Отидете към основна версия

1 793 28

Могат ли африканците да се управляват сами

  • еритрея-
  • бежанци-
  • африка-
  • уравление

Въпросът с бъдещето на Африка е поставен пред европейците като ултиматум

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди войната в Судан и Сомалия да е спряла, емигрантите на Еритрея, пръснати по света, затрудниха сериозно страните, които са ги приютили. Разделени на привърженици и противници на диктаторския режим на президента Афеверки, те предизвикаха жестоки сблъсъци от Норвегия до Израел. В Тел Авив полицията бе принудена да стреля с бойни патрони, за да въдвори ред.

Еритрея е независима държава от 1993 година, след продължителни войни със съседката си Етиопия. Разположена е на брега на Червено море. От създаването ѝ нейният държавен глава е несменяем. Факт, добре познат и в други африкански държави. Наричана е още "Африканска Северна Корея". Страната е бедна и населението бяга накъдето му видят очите. От всички 5,8 милиона жители, повече от милион са емигрирали. Еритрея според специалистите е най-големият производител на бежанци.

След превратите в Мали, Нигер и Габон, след кървавите сблъсъци в Демократична република Конго, престрелките в Либия, от другата страна Чад и Централна Африканска република са на ръба. С боевете между еритрейци, в страните където са намерили убежище - въпросът с бъдещето на Африка е поставен пред европейците като ултиматум.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.

Свързани новини