Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 09:04 34 815 64

Петиция за отнемане на българско гражданство при език на омразата тръгна в РСМ! Димче Ямандиев пред ФАКТИ

  • димче ямандиев-
  • българия-
  • северна македония-
  • конституция-
  • българи-
  • гоце делчев-
  • ес

Големият проблем между Северна Македония и България е фалшифицирането на историята, казва той

Петиция за отнемане на българско гражданство при език на омразата тръгна в РСМ! Димче Ямандиев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонски българи поискаха да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България. Те са организирали петиция по този повод. Пред ФАКТИ по темата говори инициаторът на петицията Димче Ямандиев.

- Г-н Ямандиев, защо искате отнемане на българско гражданство за хора, които в Северна Македония използват езика на омразата срещу България…
- Виждате какво се случва в последно време между Република Северна Македония и Република България. Това голямо напрежение, което се създава. Говоря, че едни от хората, които създават това напрежение от страна на Северна Македония, са хора с българско гражданство. Те насаждат омраза, създават напрежение. Хора, които имат българско гражданство, сеят омраза срещу България и българския народ. Това е истината. Това трябва да спре веднъж завинаги. Тази омраза, която се сее срещу България, след това рефлектира и срещу Северна Македония. В Северна Македония има хора, които вече имат български документи, признали са, че са българи по произход, използват абсолютно всички блага от държавата България, но сеят омраза. Част от тях живеят в Европа благодарение на българския паспорт. Също така има много хора, които работят на държавни позиции в Северна Македония. И те сеят омраза срещу България и срещу българския народ. Трябва да кажем веднъж завинаги стоп на тази омраза. Стига.

- Как това може да се случи. Как ще се докаже кой кога е използвал езика на омразата?
- Просто е. Това най-добре го знаят хората в българските дружества в Република Северна Македония, които са по места. Защото тези хора са обиждани, върху тях се упражнява насилие. Вижте, по места хората знаят всичко – кои хора им се подиграват, кои ги обиждат, кои им създават проблеми.

- От колко време е стартирала петицията. Вие сте сред инициаторите…
- Няколко дни, може би седмица. Тя е публикувана на страницата „Българи в Македония“. Петицията е насочена към абсолютно всички институции в Република България, които да се запознаят и да се махне тази омраза от страна на Република Северна Македония към българския народ и българската държава. И този процес трябва да започне от хората, които сеят тази омраза, и имат българско гражданство.

- Какъв ефект очаквате от тази петиция и не се ли опасявате от нещо…
- Очаквам ефектът от петицията да е такъв, че да спадне това напрежение и българите в Северна Македония, които имат българско гражданство, да се осъзнаят. Да спрат да обиждат България и българския народ. Дори смятам, че на тях, като български граждани, може да им се повдигнат обвинения за това, което правят, за този език на омразата, който сеят срещу българския народ. Но не съм много запознат с българските закони дали може да се случи подобно нещо.

- Как гледате на това, че около честванията на Гоце Делчев имаше много неприятни инциденти на границата…
- Жалко беше. Какво значи да спираш журналисти и на границата? Това европейско ли е… Това цивилизовано ли е… Нали не трябва да забравяме, че Република Северна Македония се запътила към Европейския съюз. Със спирането на журналисти и „черни списъци“… С това ли ще вървим към Европейския съюз. Какво значи да правиш „черен списък“ в 21-ви век, да спираш журналисти, които са тръгнали да отразяват събитие в почит на историческа личност. Това е недопустимо. В Договора за добросъседство е описано какви трябва да бъдат отношенията между двете страни. А ние сега говорим за „черни списъци“. Аз лично много вярвам и се надявам скоро да стане така, че хора от двете държави да участват в различни чествания заедно. А в момента ние спираме хора на границата, спираме българи, които искат да влязат да почетат Гоце Делчев. Така реално ние нарушаваме Договора за добросъседство.

- Едно от изискванията, за да започне Република Северна Македония преговори за присъединяване към Европейския съюз, е да бъдат вписани българите в Конституцията на страната. Вярвате ли, че това ще се случи?
- Това е едно от условията, които трябва да се случат, за да може Република Северна Македония да започне тези преговори. Мисля, че срокът е октомври. Не знам дали ще стане, или няма да стане. Но това и малко измества тежестта на целия проблем. Ако се впишат българите в Конституцията на Република Северна Македония, това ще е една крачка напред. Но дори и да се запишат българите, никой няма да им гарантира, че човешките им права ще се спазват, че езикът на омразата ще спре. С нищо не се гарантира, че при вписването на българите в Конституцията нещо ще промени. Но, да, ще е крачка напред. Самата държава България през европейските институции трябва да накара Северна Македония да промени езика на омразата. Вижте, големият проблем между Република Северна Македония и Република България е фалшифицирането на историята. Ако се вземат базисни решения и се изчистят различните спорове, това ще помогне много.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дмитро

    124 43 Отговор
    Украина е Руската Македония !

