журналисти и „черни списъци“… С това ли ще вървим към Европейския съюз. Какво значи да правиш „черен списък“ в 21-ви век, да спираш журналисти, които са тръгнали да отразяват събитие в почит на историческа личност. Това е недопустимо. В Договора за добросъседство е описано какви трябва да бъдат отношенията между двете страни. А ние сега говорим за „черни списъци“. Аз лично много вярвам и се надявам скоро да стане така, че хора от двете държави да участват в различни чествания заедно. А в момента ние спираме хора на границата, спираме българи, които искат да влязат да почетат Гоце Делчев. Така реално ние нарушаваме Договора за добросъседство.

- Едно от изискванията, за да започне Република Северна Македония преговори за присъединяване към Европейския съюз, е да бъдат вписани българите в Конституцията на страната. Вярвате ли, че това ще се случи?
- Това е едно от условията, които трябва да се случат, за да може Република Северна Македония да започне тези преговори. Мисля, че срокът е октомври. Не знам дали ще стане, или няма да стане. Но това и малко измества тежестта на целия проблем. Ако се впишат българите в Конституцията на Република Северна Македония, това ще е една крачка напред. Но дори и да се запишат българите, никой няма да им гарантира, че човешките им права ще се спазват, че езикът на омразата ще спре. С нищо не се гарантира, че при вписването на българите в Конституцията нещо ще промени. Но, да, ще е крачка напред. Самата държава България през европейските институции трябва да накара Северна Македония да промени езика на омразата. Вижте, големият проблем между Република Северна Македония и Република България е фалшифицирането на историята. Ако се вземат базисни решения и се изчистят различните спорове, това ще помогне много.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 129 гласа.

Свързани новини