Отидете към основна версия

2 699 34

Професорът по право Евгений Цибуленко: Войната в Украйна е дело на Путин или на руския народ?

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • преговори-
  • евгений цибуленко-
  • военни престъпления

Главната прокуратура на Украйна официално е регистрирала 98 063 (!) военни престъпления, като се има предвид размерът на руската групировка, това означава, че практически всички руски военни на всички нива са извършили военни престъпления, а това са обикновени синове, братя, бащи, съпрузи

Снимка: rus.postimees.ee
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато на десетата година от руско-украинската война, след година и половина пълномащабна инвазия, някой продължава да твърди, че това е войната на Путин и руският народ сякаш няма нищо общо с нея, само по-остро възниква въпросът: има ли граница човешкият инфантилизъм? Нещо повече, тази теза се пропагандира активно от руската „либерална” псевдоопозиция и все още е доста популярна сред нашите западни партньори, пише юристът и публицист Евгений Цибуленко.

Нека се опитаме да си обясним случващото се. Веднага ще направя уговорка, че руски народ означава политическата общност на хората, живеещи в Русия, а не етнос. Сега дори няма да се позовавам на множество проучвания на общественото мнение, които ясно показват, че огромното мнозинство руснаци подкрепят войната. Защото веднага ще дотичат доброжелатели, които ще започнат да говорят, че на социологическите проучвания в Русия не може да се вярва, напълно игнорирайки факта, че социологическите проучвания се правят сред руснаците и извън държавата на агресора.

Нека да разгледаме фактите: в момента Главната прокуратура на Украйна официално е регистрирала 98 063 (!) военни престъпления (да, това са почти сто хиляди и този брой расте всеки ден, текущата цифра може да бъде проверено на официалния уебсайт на службата, където е публикувана подновяема таблица с броя на престъпленията, достъпна и на английски език), и това е само това, което беше възможно да се издаде главно в освободените територии. Какво се случва в окупираните - може само да се гадае, но цифрата може преспокойно да се умножи по две или три.

Само масовите гробове край Мариупол, които се виждат от сателити, говорят много. И тук дори не става дума за подкрепа/неподкрепа на войната, а за военни престъпления. Също така няма да е редно да се обвини украинската прокуратура в някаква манипулация, тъй като експерти от Международния наказателен съд и множество международни организации, които участват в събирането на информация, вече работят в Украйна.

Като се има предвид размерът на руската групировка, това означава, че практически всички руски военни на всички нива - войници и сержанти, младши и старши офицери, генерали, върховният главнокомандващ (наборници, мобилни служители, личен състав) - са извършили военни престъпления самостоятелно или като част на неговото звено. Това са обикновени синове, братя, бащи, съпрузи.

Ако погледнем списъка на военните престъпления, който може да се намери например в член 8 от статута на Международния наказателен съд, ще видим, че няма такова военно престъпление, което руските окупатори да не извършват масово - от убиване на цивилни, изнасилване и кражба на тоалетни чинии и кучешки колиби (и това не е просто фигура на речта) от обикновени войници и завършва с умишлено унищожаване на критична гражданска инфраструктура на стратегическо ниво и кражба на деца под формата на държавна политика , за което между другото Международният наказателен съд вече издаде заповед за ареста на Путин.

Всеки, който се осмелява да каже, че това е войната на Путин, просто трябва да обърне внимание на тази статистика и да спре да отрича очевидното. Това е всичко. Защото в светлината на горното или лъжец, или, извинете, напълно заблуден човек може да го отрече. Както многократно съм писал, Путин не е причината за болестта на обществото, а крайният продукт на това болно общество.

Източник: rus.postimees.ee

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.

Свързани новини