Отидете към основна версия

6 273 134

Ако победи Украйна, Путин ще влезе във война срещу НАТО. Ето защо е важно да дадем оръжия на ЗСУ

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • геноцид-
  • нато-
  • оръжия-
  • русия-
  • европа-
  • владимир путин-
  • зсу

Войната в Украйна очевидно беше замислена от Кремъл като първи етап на по-нататъшна ескалация

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Джеймс Уилсън за EU Political Report:

Пълномащабната война в Украйна, отприщена от Владимир Путин, продължава вече повече от година, увеличавайки всеки ден болката и страданието на украинците, милиони от които бяха принудени да напуснат домовете си, за да избягат от ужасите на войната. А убитите от руските окупатори са хиляди. Но с агресията си Путин не само убива украинци и разрушава домовете и животите им, но и създава безпрецедентни рискове и заплахи за бъдещето на Европа. Това не трябва да се забравя, когато се мисли за перспективите за мир и бъдещето на обединеното европейско пространство. Руската заплаха изисква Европа да преосмисли и дори да се превъоръжи, като вземе предвид процесите, протичащи в момента в центъра на континента, тъй като Кремъл реално започна открита териториална експанзия.

По време на скорошна британско-френска среща на върха в Париж лидерите на двете страни Сунак и Макрон заявиха, че виждат Русия като най-голямата заплаха както за европейската, така и за световната сигурност. Ето защо Лондон и Париж имат желание да осигурят на украинските въоръжени сили допълнителната подкрепа, от която се нуждаят, за да получат решаващо предимство на бойното поле.

И двамата лидери подкрепят Украйна и призоваха всички страни да не предоставят военна техника на Русия, като в същото време допълнителната военна помощ за Украйна ще помогне за ускоряване на края на войната. Освен това е известно, че Великобритания и Франция планират съвместно разработване на високоточно ударно оръжие за борба с руската агресия. Съюзниците в НАТО също възнамеряват да увеличат промишленото производство на оръжия и боеприпаси, за да попълнят собствените си арсенали, които бяха опустошени от войната на Русия срещу Украйна, и да помогнат на Украйна в бъдеще. Такова изявление направи по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който подчерта, че новите Насоки за отбранително планиране на НАТО ще формират основата за промени в способностите [на военния алианс] и ще осигурят стабилно възпиране и отбрана за много години напред. Това ще позволи на НАТО да помогне на Украйна, като същевременно гарантира, че всеки сантиметър от територията на Алианса е защитен.

Инвазията на Русия в Европа далеч не е мит, това е тъжна реалност. Европа трябва да бъде подготвена за възможни заплахи от Русия, защото в Украйна Путин всъщност стартира първия етап от война за преразпределяне на света. Нека си припомним как кремълският диктатор многократно подчертава изкуствеността на страните, образувани в резултат на разпадането на Съветския съюз, което нарича „най-голямата геополитическа катастрофа“.

Сега много експерти и анализатори са съгласни, че руският диктатор се опитва да възроди едновременно бившия Съветски съюз и руската имперска слава с агресивната си външна политика. И преди Кремъл демонстративно се противопоставяше на САЩ и се опитваше да използва лостовете си за политическо и военно влияние. Например, поставайки ултиматуми на НАТО за неприсъствието му в Европа и криейки се зад това, че с войната си противодейства на въображаема опасност от Запада. Но руската опасност е реална. Пълномащабната война, която продължава повече от година в Украйна, донесе смърт, страдание и разрушения на милиони украински цивилни граждани.

В същото време руската пропаганда продължава да убеждава своите граждани, че са във война с НАТО в Украйна, като по този начин оправдава тяхната агресия и терор. За съжаление пропагандата работи над руснаците. Руснаците също се опитват да сплашат западното общество със своята пропаганда – изнудване, заплахи и убеждението, че те също участват във войната. Разбира се, това са традиционни руски наративи и манипулации. НАТО по никакъв начин не е виновен за избухването на тази война и не изпраща войски в Украйна. Вместо това разширяването на алианса беше отговор на руската заплаха, тъй като и Швеция, и Финландия кандидатстваха за присъединяване само поради възможността да трябва да устоят на руския натиск. Путин убеждава себе си и света, че Западът е обещал още през 1990 г., че НАТО няма да се разширява на изток. В името на фактическата историческа точност трябва да припомним, че подобни изявления бяха направени преди разпадането на Съветския съюз и засягаха само Източна Германия в контекста на обединена Германия; въпросът за разширяването на НАТО никога не е бил обсъждан. Също така си струва да припомним какво принуди алианса да укрепи източния си фланг: незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. и в момента геноцидната война, отприщена от Путин в центъра на Европа.

Повечето анализатори са съгласни, че Украйна е не само мишена за Москва, но и началото на преразпределението на територии, началото на голямото териториално разширение на Русия. Войната в Украйна очевидно беше замислена от Кремъл като първи етап на по-нататъшна ескалация. Путин също стартира своята „специална операция“ за подкопаване и разклащане на НАТО и ЕС. Ако плановете му бяха успели, енергийният и военен шантаж на Европа можеше да доведе до пълна енергийна и военна зависимост от Русия. Ето защо днес украинците защитават не само своите граници, но и бъдещето на Европа. Ако Русия беше спечелила, Путин нямаше да спре, а щеше да отиде по-далеч. След като окупират Украйна, руснаците можеха да насочат потенциала и усилията си към хибридна война срещу балтийските държави, Полша и Румъния, дестабилизирайки целия регион. Победата на Украйна и силната подкрепа на общоевропейската и световната коалиция могат да защитят не само границите на Украйна, но и границите на цяла Европа от подновяване на руската агресия.

Също така е ясно, че Путин не разбира езика на преговорите, той разбира само езика на силата. Ето защо светът, който сега се обедини и създаде проукраинска коалиция, трябва да създаде и голяма антипутинска коалиция, която да спре и неутрализира най-голямата заплаха за света след Втората световна война. На Путин не може да се вярва, защото именно той разруши цялата съществуваща архитектура на международната сигурност, като наруши и се оттегли от договорите и, най-важното, като отприщи геноцидна война в Украйна. Най-добрият преговорен екип за справяне с Путин са въоръжените сили на Украйна (ЗСУ), които смело бранят своите граници и границите на обединена Европа. Въоръжените сили на Украйна могат да бъдат подсилени само чрез допълнителна подкрепа и оръжия, продължаване на политиката на санкции срещу Русия и перспективата за бъдещо членство на Украйна в ЕС и НАТО. Агресията на Русия показа, че престъпният режим на Путин няма да спре в Украйна и ще започне още по-кървава война в Европа, така че е важно да се продължи въоръжаването на украинската армия, за да се гарантира мир в цяла Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 76 гласа.

Свързани новини