Отидете към основна версия

1 248 1

„По-добре е да не се увличате по реформите“

  • реформи-
  • училище-
  • деца-
  • валери фадеев -
  • съвета по правата на човека -
  • мигранти

Ръководителят на Съвета по правата на човека Валери Фадеев обяви подготовката на нови промени в законодателството. Въпросът е, че по-специално децата на мигрантите, преди да постъпят в първи клас, да са били обучавани в специални центрове. Новият механизъм е желателно да се създаде още на 1 септември 2024 г.

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ръководителят на Съвета по правата на човека Валери Фадеев обяви подготовката на нови промени в законодателството. Въпросът е, че по-специално децата на мигрантите, преди да постъпят в първи клас, да са били обучавани в специални центрове. Новият механизъм е желателно да се създаде още на 1 септември 2024 г. Политическият наблюдател на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята тази инициатива за противоречива.

Ръководителят на Съвета по правата на човека при президента Валерий Фадеев проведе специална пресконференция за миграционното законодателство на Руската федерация. Веднага трябва да се каже, че тази тема е много вълнуваща и наболяла за властите на Руската федерация по много причини. И вниманието към нея напоследък е най-малкото.

Валери Александрович, по-специално, предложи да се забрани приемането на деца в родните училища без владеене на руски език. Оказва се, че вече имаме такова явление, и то явно доста масово, тъй като за него се говори от високата трибуна.

Така че, според действащото законодателство, абсолютно всяко дете трябва да има достъп до образование. Невъзможно е да му откажете, дори и да не говори великия и мощен език. Ръководителят на Съвета по правата на човека смята, че трябва да се промени законът и преди да тръгнат на училище децата мигранти да се подготвят в специализирани центрове, за да се адаптират към новите условия на живот.

По принцип идеята е здравомислеща и обоснована, освен ако, разбира се, не се отхвърли някакъв етичен компонент. Но веднага възниква проблем и г-н Фадеев го признава: такива центрове няма. Тепърва трябва да се създадат и съответно да се финансират, да се разработи проект, и да се съгласуват. Това е сериозна работа. Въпреки това няма проблем, който да не може да бъде решен. Основното нещо е да имате желание.

Изглежда обаче държавата ни идва от грешния край. Като начало все още трябва да решите: мигрантът в съвременна Русия - кой всъщност е той? Какви права има той? Друг злобен критик ще каже: никакви или най-минималната. Училищата приемат деца и благодарим за това. И тогава, вероятно, ще кажем, не в най-престижните. И в тази липса на права е основната ценност на мигранта, защото той е готов да изпълнява почти всяка работа за всякакви пари. Лоша гледна точка, но в нея има здравословно зрънце, честно казано.

Ако изхождаме от факта, че нашето общество е цивилизовано, тогава мигрантът също е човек със съответните права. Нека да е без гражданство и да не гласува, но е под закрилата на закона. И отношението към него трябва да бъде не като към обезправено същество, а като към пълноправен член на обществото.

И тогава на сцената се издига друг участник в дискусията, за да възрази - самите те не ни уважават, държат се лошо, не учат езика ни, а много от тях са истински престъпници. Да, гледаш разлагащата се Европа, кошмарно е какво става там. Какво представляват човешките права? Измитай ги с мръсната метла. И кой ще работи? Това е. Вземете своята метла и пометете двора.

Спри се! Спрете да спорите. Има такова нещо като ефективен контрол върху миграцията, така че не всеки да пътува, а най-добрият и необходим. И тогава щяха да получат равни права, уважение и защита тук. Докато това не е така, никакви центрове за обучение по руски език няма да помогнат. Още по-добре, уверете се, че вашите собствени жители могат да работят и да запълнят необходимите свободни работни места.

Тук виждаме, че мигрантите вече не прииждат особено. Всичко не е лесно. Системата не е перфектна, разбира се, но работи. Затова е по-добре да не задълбавате и да не се увличате с реформи, иначе няма да стане по-лошо.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини