Отидете към основна версия

1 563 13

Ивайло Михайлов: За бившите хора и за нас

  • бивши хора-
  • белене

Днес ние, родените и формирали се при социализЪма, е, ние сме „бившите хора”,казва финансовият експерт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мдаа, погледнато от днешна гледна точка, особено когато живота на тези мъченици затихва, отиват си последните, преживели ужаса на Белене, на Народния съд и на национализацията, а дори и техните преки наследници са на преклонна възраст, поколенчески и психологически погледнато, сега би трябвало нашето поколение, родено и живяло,” възпитавано” по време на „реалния?!” социализъм, да поеме отговорността на „бившите хора”.

С какъв интерес съм слушал, като легенди ми е звучало, как дядо ми, чорбаджията и кмет на малко балканско село, е събрал мъжете в късната есен на 1944, догонил е ротата съветска армия, настанена до тогава в училището на селото, и е успял да си върне откраднатите печки от училището, в началото на люта зима?! А баба ми, как е преживяла с пет деца вечерта, в която партийният секретар и милиционерът са взели дядото, и цяла нощ не се е прибрал? Като чорбаджия и кмет, от него е трябвало да тръгне „колективизацията”… Нищо страшно, цяла нощ са били в кръчмата и са го „убеждавали”. Какво са му казали, не е споделял, но на сутринта се прибира, подписва влизането в ТКЗС, продава си къщата, и напуска селото завинаги…

И не, не се приемам за репресиран. Имам пример за наистина репресирано семейство, от буржоазията на София, от рода на Ляпчевите, състудентът ми от това семейство обаче, си имаше роднина професор, и нямаше грижи да се прехвърли в по-добра специалност, или ако закъса с някой предмет, все неща, непосилни за средностатистически студент.

И за още по-нагледно представяне на идеята ми, ще се върна на притчата за Мойсей и шейсетте години в пустинята. За да умре и последният роб. Запитах се, а нямало ли е сред евреите тогава и някой, които е заслужавал да оцелее, да застане начело и да повтаря, колко репресирани са били евреите, и как трябва да се отнасят те към наследниците на извергите?! Хмм, само притчи и легенди…

Та така, всъщност днес ние, родените и формирали се при социализЪма, е, ние сме „бившите хора”. Без да се изключвам, ние бяхме дотолкова изкривени, дотолкова убедено вярващи в изкривени демагогствания и псевдоисторически истини, че на пръсти на едната ръка се брояха хората, които наистина бяха противници на системата. И може би бяха интелектуалци, които не виждаха заплахата от формиране на червена номенклатурна олигархия след промените 1989 г. И затова решихме, че през 1990-91 нещата си идваха на мястото. И затова нашето поколение допусна да се извършат такива безумни грешки за последните 33 години.

Та сега, без да се въртим из пустинята 60 години, имаме ново поколение, родено и отраснало без промиване на мозъци, видяло свят и университети, по-различни от московските, говорещо на един и същ език като връсниците си от цял свят, и не трябва да го натоварваме с прегрешенията на хора, с които ние сме връсници.

Ние – „бившите хора”.

Дори и Инициативен комитет от … да , от „бивши хора”. За някои от тях дори има и лична принадлежност към службите преди 1989, не бащи или чичовци. Каква енергия и капацитет би имал човек над шейсетака, да прокарва иновации и да е на „ти” с модерните технологии??? Дали пише на клавиатурата като мене, с по един пръст на всяка ръка? А ако си бил 12 ? (дванайсет) години общински съветник, какъв отчет би дал за работата си, а бе най-точно: КАКВО си дал на този град??? И след като веднъж подкрепи Фандъкова, за която вече е ясно… а бе, че не е наясно, същата политика ли ще продължиш??? На изборите 2015 се явявахме рамо до рамо – той за кмет на София, аз – за общински. Загубихме, и … край! За нищо на света няма да се кандидатирам повторно…е-е-е, ако бях на 35, сигурно, но пред пенсия?!

Та искам да се обърна към всички тези мои познати в Инициативния комитет, извинете ме, приятели, но сме „бивши хора” , айде да си гледаме предстоящето или настоящето пенсиониране, да се опитаме да даваме съвети и предложения, които считаме за наши каузи, на младите, да ги убедим, че трябва да направят нещо, което е важно за България, да ги критикуваме, когато трябва, но! И да ги подкрепяме за всичко добро, което правят.

Щото имаше един девиз през 1999: „Вся власт Муравям”…

Автор на текста: Ивайло Михайлов,финансов експерт, живеещ в Германия

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.

Свързани новини