Отидете към основна версия

1 755 78

НАТО като единствен инструмент за възпиране на руския ядрен тероризъм

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • чвк вагнер-
  • частни военни компании-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • преговори-
  • нато-
  • тероризъм-
  • владимир ростоцки

Кремъл се опитва с всички сили да запази контрола над окупираните територии, като взриви Каховската водноелектрическа централа и заплаши с катастрофа в Запорожката атомна електроцентрала. Москва директно изповядва ядрен, екологичен и хуманитарен терор на Европа като цяло за постигане на имперските си цели

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режимът на Путин винаги е бил терористичен. Руският диктатор започна възхода си на власт с терористични атаки срещу своя народ, а след това се разпространи и в други страни. Това се потвърждава от взривените жилищни сгради в Москва и Волгодонск, Втората чеченска война, отхвърлянето на част от Грузия, действителната окупация на Беларус, пълномащабната агресия срещу Украйна, зверствата в Сирия и африканските страни. Русия никога не е избягвала по-малките терористични актове - убийството на Литвиненко в Лондон, Хангошвили в Берлин, опитът за убийство на Скрипал в Лондон, отравянето на Навални.

Сега Кремъл се опитва с всички сили да запази контрола над окупираните територии, като взриви Каховската водноелектрическа централа и заплаши с катастрофа Запорожката атомна електроцентрала. Москва директно изповядва ядрен, екологичен и хуманитарен терор на Европа като цяло за постигане на имперските си цели.

Мотивиращият фактор за Русия за повишаване на градуса на заплахите и омразата към света е закъснялата и недостатъчна реакция на световната общност на предишни терористични атаки. Усещайки всепозволеността и липсата на консолидация на световната общност, руските терористи всеки път извършват все по-мащабни престъпления. Рано или късно, поради липсата на политическа воля на отделни световни лидери, Москва може да направи нещо непоправимо – да застраши съществуването на човечеството.

Отговорът на въпроса "как да противодействаме на Русия?" лежи на повърхността. Путин и неговите терористични войски се страхуват от обединените усилия на световната общност, тъй като не са в състояние да се бият на равни начала с целия цивилизован свят. Срещата на върха във Вилнюс има всички шансове да се превърне в повратна точка в историята на световната сигурност, отбелязвайки решимостта на Алианса, в чиито интереси са експанзионистичните посегателства на една терористична държава, наречена Русия. За целта Украйна трябва да получи във Вилнюс ясни гаранции за членството си в НАТО, което в резултат ще стане основа за сигурността на цяла Източна Европа. Срещата на върха на Алианса може да предотврати всепозволеността на най-големия ядрен терорист на 21 век, докато светът все още има шанс да избегне катастрофата.

Трябва да се разбере, че заплахите от Русия, включително ядрените, няма да изчезнат, дори ако тя загуби войната. Още повече, че именно ядрената психоза ще преобладава в кабинетите на Кремъл при всяко неблагоприятно развитие на събитията за Кремъл. Тогава не само експлозията на атомна електроцентрала, но и директното използване на ядрено оръжие може да стане реалност.

Още сега трябва да мислим, че освен гаранциите за сигурност на Украйна, стои въпросът за целесъобразността на връщането на тази източноевропейска страна в клуба на ядрените държави. Това се дължи на факта, че Русия от самото начало на войната до днес заплашва Украйна с използване на ядрено оръжие и ядрена терористична атака. Само паритетът в притежаването на ядрено оръжие може да вразуми горещите глави в Кремъл. В този случай Северноатлантическият алианс ще получи не просто нов член в най-опасното направление, а добре въоръжен, включително собствено ядрено оръжие.

Ако Киев не бъде поканен в НАТО по време на срещата във Вилнюс, това ще има дългосрочни негативни последици за цялостната архитектура на сигурността на европейския континент. Путин и всички негови съратници ще приемат нерешителността на Алианса като картбланш да продължат отмъщението си срещу Запада и да извършат нови, по-разрушителни терористични атаки на континента. Москва може да оцени забавянето на атлантическата интеграция на Украйна като разединение на демократичната коалиция, което ще я тласне към война вече срещу страните-членки на НАТО.

Само по себе си пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна беше напомняне защо срещата на върха в Букурещ беше катастрофална за европейската сигурност. Тогава Украйна и Грузия можеха да получат ПДЧ, но Западът не успя да постигне консенсус. В резултат на това три месеца след срещата Русия нахлу в Грузия, а през 2014 и 2022 г. атакува Украйна. Ако сега Алиансът повтори същата грешка, Русия ще има допълнителна увереност, че за всички терористични атаки, извършени в нейната история, няма да носи никаква отговорност.

В близките дни Северноатлантическият алианс има уникален шанс, ако не да предотврати, то значително да отслаби в обозримо бъдеще възможността за какъвто и да е терор и катастрофи на европейския континент. Срещата във Вилнюс е най-доброто място и време за решителни стъпки в тази посока, докато все още има време и възможност да се избегне нова причинена от човека катастрофа, извършена от руските окупатори.


Автор: Владимир Ростоцки, руски политолог

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини