Отидете към основна версия

1 869 26

Професор Греъм Алисън: Киев трябва да се възползва от този момент. В противен случай безизходицата може да е неизбежна

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • греъм алисън-
  • война -
  • володимир зеленски -
  • киев

Извънредният опит за преврат на лидер на руски наемници предоставя на Украйна неочаквана възможност да натисне всички предимства, които има във войната си с Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Греъм Алисън е професор по управление на Дъглас Дилън в Харвардския университет.

Извънредният опит за преврат на лидер на руски наемници предоставя на Украйна неочаквана възможност да натисне всички предимства, които има във войната си с Москва. Ако Украйна не се възползва от този шанс и не прекъсне стазиса, който управлява бойното поле в Източна Украйна, ще влезем в много различна глава в този конфликт.

Когато президентът Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г., руските войски превземат повече от 1000 квадратни мили украинска територия на седмица. Това беше последвано от втора фаза на войната, в която контраофанзивата на Украйна изтласка руските сили назад, възстановявайки стотици квадратни мили всяка седмица.

Но миналия ноември войната навлезе в трета фаза: през последните осем месеца, въпреки, че нивото на жертвите и от двете страни остава високо, никоя армия не успя да спечели 100 квадратни мили територия за една седмица.

По този критерий - и когато навлизаме в четвъртата седмица от контранастъплението на Украйна - неизбежният факт е, че прогнозата е почти същата. Досега украинските контра-нападатели успяха да си върнат по-малко от 50 квадратни мили всяка седмица. От двете страни на разделението всеки копае окопи, залага мини и изгражда защити, затруднявайки другия да мобилизира предимството 3 към 1, от което обикновено се нуждаят офанзивните сили, за да форсират пробив.

За да поставим въпроса в перспектива: днес Русия контролира около 17 процента от територията, която преди е била на Украйна. Ако украинските сили не бъдат по-успешни през следващите седмици, отколкото са били досега, Украйна няма да си върне цялата територия в продължение на 16 години.

Както призна министърът на отбраната Лойд Остин, американците, които въоръжаваха и обучаваха украинските сили за тази кампания, се надяваха да видят „огромен успех“. Защо Украйна не е по-ефективна остава неясно. Никой все още не е обяснил защо Украйна чака толкова дълго, за да започне атаката си.

Историята ни напомня, че войните зависят от много условни фактори. Техните резултати не са по-предопределени от резултатите от шампионата на НБА или Световното първенство. Ако неуспешното въстание направи руските войници на фронтовата линия по-малко склонни да рискуват живота си, бунтът на Евгений Пригожин може да се окаже пословичната капка заради която чашата е преляла.

От друга страна, ако украинските сили останат затънали през лятото, трябва да очакваме политическото измерение на тази война да определи събитията. Много от поддръжниците на Украйна в Европа и дори в Съединените щати ще се присъединят към хорът на глобалния юг, призоваващ и двете страни да спрат убийствата и да започнат сериозни преговори за прекратяване на огъня.

Ако постигнат споразумение или дори де факто прекратяване на огъня, очаквайте всички страни да обявят „победа“ за това, което са постигнали в този момент – и да направят всичко възможно, за да продадат тази история на своите ключови избиратели. Ако това се случи, светът ще празнува края на битките и ще нарече това „мир“.

Всяка прилика между тази възможност и случилото се в конфликта между Русия и Украйна от 2016 до 2022 г. не е случайна. За тези, които имат нужда от напомняне: през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Донбас. Следващата година видяхме интензивни битки, които след това рязко намаляха, тъй като и двете страни се оказаха неспособни да напреднат.

През следващите шест години, чрез поредица от прекратяване на огъня и преговори, войските се изправиха по линията на контрол в това, което Министерството на отбраната нарече „конфликт с ниска интензивност“. През този период всяка седмица са били убити по-малко бойци от броя на американците, които са били убити от съграждани в град Чикаго, например.

Нова дълга пауза нямаше да означава края на войната. Каквито и преговори да се водят или да се постигат споразумения по селективни въпроси, като размяната на затворници, Путин няма да се откаже от амбицията си да притежава Украйна, а украинците никога няма да се откажат от претенциите си да върнат цялата си територия. Въпреки това, ако има още една многогодишна пауза, Украйна и Русия - който и да е начело - ще имат възможността да възстановят собствените си общества и военни способности за несигурното си бъдеще.

Смелостта и издръжливостта на Зеленски и неговите украински колеги в победата над опита на Русия да изтрие страната им от картата се противопостави на всички очаквания. Ако могат да бъдат толкова успешни във възстановяването на страната си, Украйна все още може да се превърне в Западна Германия или Южна Корея на 21-ви век.

Източник: The Washington Post

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини