Отидете към основна версия

7 740 45

Колко е украинско украинското зърно…

  • зърно-
  • украйна-
  • американски-
  • компании-
  • сделка-
  • износ

В чия полза ще е сделката

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разрешаването на внос на зърно от Украйна, което бе прието от парламента след разгорещени дебати, ескалира в стачки и протести на зърнопроизводителите у нас, а и не само. Целият сектор земеделие, в който принципно всеки дърпа чергата към себе си и изтъква собствените си болежки, сега се обедини. Някак нетипично, но факт. В момент, в който Унгария, Румъния, Полша и Словакия планират да удължат забраната за внос на зърно от Украйна на национална основа, българските депутати решиха да го разрешат.

Много остро срещу ЕК се изказа преди дни министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Той изрази недоволство от начина, по който ЕС се справя с този въпрос и го нарече "измама". Той поясни, че ЕС убеди страните, граничещи с Украйна, да отворят границите си за износ на украинско зърно, като се говореше, че това ще помогне на гладните африкански деца. Вместо това, зърното с ниски цени унищожи пазара на страните в Централна Европа.

През март тази година пет страни от ЕС (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) се обърнаха към председателя на Европейската комисия с молба за намеса в кризата, предизвикана от вноса на зърно от Украйна. И това бе така до преди 15 септември, когато България излезе от петорката.

Помагаме ли на Украйна реално
Това е големият въпрос, когато говорим за украинско зърно. И защо е така?
На 1 юли 2021 г. в Украйна влиза в сила нов закон за земята, който премахна мораториума върху покупко-продажбата на земя. Тази реформа е поискана от Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на нов пакет от финансова помощ. И какво се случва много бързо - почти 1/3 от украинската земеделска земя бе купена от американци, а преди това Китай получи на концесия значителна площ от нивите.

Добре е да се знае, че почти 55% от общата площ на Украйна е обработваема земя, а голяма част от нея е много плодородна. Дълго време беше възможно стопанисването само през концесия. Причната за това е, че украинското правителство прие мораториум върху продажбата и покупката на земя още през 2001 г., който след това беше удължаван много пъти, за да дойде 2021 година и да падне.

Малките собственици на земя
Земеделските стопани, които разполагат само с малки площи земя, респективно това да се занимаваш сам със земята си е нерентабилно, предпочитат да дават земята под аренда. Така малките имоти попаднаха под влиянието на големи земеделски компании, които използват земята срещу минимални суми.

1 юли 2021 г. донесе голямата промяна, когато под натиска на МВФ мораториумът бе вдигнат и по този начин отново се появи възможността за покупка и продажба на земя. Също така украинското правителство разреши на икономически субекти извън Украйна да купуват земеделска земя. Цените скочиха от 2500 до 10 000 долара на хектар, което все още е много добра стойност, като се има предвид високото плодородие на земята.

Кой налапа земята
Три международни консорциума с американски капитал, визираме времето през миналата година, се превърнаха в най-големите купувачи на земя в Украйна. Според Australian National Review три мултинационални компании са закупили общо 17 милиона хектара земеделска земя, което представлява 28% от обработваемата земя в страната. Трите гиганта са Cargill, DuPont и Monsanto. Компаниите от САЩ не са първите, които проявяват интерес към украинските земеделски земи.

Преди това Китай подписа договор за концесия за половин век за 9% от най-плодородната земеделска земя в Украйна, т.е. 5% от общата площ на страната.

Ролята на украинските земеделски земи е решаваща от глобална гледна точка, тъй като Украйна е един от най-важните износители на селскостопански продукти – 16% от световното количество царевица и 12% от пшеницата идва от там, според agrarszektor.hu.

Така че какво е зърното, което се изнася, и кой има интерес от това. Друг факт, който трябва да се спомене, е, че украинското зърно не е подвластно на изискванията и регламентите на ЕС. Става въпрос и за възможното отглеждането на ГМО продукти, използването на химикали, които в ЕС са забранени, азотни торове на ниски цени и т.н. Много земя, добра реколта, добри добиви, много зърно – остава пазарът. Къде ща се пласира. Африка е постоянен пазар, защото там има глад. Осигурявайки храна и вода, влияеш на правителства. Просто е.

У нас
Как изглежда това, че България разреши вноса на зърно от Украйна. Дали не послушахме някого, защото неговите интереси са много над просто зърнени, те са просто мултинационални. Унгария, Полша, Румъния и Словения явно умеят да устояват на натиск, за да защитят родното. А ние…

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 122 гласа.

Свързани новини