Отидете към основна версия

12 334 34

Какви са стъпките, за да се свали имунитетът на Бойко Борисов? Адвокат Антон Станков пред ФАКТИ

  • антон-
  • станков-
  • адвокат-
  • борисов-
  • имунитет-
  • депутат

За мен е много показателен фактът, че този път Борисов влезе в парламента, казва юристът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Софийска градска прокуратура поискаха имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главният прокурор Иван Гешев, който вчера бе в Бургас, отказа да коментира темата. Но какви са стъпките от тук нататък. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър.

- Адвокат Станков, ставаме свидетели на нещо много интересно в парламента при продължаващото противопоставянето между прокуратурата и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Софийска градска прокуратура му поиска имунитета. Какво следва от тук нататък, ако гледаме от чисто юридическа гледна точка?
- Съгласно правилника на парламента, но не по-рано от 5 дни след постъпване на искането на главния прокурор, защото само главният прокурор може да поиска имунитет на народен представител, парламентът трябва да реагира.

- Това да разбираме ли, че е направено, че вече е факт…
- Не мога да кажа. Съобщението от вчера бе, че Софийска градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на Борисов.

- Значи сега следващата стъпка е на Иван Гешев…
- Точно така. Той трябва да внесе искането, от неговата администрация трябва да излезе искането. Искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от НС, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането. Традиционните действия в такива случаи са създаването на Временна комисия, която да се запознава с фактите и обстоятелства и да представи на народното събрание евентуалното проект за решение за гласуване.

- Комисията в какъв срок трябва да се произнесе…
- Няма срок.

- Ако прокуратурата поиска на следващ етап задържане…
- Това е отделен акт, защото мярка за неотклонение е различно нещо. Пак ще трябва да се извърви такава процедура – искане, комисия, предложение на решение за гласуване. Просто в случая ще бъдем свидетели на един ярък конфликт между двете власти - законодателната и съдебната.

- Конфликтът ще си изрази в какво…
- В това доколко законодателната власт ще се съобрази с претенциите на съдебната, за да се свали имунитетът на един депутат. Чухме от Борисов да декларира, че няма да си даде сам имунитета и доколкото разбирам това е принципна позиция на парламентарната група на ГЕРБ и по повод имунитета на Делян Добрев.

- С какво мнозинство може да се свали имунитет на депутат?
- С обикновено мнозинство, което се прави на база това колко депутати са регистрирани в парламента към момента на гласуването.

- Вече имате ли за вас някакво обяснение защо започна точно в този момент този сблъсък на Бойко Борисов и Иван Гешев?
- Малко ще се върна и ще ви върна назад във времето. Защо е този сблъсък не мога да кажа, но за мен беше много показателен фактът, че този път Борисов влезе в парламента. Помним колко много други пъти той не ставаше депутат. Ясно е, че е имало някакви нагласи, нещо се е случило по-рано, за да се реши Борисов на тази стъпка.

- А знаем, че депутатското място върви с имунитет…
- Да, и това е причината сега да си говорим с вас по темата.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 40 гласа.

Свързани новини