    Коментиран от #11, #47, #61

  • 2 Булпсихопат

    24 61 Отговор
    Само кажете кой да намразим! Щом трябва. И ми отнемете гражданството. И без това искам да съм гражданин на европейска страна. Или май по добре неевропейска.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българина

    131 11 Отговор
    България има само един правилен ход срещу ЕС и Македония, който може да направи веднага, по примера на Унгария и Полша. 10 дневна процедура за получаване на бг гражданство на всеки с Македонски паспорт без никакви други условия! само за 2 г ще станат 1 млн и мача свършва, от самосебе си... коя е тази държава, чийто половина граждани са граждани на България, няма да има такава или ще скачат според тоягата.

    Коментиран от #9, #59, #63

  • 5 Доко

    123 4 Отговор
    Службите и ДАНС да си ги видят, кои са тези "елементи" и да им отнемат паспортите. И без друго паспорти са раздавани ей така с лека ръка а вероятно и с рушвет.
  • 6 ДДРОнег

    109 15 Отговор
    шкембе-войвода продаде много паспорти !
    И много северо-македонци се възползваха да станат лесно граждани на ЕС, оставайки си и Българомразци !!!
    На порочната практиака от герПаджийско време трябва да се сложи край !!!
  • 7 Перо

    90 4 Отговор
    Проф. Овчаров е много прав, като каза, че без решаването на историческите въпроси е невъзможно да се развиват каквито и да е отношения! После нещата ще тръгнат от само себе си! Проблемът е, че назначенията в държавния апарат и всички институции, на всички ръководни длъжности, става чрез доказан македонизъм! Така в държавното ръководство е формирана номенклатура от македонисти, които бранят системата със зъби и нокти, за които вписването на българския етнос е смърт, защото води до равни права и разложение на титовата система!
  • 8 Перо

    90 0 Отговор
    В много развити държави гражданството дава права и задължения! Задълженията са разнообразни, в различните страни, но едно е общо: Не може да си враг на държавата, която ти е дала гражданство и да останеш без последствия! Така че би следвало в БГ тази дейност да се инкриминализира, ако още не е вписано в законодателството за гражданство! Стига да е доказано!
  • 9 Перо

    52 3 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    В РСМ тези половин милион ще станат 5000 при “преброяването”!

    Коментиран от #13

  • 10 Опасна Програма

    13 16 Отговор
    МВР(Полиция) тласка Българи към самоубийства чрез програма за следене и гаври - жертвите са хиляди ! Мирослав Германов
  • 11 Реална Опасност за живота ви

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "Дмитро":

    МВР(Полиция) тласка Българи към самоубийства чрез програма за следене и гаври - жертвите са хиляди ! Мирослав Германов
  • 12 Мики Маус

    25 29 Отговор
    Историята е разковничето тук. Човека е много прав. В България шкембе патриотите и "израждане също постоянно наливат масло в огъня, което не работи за Българския национален интерес в Македония.
  • 13 българина

    61 3 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    лесно се решава въпроса, Македония започва преговори когато си оправи статистиката или се научи да брои, това са част от важните ценности на ЕС демократичен съюз! ето с такива аргументи ше ги вкараме в пътя, а не с молби! само боя оправя и изгражда, милостинята разгражда
  • 14 На кметицата

    45 0 Отговор
    На Скопие също да бъде отнето, партийните лидери в СМ поддържат фалшивата идентичност, югоидеологията в 21 век, продължават по титовистки/сталинисти/, да отварят досиетата на репресивния апарат
  • 15 невий

    83 1 Отговор
    Браво на българите в РСМ ! Подкрепям петицията ! Да видим нашите управляващи колко години ще я подмятат тази петиция в парламента и президенството , а трябва да се действа бързо и да се подкрепят хората в РСМ , които обичат България , те поне правят нещо . Нашите политици им го дължат !
  • 16 Лост

    51 0 Отговор
    Тези хора водят ли ги в списъците за гласуване?А в броя на населението на България?
  • 17 Тото

    65 0 Отговор
    Това македонският елит са най голямата чума ,те ги правят тия работи със омразата,но и нашите не са по долу те пък не спряха дам им пускат аванта на тия негодници.Щом ни мразят нямат право на български паспорти,нямат работа и във България !!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нонсенс

