Тема: Украйна

23 Март, 2023 19:00 3 585 35

Защо САЩ дават на Украйна оръжие с ограничени възможности

  • оръжия-
  • боеприпаси-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • русия-
  • himars-
  • ракети-
  • танкове-
  • изтребители

Това е направено с цел "да се намали рискът от разширяване на войната с Москва"

Защо САЩ дават на Украйна оръжие с ограничени възможности - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна продължава да получава западно оръжие. В понеделник от Норвегия пристигнаха осем танка „Леопард 2“, , а основният доставчик на оръжие за Украйна – САЩ – обявиха нов пакет военна помощ на стойност 350 милиона долара. Той ще включва и боеприпаси за ракетните системи „HIMARS“, но не и танкове „Ейбрамс М1“, каквито бяха обещани в началото на годината.

Танкове "Ейбрамс" без секретната броня

Сроковете за доставка на танковете „Ейбрамс“ не са известни, открит е и въпросът дали Украйна ще получи 31 танка от запасите на Пентагона или те ще бъдат произведени специално за нея, с което може да е свързано забавянето на доставката им. Според публикации в американските медии – и двата варианта са възможни. Във вторник представител на Пентагона съобщи, че САЩ ще ускорят доставката на танковете, избирайки по-стар модел. При всички случаи Украйна ще получи танкове „Ейбрамс“ без секретната броня, за която се използва обеднен уран – това е едно от условията за износ на оръжие от САЩ в трети страни.

Военният експерт Густав Гресел не вижда в това нищо необичайно. Той казва пред ДВ, че Украйна ще получи предназначения за износ вариант на „Ейбрамс“, който се използва и в Египет, Саудитска Арабия и Ирак. Гресел нарича този вариант „добър боен танк“, хвали неговите достойнства и смята, че той „превъзхожда в управлението руските танкове“.

Американски гаубици и украински софтуер

Правилата за износ са едни от причините, поради които САЩ предоставят на Украйна някои оръжия с променено комплектуване. Но те не са единствените. „Може да става дума за опасенията, че американската оръжейна система може да бъде заловена в Украйна и изучена от руската страна“, предполага Гресел. Това се отнася и за американските гаубици М777, доставките на които започнаха през април 2022 година. Тези гаубици бяха предадени на Украйна без навигационни системи и свързаните с тях компютърни блокове, поради което точността им е по-малка.

Украинската армия бързо намери изход, снабдявайки гаубиците със свои системи и използвайки разработения в Украйна софтуер „Арта“. Става дума за система за информация, която работи със сателитен интернет Starlink, с чиято помощ украинците установяват позицията на руските войски.

Един от най-известните случаи на използване на американските гаубици с този украински софтуер бе през май 2022 година. Тогава украинската артилерия разби силите на Русия при опита им да преминат през река Северски Донецк в Луганска област. Използването на цифровите технологии дава предимство на украинската армия, докато руската - както посочва военният експерт - "все още много работи с радиовръзка".

Украинският военен експерт Сергей Грабовски също не е обезпокоен от ограниченията в комплектуването на западните оръжия. "Всички системи за насочване и управление са интегрирани в общите системи за управление на страните членки на НАТО, те могат да бъдат използвани само в рамките на отбранителните задачи на страните от НАТО", казва Грабовски пред ДВ, подчертавайки, че става дума за "нормална практика".

Променени параметри на ракетните установки "HIMARS"

Ето и как стоят нещата с прочулите се ракетни установки "HIMARS" американско производство, които Украйна получава и използва от лятото на 2022 година за точкови удари по цели дълбоко в тила. САЩ доставят за тези системи ракети с обсег до 80 км, но не и по-мощните ATACMS, чийто обсег е до 300 км. Нещо повече, по данни на "Wall Street Journal" преди изпращането на установките "HIMARS" на Украйна техните параметри са били тайно променени, така че да не могат да изстрелват ракети с по-голям обсег, дори Украйна да разполага с такива.

Анонимен чиновник от американската администрация казал пред изданието, че това е направено с цел "да се намали рискът от разширяване на войната с Москва". През септември 2022 година говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че с доставките на ракети с голям обсег на Украйна Вашингтон преминава една "червена линия", която го превръща в "непосредствена страна в конфликта".

Ограниченията в доставките на оръжия от САЩ за Украйна се дължат на "страх от Русия и от ескалация от руска страна", смята американският военен експерт Стивън Бленк. Той не е съгласен с този подход на американското правителство. "Мисля, че твърде много се опасяваме от ескалация от страна на Русия. Не разбирам защо руската територия трябва да бъде изключение за украинските удари - та нали Русия започна войната и разрушава Украйна", казва Бленк пред ДВ. Той споделя и мнението, че съюзниците на САЩ от НАТО в Европа вероятно още повече от Вашингтон се опасяват от ескалация.

Надеждите, свързани с британските ракети "Storm Shadow"

"Американците се отнасят много деликатно и внимателно" към доставките на далекобойно оръжие за Украйна на фона на руските ядрени заплахи, казва Сергей Грабовски. Но той "няма чувството", че Западът с едната ръка помага на Украйна, а с другата я възпира, доставяйки оръжие с ограничени възможности.

Грабовски възлага надежди на възможните доставки на британско-френските крилати ракети "Storm Shadow", които се изстрелват от самолети и могат да поразяват цели на разстояние между 56 и 250 км. Но официално решение за доставката на такива ракети засега няма. Списание "Forbes“ написа, че Украйна би могла да изстрелва ракети "Storm Shadow" от съветски бойни самолети, включително от МиГ-29. Полша и Словакия възнамеряват да предоставят такива изтребители на Украйна в най-скоро време.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    27 6 Отговор
    Айде и тия ги пуснахте. Яжте яйца от Украйна Доче Веле.
  • 2 БОЗА

    19 7 Отговор
    "Защо САЩ дават на Украйна оръжие с ограничени възможности"

    Защото трътката им е свита на макс...понтовщина одно,жизнь совсем другое... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 честен ционист

    34 10 Отговор
    Щото неограничените възможности са научна фантастика, само в студиото в Голливуд.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 10 Отговор
    Зеленски е Слуга На Сащ

    Коментиран от #7

  • 5 Зельонска от ВОГ

    9 6 Отговор
    Защото се използва от ограничени индивиди!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    11 18 Отговор
    Те ако дадат на Украина необходимото оръжие ще смачкат робсия до лятото!
  • 10 САЩ

    23 8 Отговор
    Официално - не искаме искалация. Неофициално - сегашното положение ни устройва. Икономиката ни има прогрес. Руснаците са в изолация. ЕС - отслабва и зависи все повече от нас.
  • 11 ЧЕКИСТ

    12 14 Отговор
    ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ВСУ ДА ВЛЯЗАТ В МОСКАЛ!
    И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ
  • 12 КОНТРАТА

    16 9 Отговор
    ФАЩ саа ограничени военно технически нямат други оръжия
  • 13 Реалист

    23 12 Отговор
    ФАЩ ги страх от Руската армия
  • 14 Дреме ми

    11 5 Отговор
    кви гърмялки им дават,тъпанарите са обречени,Всички Колективно го знаят,айде давайте Вена Маринова да каже нещо смислено..
  • 15 12345

    9 5 Отговор
    На ограничени хора винаги се дават оръжия с ограничени възможности.

    Азбучна истина.

    Има и поговорка, на бодлива крава, господ рога не дава.
  • 16 Хохо Бохо

    16 8 Отговор
    Абе много хайтек материал,много нещо,па около320000 укри в преразход и цяла Обосрайна на тъмно.Признавам,може и аз да не ги разбирам нещата.30 страни срещу една бензиностанция с ракети и засега само бой ядат.

    Коментиран от #31

  • 17 Укропат

    11 2 Отговор
    Всичко америчко е най най. Нанай. Ще паркираме пред Кремъл софтуера и виртуалните ни танки. А истинските ще ги претопиме защото цената на желязото се качи а шефчето иска да пазаруваме биткойни по еже цената им се дигнала.

    Коментиран от #18

  • 18 Укропат

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Укропат":

    Продадем не претопиме. Моя грешка при превода от мова. В смисъл нямаме много думи и понякога си измисляме ама важното е да не е руски.
  • 19 Укропат

    5 3 Отговор
    На украински например биткойн е бахмуткойн или убитгривен. Според дали курса се качва или пада.
  • 20 Хохо Бохо

    8 13 Отговор
    Прозорецът на Овертон работи идеално при рашистите..
    Няма да пращаме Хаймарс... може да пратим, ама не е сигурно.. Пратиха им Хаймарс
    Няма да пращаме Леопарди... може да пратим, ама не е сигурно.. Пратиха им Леопарди
    Няма да пращаме Ф16... може да пратим, ама не е сигурно - нямат пилоти.. То и с американски пилоти става... И хоп - Ф16 ще е в Украйна
    Рашистите кълват и на бастун...
  • 21 1234

    7 8 Отговор
    Щото на САЩ не им трябва 2ри гран каньон,просто ще ги мъчат,ще ги уморят от глад,
  • 22 САЩ

    7 11 Отговор
    Щото така ми е кеф, а и ватата ше я тресе главоблъсканица от въпроси.
  • 23 Човече... ...

    8 4 Отговор
    Щото знаят, че ако дадат пълноценно кравария ще остане в митологията. Както и големия остров. От подопечните на короната ще остане някаква част от Австралия.
  • 24 Адам Хилтън

    7 5 Отговор
    Защото стари и безполезни оръжия лесно се дават безплатно.
  • 25 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    7 6 Отговор
    Сега ще ви кажа честно една тайна. Ако света разбере че новите ни оръжия са жив т..а....к . Никой няма да ги купува. Защо новите невидими стелове не ги дадоха на ТУРЦИЯ , след като закупиха С400 . Явно са невидими за евро джендърите
  • 26 Сащ са зло

    4 5 Отговор
    Вярвам на руските СМИ, не на лъжите на злонамерената американска пропаганда!
  • 27 майор Чëpнобаев

    1 0 Отговор
    пратете поне дронове,квадрокоптери и снаряди
  • 28 Потребител

    2 6 Отговор
    Щото САЩ са ограничени.
  • 29 Оракулът от Каспичан

    5 6 Отговор
    Страните,които са големи износители на оръжия,имат различни експортни версии,за различни клиенти.В зависимост от това,колко близък съюзник е купувача,техниката може почти да не се различава от тази на производителя,или напротив да е с ограничени възможности.Това е практика не само на САЩ и Запада,но и на Русия,Китай,Израел и т.н.Навремето съветският съюз също продаваше на страните от варшавският договор техника с по-малки възможности от тази,която имаше на въоръжение,а на страните от "третият свят" продаваше още по-калпава.Независимо от "орязаните" възможности,западната техника и въоръжение се представят чудесно по бойните полета на Украйна.Доказателство за това е и факта,че руснаците вадят вече от музеите и складовете вехтории,като Т-55 и Т-54,разработвани по времето на сталин.Лъсна пълната аматьорщина и некадърност на руската армия,генерален щаб и военнопромишлен комплекс.Зациклиха във война,която подготвяха от години,срещу страна с която граничат и която превъзхождат военно и икономически няколко пъти.Е,сега си представете,тези смешници с "безаналоговнетният" скрап,как щяха да "стигнат Ламанша" и да "окупират Лисабон"?
  • 30 Адам Хилтън

    7 3 Отговор
    Но като се замисля с тия безполезни и стари оръжия Зеленски унищожи втарая в мире, представям си, ако дадат на Украина оръжието което им трябва какво млатене ще падне на проскубаните вати!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ами

    0 0 Отговор
    защото са инвестирали много в тази война и искат да продължи и през 2024 г.
  • 33 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Адам Хилтън":

    цяла година вече зеленски от победа към победа и така ще бъде и през 2024 г.
  • 34 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Защото знаят какви мизерници са!
  • 35 Един българин

    0 0 Отговор
    За да се мъчат в агония руснаците по-дълго.