Last news in Fakti

3 Август, 2023 11:10 2 682 34

Професорът по право Евгений Цибуленко: Войната в Украйна е дело на Путин или на руския народ?

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • преговори-
  • евгений цибуленко-
  • военни престъпления

Главната прокуратура на Украйна официално е регистрирала 98 063 (!) военни престъпления, като се има предвид размерът на руската групировка, това означава, че практически всички руски военни на всички нива са извършили военни престъпления, а това са обикновени синове, братя, бащи, съпрузи

Професорът по право Евгений Цибуленко: Войната в Украйна е дело на Путин или на руския народ? - 1
Снимка: rus.postimees.ee
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато на десетата година от руско-украинската война, след година и половина пълномащабна инвазия, някой продължава да твърди, че това е войната на Путин и руският народ сякаш няма нищо общо с нея, само по-остро възниква въпросът: има ли граница човешкият инфантилизъм? Нещо повече, тази теза се пропагандира активно от руската „либерална” псевдоопозиция и все още е доста популярна сред нашите западни партньори, пише юристът и публицист Евгений Цибуленко.

Нека се опитаме да си обясним случващото се. Веднага ще направя уговорка, че руски народ означава политическата общност на хората, живеещи в Русия, а не етнос. Сега дори няма да се позовавам на множество проучвания на общественото мнение, които ясно показват, че огромното мнозинство руснаци подкрепят войната. Защото веднага ще дотичат доброжелатели, които ще започнат да говорят, че на социологическите проучвания в Русия не може да се вярва, напълно игнорирайки факта, че социологическите проучвания се правят сред руснаците и извън държавата на агресора.

Нека да разгледаме фактите: в момента Главната прокуратура на Украйна официално е регистрирала 98 063 (!) военни престъпления (да, това са почти сто хиляди и този брой расте всеки ден, текущата цифра може да бъде проверено на официалния уебсайт на службата, където е публикувана подновяема таблица с броя на престъпленията, достъпна и на английски език), и това е само това, което беше възможно да се издаде главно в освободените територии. Какво се случва в окупираните - може само да се гадае, но цифрата може преспокойно да се умножи по две или три.

Само масовите гробове край Мариупол, които се виждат от сателити, говорят много. И тук дори не става дума за подкрепа/неподкрепа на войната, а за военни престъпления. Също така няма да е редно да се обвини украинската прокуратура в някаква манипулация, тъй като експерти от Международния наказателен съд и множество международни организации, които участват в събирането на информация, вече работят в Украйна.

Като се има предвид размерът на руската групировка, това означава, че практически всички руски военни на всички нива - войници и сержанти, младши и старши офицери, генерали, върховният главнокомандващ (наборници, мобилни служители, личен състав) - са извършили военни престъпления самостоятелно или като част на неговото звено. Това са обикновени синове, братя, бащи, съпрузи.

Ако погледнем списъка на военните престъпления, който може да се намери например в член 8 от статута на Международния наказателен съд, ще видим, че няма такова военно престъпление, което руските окупатори да не извършват масово - от убиване на цивилни, изнасилване и кражба на тоалетни чинии и кучешки колиби (и това не е просто фигура на речта) от обикновени войници и завършва с умишлено унищожаване на критична гражданска инфраструктура на стратегическо ниво и кражба на деца под формата на държавна политика , за което между другото Международният наказателен съд вече издаде заповед за ареста на Путин.

Всеки, който се осмелява да каже, че това е войната на Путин, просто трябва да обърне внимание на тази статистика и да спре да отрича очевидното. Това е всичко. Защото в светлината на горното или лъжец, или, извинете, напълно заблуден човек може да го отрече. Както многократно съм писал, Путин не е причината за болестта на обществото, а крайният продукт на това болно общество.

Източник: rus.postimees.ee

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цибук

    48 11 Отговор
    Войната в Украйна е дело на САЩ
  • 2 За протокола

    42 11 Отговор
    „В продължение на повече от 30 години НАТО разпалва огъня навсякъде, унищожава стабилността и участва в сепаратизъм, както направи в Косово, Либия и Афганистан. Петте разширения на изток сериозно засегнаха реда и сигурността в Европа след Студената война , и бяха основната причина за изострянето на украинската криза ", - каза китайският посланик в Русия Джан Ханхуей.
  • 3 Хоризонт

    34 7 Отговор
    На САЩ им трябва враг на кой иначе ще продава оръжие и самолети платени предварително.
  • 4 Войната

    26 5 Отговор
    Е дело на зелето така и не му увря главата
  • 5 Палячо

    16 1 Отговор
    на амбразурата.
  • 6 Абсолютно вярно!

    15 34 Отговор
    Руснаците са сган, дива и злобна, мразеща всички и всичко!

    Коментиран от #12

  • 7 ТТТ

    11 16 Отговор
    Ей така и в хитлеристка Германия е било. Сега в Германия всички искат да живеят, а в Разсипия никой.
  • 8 Пиночет

    14 25 Отговор
    По голям смотаняк от Путин ,историята не помни!

    Коментиран от #26

  • 9 Ееее как

    29 6 Отговор
    Как да вярвам на укропската прокуратура кат изтърсакът на Байдона сменява и назначава главния прокурор на Укробандерия.

    Коментиран от #14

  • 10 Мнение

    26 6 Отговор
    И този е професор по право, колкото аз съм професор по криво,щом не знае,че прокси войната в Украйна я предизвика САЩ,с цел Русия да бъде омаломощена,за да не пречи САЩ да бъде световен хегемон! За съжаление ЕС няма думата, защото е напълно подвластен на хегемона САЩ!
  • 11 Митрофанова

    6 14 Отговор
    От понеделник спираме парите на Възраждане!

    Коментиран от #16

  • 12 Говориш за каторжниците

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Абсолютно вярно!":

    пардон,американците изклали и обрали коренния народ на Америка и анексирали 5 южни щата от Мексико.
  • 13 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    тоз естонски професор подписва документи от името на руската опозиция, 2008 е на страната на ОУН-УПА в Грузия, бандеровец и ултра националист
  • 14 Хехе, провери коя е

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ееее как":

    Натали Яреско за да разбереш за какво иде реч.
    АМериканска гражданка, служител на Държавния департамент на САЩ, станала украинска гражданка в деня, в който я назначили за министър на финансите на Украйна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ОЛЯ

    3 1 Отговор
    Промиваш мозъци!!!!!!!!
  • 19 Прости фашисти от Укрия

    15 3 Отговор
    Разкарай се ненормален фашист от Укрия
  • 20 Майтапчия

    9 5 Отговор
    Отлична статия след като я прочетох вече станах евроатлантик може ли и други статии на тая американска подлога има невероятни интелект и нравственост клонящи към нула
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Цигуленко

    6 2 Отговор
    За няколко долАра повече можеш да изсипеш няколко тона повече лйна,но щи се останеш същата куха цигулка,която един ден ще се разстрои,я от времето,я от "руска" настройка.
  • 23 Войната е на руският народ

    3 4 Отговор
    Световната здравна организация
    трябва да проучи как и какво доведе в Русия масова епидемия от шизофрения!
  • 24 ко каза Джефри Сакс бе мишок

    4 0 Отговор
    Непосредствено преди нахлуването на Русия в центъра на вниманието беше разширяването на НАТО. В проекта на Путин за договор между САЩ и Русия (17 декември 2021) се призовава за спиране на разширяването на НАТО. На заседанието на Съвета за национална сигурност на Русия на 21 февруари 2022 г. руските лидери поставят разширяването на НАТО като причина за война. В обръщението си към нацията в този ден Путин обяви разширяването на НАТО за основна причина за инвазията.

    Историкът Джефри Робъртс неотдавна написа: „Можеше ли войната да бъде предотвратена чрез сделка между Русия и Запада за спиране на експанзията на НАТО и неутрална Украйна в замяна на солидни гаранции за украинската независимост и суверенитет? Напълно възможно.“ През март 2022 г. Русия и Украйна съобщиха за напредък към бързо договаряне за край на войната, въз основа на украински неутралитет. Според Нафтали Бенет, бивш премиер министър на Израел, който беше посредник, страните са били близо до постигане на споразумение, преди САЩ, Великобритания и Франция да го блокират.
    Докато администрацията на Байдън обявява руското нахлуване за непровокирано, Русия търсеше дипломатически възможности през 2021 г., за да избегне войната, а Байдън отхвърли дипломацията, настоявайки, че Русия изобщо няма думата по въпроса за разширяването на НАТО. И когато Русия настояваше за дипломация през март 2022 г., отборът на Байдън отново блокира дипломатическото приключване на войната.

    Признавайки, че разширяванет
  • 25 първо чети после се изказвай

    4 1 Отговор
    Дж. Сакс - днес

    Американските дипломати и самите лидери на Украйна знаеха много добре, че разширяването на НАТО може да доведе до война. Великият учен и държавник Джордж Кенан нарече разширяването на НАТО „съдбовна грешка“ и написа в The New York Times, че: „Подобно решение се очаква да разпали националистическите, антизападните и милитаристичните тенденции в руското обществено мнение; ще окаже неблагоприятно въздействие върху развитието на руската демокрация; ще върне атмосферата на Студената война в отношенията между Изтока и Запада и ще подтикне руската външна политика в посоки, които определено не са по нашия вкус.“

    Секретарят по отбраната на президента Бил Клинтън Уилям Пери обмисляше да подаде оставка в знак на протест срещу разширяването на НАТО. Припомняйки си този критичен момент от средата на 90-те, Пери каза следното през 2016 г.: „Първото наше действие, което наистина ни насочи в лоша посока, беше, когато НАТО започна да се разширява, включвайки източноевропейски държави, някои от които граничещи с Русия. По това време ние работехме в тясно сътрудничество с Русия и тя беше започнала да свиква с идеята, че НАТО може да бъде приятел, а не враг... но им беше много неприятно, че НАТО е точно на границата им и те силно ни призоваха да не продължаваме с това.“