    54 2 Отговор
    Ало, Румен Бахов да се задейства! Абсурд е хора, на които сме им дали високата чест, да са най-отявлените българофоби. Къде е държавата тука питам аз, че се налага инициатива на хора? Защо досега властите мълчат? Я се опитайте да плюете САЩ и да видим за колко време ще се простите с тяхното гражданство. Ех Българио, "за тебе те умряха", за да ни управляват безхаберници. Какво прави оная зоза вицепрезидентката? Така е когато на върха се слагат всякакви репортерки, секретарки и т. п. случайници. Радев ще остане в историята как е смъкнал една държава на дъното.
  • 20 Пенчо

    27 6 Отговор
    Не им отнемайте гражданството, те са истински българи! Само българи могат да мразят българи така!!!!

    Коментиран от #26

  • 21 Ника

    29 3 Отговор
    Да се хванем за ръце и да тропнеме хорце! Св. МАКЕДОНИЯ СЕ ДЪРЖИ КАТО 3 Годишно дете което се тръшка и реве пред магазин за бонбони. Трябва да ги изчакаме да пораснат с любов да ги тупнем по дупето! Просто е!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кога

    1 44 Отговор
    Блгарте искрено ке не признаат за рамноправен народ со нив тогаш се ке се среди.
  • 24 патриот

    42 0 Отговор
    Ако се отнеме българското гражданство на майцепродавците макета, това означава, че РСМ ще стане РИА!
  • 25 ГРЕШКА

    46 0 Отговор
    ОГРОМНА РАЗДАДОХА СЕ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ НА ТОНОВЕ КЪДЕ ГО ИМА В КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА В СВЕТА ТОВА ДА СИ УМАЛОВАЖИШ НАЦИОЛНОСТА СИ С ТОЗИ АКТ ТЕЗИ ХОРИЦА ОТ СРМ СМЯТАТ ,ЧЕ СМЕ ИМ ДЛЪЖНИ ЗА НЕЩО А НЕ ,ЧЕ СМЕ ДОБРОНАМЕРЕНИ КЪМ ТЯХ ДА ХОДЯТ В ГРЪЦКО ДА СЕ ВАДЯТ ЕВРО ПАСПОРТИ МНОГО ЛЕСНО ПРОБЛЕМА МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ С ТЕЗИ ИЗДАДЕНИ ПАСПОРТИ ПРИ ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ ЧЕРЕН ПЕЧАТ И ПАСПОРТА Е НЕВАЛИДЕН ПОВОДИ МНОГО МОГАТ ДА СЕ ИЗМИСЛЯТ
  • 26 Гневен

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пенчо":

    Право в 10-ката
  • 27 Като им

    31 2 Отговор
    продадоха паспортите,сега как да им ги отнемат?!
  • 28 За всичко това

    43 3 Отговор
    Е виновен пияницата Георги Димитров,заедно със Сталин и Тито! В ада да горят и тримата!!!
  • 29 БОЧКО

    28 3 Отговор
    Северномакедонците са букови кратуни. Сами си ритат столчето на обесника. За такива важи приказката "Ни се води, ни ве кара, ни стои да го яхнеш".
  • 30 Българин

    57 1 Отговор

    До коментар #22 от "Како да":

    И какъв ти е езикът? Пиринския диалект на българския със сръбско изписване и чуждици от сръбски и албански. Това ли ти е автентичността? А историята ти 100 години назад каква е?
    Какъвто щеш се чувствай, ако искаш се обяви за розов еднорог - не ми пука. Имаме си обща история, общи корени и общи паметници. Спрете да ги поругавате - така се гаврите със себе си, не с нас. На мен не ми пука за дебелите ви глави. Ако щете ни мразете. То си е за вас.
    Не искаме от вас нищо повече от това да се държите нормално и да не рушите историята ни. Така или иначе без нас ще станете Източна Албания както ви претопяват под благия поглед на САЩ.
    Ако не сте осъзнали, че България ви е единствения приятел, на който можете да разчитате, ви чакат само неприятности.
  • 31 Опааа..

    33 1 Отговор
    Намерете и прочетете ИЗ форумите , как гърците правят на салата македонците. Правят ги на две стотинки , като го карат да прочетат нещо на гръцки , нали играят наследници на А. Македонски. Той е роден и израснал с гръцката култура. Всичко за него е на гръцки.Наричат ги българи и татари . Макетата са бесни.Прочетете, голям цирк е…..
  • 32 ПРАВИЛНО

    17 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ТАКЪВ ЗАКОН И ВБЪЛГАРИЯ. ЗА ЕЗИК НА УМРАЗАТА ЗАЩОТО У НАС ИМА МНОГО ИЗМЕТ КЪДЕТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ОМРАЗА. МОГА ДА ПОСОЧА ПРИМЕРИМЕРИ. Има едно арабско копили водите учител.
  • 33 Мице Прдески

    1 28 Отговор
    У татковината нема бугарски татари. Дебелиот лъже македонец ги продаде 20 000 паспорти на косовски шиптари дека сега викат че били европейци.
  • 34 Московски

    21 0 Отговор
    Може ли някой смислено и кратко какво правят нашите дипломати в РСМ. Има ли нужда от тях и защо забелязваме мравката като хапе уплаши слона. Гърция отдавна не си губи времето с това. Скоро албанците там ще променят нещата. Може би заради тях си заслужава.
  • 35 666666

    22 5 Отговор
    Между двете ни държави е същото като Украйна и Русия.Укрите трепеха Руснаците и тия с Руско самосъзнание.И стана война.Само се чудя тук кой ще нападне другия!?!?Ние нямаме армия ,те имат някаква Уж.Но и те са гола вода.Ако има конфликт ще бъде с мерене на фалоси ,на кой му е по голям?
  • 36 поглед

    15 8 Отговор
    Историята е една. И да се пишат неща, които се разминават с реалните факти от историята- тя няма да се промени. Хората са водени от шантаж на чужда агентура за да се случва това. То е и на наша и на тяхна територия. В СМакедония има българи, при нас има македонци. Ние сме близки и братски народи. Трябва да се изринат като л-но с лопата агентите на дипломатическите мисии, които се бъркат във вътрешните работи на двете държави и водачите на всички нива да си стиснат ръцете. Останалото е отпъдък, който служи на трети страни, в същото време във вреда и на България и на СМакедония. Елементарно е да си зададем въпроса, а и отговорим кой има интерес от това.
  • 37 акуд

    8 3 Отговор
    подкрепям
  • 38 Иванова

    24 0 Отговор
    Да прочетем данните от преброяването в Македония в началото на ХХ в.,публикувани от Васи Кънчов-колко от населението на Македония се определят като българи.Не само трябва да се отнема гражданство,но и много по-трудно да се дава.И е крайно време да приключим с двойното гражданство.Или си български гражданин,или не.
  • 39 Още един кандидат за БГ-наци-комунизъм

    11 6 Отговор
    Българските ДС-"Тайфуни с нежни имена" станаха "Български Културни Клубове с нежни имена" в Македония! И българските "македонски балерини" (с и без БГ-паспорти) ще се изпотрепат помежду си за пари, привилегии и летене с Фалкончети с пари от БГ-бюджет! Такъв наци-комунизъм нито друже Тито, нито правешкия гюфто Тато не са им предлагали като наци-комунизма на БКП-въздухара гугутка-фатмака Роско на Деса Решетникова!
  • 40 В Студентски град

    20 3 Отговор
    Живеят и учат стотици-хиляди студенти от С. Македония. Тези хора живеят дружно и приятелски с нашите студенти и никога не е имало проблем между тях! Познавам и много българи които се ожениха за македонки!!! Ноо...,никой не се,,сети" да направи едно предаване за тези хора!!! За това казвам,че за всичко са виновни политиците и от двете страни!!! Назад във времето най-много р виновен Г. Димитров,за дни със Сталин и Тито!!!
  • 41 SDEЧЕВ

    18 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА ЗАКОН ЗАБРАНЯВАЩ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА ГРАЖДАНИ НА РСМ . ГРАЖДАНИТЕ НА РСМ ДА ИЗБИРАТ БЪЛГАРИН ИЛИ РСМЕЕЦ
  • 42 Иванчо

    15 2 Отговор
    Шкембе войводата им продаде няколко стотин хиляди паспорта, а на преброяването, само 3500 обявили се за българи. Иначе щъкат като хлебарки из Европа, но се срамят да се нарекат българи.
    Да не говорим, че там управляват сърбоманите.
  • 43 Бизнесмен ДС Иван Спас Ташев

    9 4 Отговор
    Димче първо да каже на кого и колко е платил за да си купи български паспорт! Второ: българските клубове продаваха "удостоверения за български произход", докато данъчните не ги подгониха за недеклариране на приходи и неплащане на данъци - разбира се защото са "българи", а не заради криминал и корупция! Трето каква ще трябва да е рекет-таксата на същите тия български дружества за да не те включат в списъка за отнемане на българските паспорти?! И рекет-таксата ще се декларира ли и ще се плащат ли данъци за нея?! А наздраве!

    Коментиран от #44

  • 44 Ехааа

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бизнесмен ДС Иван Спас Ташев":

    Далаверата по "отнемане на закупени български паспорти" ще е много по рушвето-доходоносна отколкото продажбата на българските паспорти!
  • 45 Въпросче

    16 3 Отговор
    А продадените паспорти на албански, сръбски, руски, .... мафиоти, нарко-дилъри и трафиканти, шпиони, терористи, джихадисти, ...... ще се отнемат ли?! Или тях ги пази, охранява и награждава българската милиция и БКП-въздухара гугутка-фатмака Румчо на Деса Решетникова!
  • 46 стоян георгиев

    12 0 Отговор
    Това отдавна трябваше да се случи.данс да не мишкуват а да си оправдаят заплатите.всеки с бългаско гражданство в Македония обиждащ българите да бъде лишен от такова.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Един от морето

    9 0 Отговор
    Абе, що като мскедонистите ни плюят побликуваъе вдички гадости които говорят за нас и България а като някой каже истината за тях веднага ни триете

    Коментиран от #51

  • 50 Болярин

    0 8 Отговор
    Е как се отнема гражданство от българи на българи ??? Големи СМЕШНИЦИ ...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 1122

    18 2 Отговор
    Еди съвет от мен:затваряйте границата с Македония,и който се има за българин да идва в България да се заселва у нас ,оставяйте ги тия македонци,те албанците ще ги претопят за десетина години,както имат повече деца.Сами ще се затрият,оставяйте ги от главите си патят.След 20 години никой няма да знае,че там е имало македонци,измислици на квадрат.Тито им направи азбуката и език им измисли,и те започнаха да се правят на велики,на един площад от 20 декара направили толкова паметници,ще кажеш,че са Римската империя.То като нямаш акъл в главата си каквото и да строиш,и за какъвто и да се мислиш отстрани друго се вижда......,че истината е съвсем друга.Айде да ви видим колко древна държава сте,ПОКАЖЕТЕ НА СВЕТА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СТАРА МАКЕДОНСКА МОНЕТА,от вашето славно минало !

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мъка МЪкедония товарищи красноармейци

    4 6 Отговор

    До коментар #52 от "1122":

    Ама ако дойдат в Б-ия и установят че са повече дискриминирани и онеправдани отколкото в Македония?! Ще се сформират възстановени В.М.Р.О.-та извън ДС-контрола и ще почнат да изпружват на жълтите павета разни едрогабаритни ДС-животновъдни екземпляри и после пак ние ще трябва да ги чистиме и миеме от жълтите павета! А като направат и една Македонска парламентарна група като през 1920-те и 1930-те ???
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бибитко

    12 3 Отговор
    Македонците сега се подиграват и издевателстват над нас благодарение на гения Толупов от Банкя, който реши да се прави на "голем международник" по време на третия си мандат като премиер и наложи на България съглашателски и предателски "Договор за приятелство" с РСМ. Освен това той бе основният инициатор да бъде вдигнато ветото за присъединяване към ЕС. Ако българите имат поне малко национално достойнство, никога повече няма да гласуват за ГЕРБ-ИПОН!
  • 58 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Аз си мисля друго при само 5 000 декларирали се българи е по дoбре да се подходи по друг начин - отнемат се всички паспорти и се почва на чисто с обратния начин - паспорт за доказано българско съзнание. Тия 5 000 който могат да докажат българско съзнание и предишен български паспорт без пари нов.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Циган

    3 1 Отговор
    Ама вие не виждате ли какъв цирк се играе от ЕС и от САЩ........ НАСЪСКАХА РУСИЯ И УКРАЙНА.......ПОСЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ПРИЕМАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ В ЕС ......КАКВО Е ТОВА........СЕГА ГЛАСЯТ НИ ВОИНА С МАКЕДОНИЯ ....... ПОСЛЕ ЩЕ НИ ГЛЕДАТ СЕИРА ТАКА КАКТО ГЛЕДАТ ЗЕЛЕНИЯ И ПУТИН.......АМА ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
  • 61 Диьмо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дмитро":

    Ще се оправят нещата
  • 62 хммм

    2 1 Отговор
    Историята между РСМ и България е свързана с цар Самуил. Какво да фалшифицират като не знаят кой е? Булгурите са същите... не знаят кой е цар Самуил.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Йоанна

    0 0 Отговор
    Тогаш нека им се одземе македонското државјанство на бугаромакедонците кои се македонофоби