Отидете към основна версия

6 368 35

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: ПП караха хора с автобуси в Северна Македония, за да гласуват

  • димче-
  • ямандиев-
  • северна македония-
  • българи-
  • конституция

Властта в страната закрива българските клубове много умело през законите, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите на 2 април минаха, но каква е била ситуацията с вота в Северна Македония. В посолството в Скопие за ГЕРБ-СДС са гласували 54 българи, за ПП-ДБ - 71, а за „Възраждане“ - 11. В Битоля за партията на Бойко Борисов са гласували най-много - 20 сънародници, 8 са предпочели ПП и петима са избрали „Възраждане“. В секцията в Кавадарци първенец е отново ГЕРБ-СДС със 17 гласа, в Охрид отново печели ГЕРБ с 23, но тук ДПС са втори с 16 гласа, а след тях се нареждат ПП с 13. В Прилеп най-много гласове са събрали от „Възраждане“ - 10, ПП - 7, ДПС - 6, ГЕРБ - 5. В Струмица с два гласа пред ГЕРБ-СДС са се наредили от ПП-ДБ. Гласовете в Тетово са символични - два са получили от ПП-ДБ, а един от ГЕРБ-СДС. По темата за изборите пред ФАКТИ говори Димче Ямандиев, който преди време организира петиция, заедно с други македонски българи, да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България.

- Г-н Ямандиев, как минаха изборите за българския парламент на 2 април в Северна Македония…
- Горе-долу изборите минаха нормално, но имаше много ниска избирателна активност, защото хората, които имат българско самосъзнание в Северна Македония, се страхуват да гласуват. Страхуват се за семействата си, страхуват се да кажат, че ще гласуват. Говорих с няколко семейства и те ясно ми казаха, че се притесняват да излязат и да гласуват. Не става въпрос само за самото гласуване. Общото е притеснението за хората, които са в Северна Македония и които имат български паспорти, защото се страхуват за своя статут. И това е така, защото не знаят животът им след това как ще продължи - дали ще ги съкратят от работа, дали ще ги викат за обяснение.

- Колко хора са гласували в Северна Македония?
- Може би 500-600 човека. Но нека не забравяме и нещо, което се случи много интересно. А именно, че е от „Продължаваме промяната“ организираха екскурзии, за да вкарат гласове от Северна Македония. Направо е смешно.

- Това е много интересно…
- Явно до това сме стигнали, но най-големият проблем, който идва при гласуването, е работата на българското посолство в Република Северна Македония. Посолството не вдъхва никакво доверие, не могат да гарантират сигурност да гласуват хората. Има и друго. Хората, които правят и организират секциите от името на посолството, говорим за македонски граждани с български паспорти, нямат никакво реноме между българите, които са в Северна Македония. Истината е, че хората, които са с българско гражданство в Северна Македония, не се интересуват от изборите в Р България.

- Как да гледаме на това, че вече в Р Северна Македония властта обяви, че се закриват българските клубове…
- Властта в Северна Македония закрива българските клубове много умело през законите. Просто българите в Охрид и Битоля не трябва да се отчайват, а трябва да намерят друг начин как тяхната дейност да продължи. Аз вярвам, че ще има обжалване на това в Европейските институции, но ще отнеме време. Просто те трябва да намеря друга форма, за да продължат своята дейност. Факт е, че тези, които ги спират, действат според законите на Република Северна Македония и клубовете не могат да продължат да съществуват с тези имена. Това, разбира се, е недопустимо от чисто човешка гледна точка, но е така. Просто хората от Охрид и Битоля трябва да бъдат прагматични. Остава им само възможността под друга форма да продължат дейността си.

- Интересно послание отправи премиерът Димитър Ковачевски съвсем скоро. От една страна каза, че в Северна Македония текат процеси, за да може да се впишат българите в Конституция, но той говори и за признаване на македонско малцинство в България…
- Тук виждаме една политическа игра, защото властите в Р Северния Македония са притиснати до стената и не знаят как да действат. С това измислено политическо малцинство, което имат управляващите, се опитват да е оправдаят позицията си. По темата се говори още от 60-те и 70-те години на миналия век. Просто много политици се заиграват с нея. В парламента на Северна Македония в момента няма нужните депутати, които да приемат конституционни промени, за да се впишат българите като държавотворен народ. Просто Република Северна Македония подписа документ, в който това е заложено и сега се опитват да се измъкват. От друга страна Конституцията на Р България не позволява вписването на малцинства, защото признава правата на всеки един индивид. Така че думите на Ковачевски бяха просто провокация във връзка с изборите. Но ще се върна на това, че е факт, че „Продължаваме промяната“ направиха организация с екскурзия и докараха хора с автобуси, за да гласуват за тях. В същото време хора около посолството раздаваха по 100 евро, за да се гласува за партия, която е сред първите три. Просто хората, които са около посолството - те са десетина човека около една т.н. пробългарска партия и са до такава степен зависими от други, че абсолютно всякаква крачка напред за правене на добри политики между двете страни са стопирани. Проблемът идва директно от българското посолство, защото то по никакъв начин не помага - това е истината.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 33 гласа.

Свързани новини