18 Август, 2023 08:00 1 247 1

„По-добре е да не се увличате по реформите“

  • реформи-
  • училище-
  • деца-
  • валери фадеев -
  • съвета по правата на човека -
  • мигранти

Ръководителят на Съвета по правата на човека Валери Фадеев обяви подготовката на нови промени в законодателството. Въпросът е, че по-специално децата на мигрантите, преди да постъпят в първи клас, да са били обучавани в специални центрове. Новият механизъм е желателно да се създаде още на 1 септември 2024 г.

„По-добре е да не се увличате по реформите“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ръководителят на Съвета по правата на човека Валери Фадеев обяви подготовката на нови промени в законодателството. Въпросът е, че по-специално децата на мигрантите, преди да постъпят в първи клас, да са били обучавани в специални центрове. Новият механизъм е желателно да се създаде още на 1 септември 2024 г. Политическият наблюдател на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята тази инициатива за противоречива.

„По-добре е да не се увличате по реформите“
Снимка: Коммерсантъ

Ръководителят на Съвета по правата на човека при президента Валерий Фадеев проведе специална пресконференция за миграционното законодателство на Руската федерация. Веднага трябва да се каже, че тази тема е много вълнуваща и наболяла за властите на Руската федерация по много причини. И вниманието към нея напоследък е най-малкото.

Валери Александрович, по-специално, предложи да се забрани приемането на деца в родните училища без владеене на руски език. Оказва се, че вече имаме такова явление, и то явно доста масово, тъй като за него се говори от високата трибуна.

Така че, според действащото законодателство, абсолютно всяко дете трябва да има достъп до образование. Невъзможно е да му откажете, дори и да не говори великия и мощен език. Ръководителят на Съвета по правата на човека смята, че трябва да се промени законът и преди да тръгнат на училище децата мигранти да се подготвят в специализирани центрове, за да се адаптират към новите условия на живот.

„По-добре е да не се увличате по реформите“
Снимка: Shutterstock

По принцип идеята е здравомислеща и обоснована, освен ако, разбира се, не се отхвърли някакъв етичен компонент. Но веднага възниква проблем и г-н Фадеев го признава: такива центрове няма. Тепърва трябва да се създадат и съответно да се финансират, да се разработи проект, и да се съгласуват. Това е сериозна работа. Въпреки това няма проблем, който да не може да бъде решен. Основното нещо е да имате желание.

Изглежда обаче държавата ни идва от грешния край. Като начало все още трябва да решите: мигрантът в съвременна Русия - кой всъщност е той? Какви права има той? Друг злобен критик ще каже: никакви или най-минималната. Училищата приемат деца и благодарим за това. И тогава, вероятно, ще кажем, не в най-престижните. И в тази липса на права е основната ценност на мигранта, защото той е готов да изпълнява почти всяка работа за всякакви пари. Лоша гледна точка, но в нея има здравословно зрънце, честно казано.

Ако изхождаме от факта, че нашето общество е цивилизовано, тогава мигрантът също е човек със съответните права. Нека да е без гражданство и да не гласува, но е под закрилата на закона. И отношението към него трябва да бъде не като към обезправено същество, а като към пълноправен член на обществото.

„По-добре е да не се увличате по реформите“
Снимка: Shutterstock

И тогава на сцената се издига друг участник в дискусията, за да възрази - самите те не ни уважават, държат се лошо, не учат езика ни, а много от тях са истински престъпници. Да, гледаш разлагащата се Европа, кошмарно е какво става там. Какво представляват човешките права? Измитай ги с мръсната метла. И кой ще работи? Това е. Вземете своята метла и пометете двора.

Спри се! Спрете да спорите. Има такова нещо като ефективен контрол върху миграцията, така че не всеки да пътува, а най-добрият и необходим. И тогава щяха да получат равни права, уважение и защита тук. Докато това не е така, никакви центрове за обучение по руски език няма да помогнат. Още по-добре, уверете се, че вашите собствени жители могат да работят и да запълнят необходимите свободни работни места.

Тук виждаме, че мигрантите вече не прииждат особено. Всичко не е лесно. Системата не е перфектна, разбира се, но работи. Затова е по-добре да не задълбавате и да не се увличате с реформи, иначе няма да стане по-лошо.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    1 1 Отговор
    САМО ЧЕ НИЕ СЛИЗАМЕ ПО ТАЗИ СТЪЛБА НАДОЛУ АМА МНОГО НАДОЛУ