Отидете към основна версия

7 308 38

Как български кънтри кавър покори САЩ? Нейко Генчев, известен в Щатите като Барни Есвил, пред ФАКТИ

  • нейко-
  • генчев-
  • кънтри-
  • сащ-
  • музика-
  • песен-
  • росица кирилова

Публиката продължава да цени старото, автентично кънтри, казва певецът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев влезе директно в топ 20 в световната музикална класация „Country Top 40“ с новата си песен „Hello My Friend“. Като музикант той използва артистичния си псевдоним Барни Есвил, а изпълнението му е в дует с младата кънтри звезда от Нешвил Сара Харалсън. Как може да подлудиш САЩ с кънтри песен, кавър на “Здравей, как си приятелю!”. Пред ФАКТИ говори Нейко Генчев.

- Г-н Генчев, кавърът на известната песен “Здравей, как си приятелю!” се яви на кънтри конкурса “Country Top 40”САЩ и записва зашеметяващ успех. Когато човек прави музика, се надява на успех – нормално е. Какви бяха вашите нагласи, когато направихте кавъра?
- Това, всъщност, не е конкурс, а класация, но то пак е състезание, макар и по-различен вид. Разбира се, надявах се на успех, даже бях сигурен, че песента ще се класира, защото вече имах опит с първата песен, която проби.

- Защо и как се насочихте към "Здравей, как си приятелю"?
- По няколко причини – първо, защото тя си е готово класическо кънтри, оригиналът е написан в този жанр. Второ, защото е дело на изключителни автори – композиторът Стефан Диомов и поета Пейо Пантелеев, и трето – защото чудесният текст, който много добре се вписва в музикалната идея, разказва история, което е типично за кънтри музиката. Затова и се постарах да остана колкото се може по-близо до оригинала, когато правех английския текст.

- В американската класация има още една наша песен. Това е “Живей за мига” на Роси Кирилова. Тя как се движи?
- Това беше първата песен, която проби в класацията. Вече прекрати участието си, но се задържа повече от три месеца при огромна конкуренция. Имаме и уникален факт – това е първата българска песен, която влиза в световна класация. Факт, който говори сам за качествата на композицията, сътворена от Роси Кирилова. Е, и за моето изпълнение…

- Да пробиеш в меката на кънтрито – САЩ, с български кавър. Как става?
- Съчетание от доста неща – качество на композицията и изпълнението, точно послание към точната публика. Разбира се, винаги трябва и малко късмет. Имаше определено стечение на обстоятелствата, за да се случи това.

- С какъв бюджет направихте кавъра?
- Това също е комбинация от много фактори. Зависи от броя и класата на музикантите, които участват, времетраенето на записите, времето, необходимо за постпродукцията, понякога нещата не се получават от първия път, а студийното време е скъпо. Това не е евтино забавление, с две думи.

- Студиен запис – добре. Добро инструментално изпълнение – получава се. Но как се влиза под кожата на американците в най-класическия им за тях стил музика?
- Отговорът се съдържа във въпроса Ви. И двете песни, които влязоха в класацията, са в класическия стил на този жанр. В последните петнайсетина години кънтри музиката се разви в най-различни посоки, с най-различни заемки от други стилове в търсене на нови форми и звук. И всъщност според мен изгуби до голяма степен посоката. Но публиката, или поне една значителна част от нея, продължава да цени старото, автентично кънтри, с характерните инструменти и звук, със смислените текстове, разказващи истории, с чувството за волност и липса на ограничения, които създава чрез музиката. Когато чуха „Live for the Day“ (“Живей за мига”), нешвилските музиканти, с които я записвах, възкликнаха: „Страхотна песен, не сме чували такова нещо от десет години“.

- Класацията "Country Top 40° се формира от мненията на повече от 1000 водещи на предавания за кънтри музика, диджеи и журналисти, и се излъчва от 1000 радиостанции в света. С какво им допада толкова на американците. Какво е различното в песента, според вас…
- Очевидно допада не само на американците, а на хората по целия свят, които обичат този вид музика. От Country Music Radio Nashville, което организира и администрира класацията, всеки месец ми изпращат отзиви от тези водещи и журналисти. Има от всички страни, от Щатите, Великобритания, Германия, Франция, Нова Зеландия, Австралия, скандинавските страни, наистина отвсякъде, дори и от Фарьорските острови.

- Кой ще е следващият български кавър?
- „Приятели“ - отново на Маестро Стефан Диомов. И отново съм сигурен, че ще влезе в класацията.


Сара Харалсън

- Изпълнявате песента в дует с младата кънтри звезда от Нешвил Сара Харалсън. Как се запознахте. Как се получи спойката между вас?
- Препоръчаха ми я студийните музиканти от Нешвил, с които работя, заедно с още две певици. Тя също живее и работи в Нешвил. Спойката се получи веднага, тя е много симпатичен, отворен и непосредствен човек и страхотен музикант.

- Имаше ли колебания в Сара дали да се включи в проекта?
- Не, реакцията ѝ беше същата като на другите музиканти: „Страхотна песен!“

- Български успех в меката на кънтрито – това неочаквано добра комбинация ли е…
- Напротив. Аз го очаквах. Защото това са златни песни, хитове. Които обаче по времето на социализма светът нямаше как да чуе. Моят план е да се опитам да поправя тази несправедливост спрямо създателите на песните и спрямо потенциалните им слушатели по света, които са милиони. Засега се получава!

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.

Свързани новини