    През 2008 г. тогавашният американски посланик в Русия и сегашен директор на ЦРУ Уилям Бърнс изпрати грама във Вашингтон, предупреждавайки обстойно за огромния риск от разширяване на НА
  • 26 Джефри Сакс

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пиночет":

    В действителност имаше две основни провокации от страна на Съединените щати. Първата беше намерението на Съединените щати да разшири НАТО, включвайки Украйна и Грузия, за да обкръжи Русия в района на Черно море с държави от НАТО (Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия, обратно на часовниковата стрелка). Втората беше американската роля в инсталирането на русофобски режим в Украйна с насилственото сваляне на украинския проруски президент Виктор Янукович през февруари 2014 година. Военната престрелка в Украйна започна със свалянето на Янукович преди девет години, не през февруари 2022, както правителството на САЩ, НАТО и лидерите на Г-7 ни карат да вярваме.

    Ключът към мира в Украйна е в преговорите, въз основа на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО.

    Байдън и екипът му по външната политика отказват да обсъждат тези корени на войната. Признаването им би подкопало администрацията по три начина. Първо, би разкрило факта, че войната можеше да бъде избегната, или спряна рано, спестявайки на Украйна сегашната ѝ разруха, а на САЩ повече от 100 милиарда долара разходи до момента. Второ, това би разкрило личната роля на президента Байдън във войната, в качеството му на участник в свалянето на Янукович, а преди това като убеден поддръжник на военно-промишления комплекс и пръв привърженик на разширяването на НАТО. Трето, би принудило Байдън да седне на масата за преговори, осуетявайки продължаващия натиск на администрацията за разширяване на НАТО.
  • 27 само факти и то от Джефри Сакс

    5 0 Отговор
    Американските дипломати и самите лидери на Украйна знаеха много добре, че разширяването на НАТО може да доведе до война. Великият учен и държавник Джордж Кенан нарече разширяването на НАТО „съдбовна грешка“ и написа в The New York Times, че: „Подобно решение се очаква да разпали националистическите, антизападните и милитаристичните тенденции в руското обществено мнение; ще окаже неблагоприятно въздействие върху развитието на руската демокрация; ще върне атмосферата на Студената война в отношенията между Изтока и Запада и ще подтикне руската външна политика в посоки, които определено не са по нашия вкус.“

    Секретарят по отбраната на президента Бил Клинтън Уилям Пери обмисляше да подаде оставка в знак на протест срещу разширяването на НАТО. Припомняйки си този критичен момент от средата на 90-те, Пери каза следното през 2016 г.: „Първото наше действие, което наистина ни насочи в лоша посока, беше, когато НАТО започна да се разширява, включвайки източноевропейски държави, някои от които граничещи с Русия. По това време ние работехме в тясно сътрудничество с Русия и тя беше започнала да свиква с идеята, че НАТО може да бъде приятел, а не враг... но им беше много неприятно, че НАТО е точно на границата им и те силно ни призоваха да не продължаваме с това.“

    През 2008 г. тогавашният американски посланик в Русия и сегашен директор на ЦРУ Уилям Бърнс изпрати грама във Вашингтон, предупреждавайки обстойно за огромния риск от разширяване на НАТО: „Аспирациите къ
  • 28 цялата статия в

    2 0 Отговор
    Труд - днес - без корекции
  • 29 братя по ОРЪЖИЕ

    3 2 Отговор
    Така както в България една шепа малоумници водят политика на геноцид
    така и в омразната нам Хамерика една шепа ястреби водят народа си към
    изтребване. Целта е продажба на ОРЪЖИЕ, не на пшеница !
  • 30 Жоро

    3 1 Отговор
    Поредният пълен т а п а н ар
  • 31 пенко

    3 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ БИ БИЛ ПРИЕТ КАТО ИЗРОД !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 ... ама

    2 0 Отговор
    Не знам тоя естонец ли е, местонец ли е ама челото му плоско,т.е. хазарско, а зъркелите му - изцъклени.
  • 33 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    И този, уж професор, се прави на "дръж ми шапката" !
    ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е ДЕЛО НА КИЕВСКАТА КЛИКА !!
    А.Меркел го рече в прав текст НИКОЙ НЕ Е МИСЛЕЛ ДА СПАЗВА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ. ПЕЧЕЛЕХМЕ ВРЕМЕ ЗА ВЪОРЪЖЕЕНИЕТО НА уКРАЙНА ! !
    Е-е-е-е, ...........Кой е бандюгата ???
  • 34 ПРАВ СИ

    1 0 Отговор
    ЦИБУЛЕНКО И НА ПУТИН И НА РУСКИЯТ НАРОД И ПОБЕДАТА ЩЕ Е И НА ПУТИН И НА РУСКИЯТ НАРОД УТОЧНЯВАМ НА РУСКИЯТ НАРОД В РУСИЯ И В УКРАЙНА А ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НАЛ ЗНАЕШ НА КОЛЕСНИКА НА САМОЛЕТА