Отидете към основна версия

1 867 54

Обучението на украински военни в чужбина достигна важни етапи, докато вниманието на света е насочено към Газа

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • война

Украйна се стреми да усвои френските тактически прийоми и бази данни, от които въоръжените й сили да се възползват за пробив в руските отбранителни линии

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойни викове раздират дима на фона на звук от автоматични откоси "та-та-та", докато украинските войници се сражават и превземат вражеските землянки и окопи, които крият ужасни, кървави останки.

"Граната!", крещи някой на украински. Друг вика "Давай, давай, давай!" Този път няма загубен живот или крайник. Защото този път патроните са халосни, а "враговете" всъщност са френски войници, които искат не да убият украинците, а да ги превърнат в по-добри, ефективни бойци. Скоро обаче военните игри, на които играят тези войници в калта във Франция, ще станат прекалено реални – тогава, когато се приберат у дома и ги изпратят на фронта срещу руските сили.

С настъпването на втората зима по време на войната и броят на жертвите, предполагаемо стотици хиляди, продължава да нараства и от двете страни, военните тренировъчни програми, изготвени от съюзниците на Украйна, ѝ помагат да устоява и да запази шансовете си за евентуална победа. Продължавайки да подготвят украинските войници за бой, дори и при пренасоченото внимание на света към войната Израел – "Хамас", поддръжниците на Украйна изпълняват обещанията си да подкрепят воюващата страна в дългосрочен план.

До края на 2023 г. Франция ще е обучила седем хиляди украински войници – някои в Полша, други във френски бази – в рамките на програмата на Европейския съюз за военна помощ за Украйна, от чието начало тази седмица се навършва една година. Френската армия даде миналата седмица достъп на Асошиейтед прес до тренировъчната си база във френски селски район, за да проследи края на четириседмичен обучителен курс, преминат от най-новата група украински пехотинци.

Първоначалната цел на мисията на ЕС беше да бъдат обучени 15 000 войници, но тя определено беше преизпълнена, като до края на годината се очаква тренировъчната програма да бъде премината от 35 000 души. С изключение на три държави, страните на членки на ЕС, които са общо 27, плюс нечленуващата в съюза Норвегия, участват в програмата с приемане на обучителни курсове или с изпращането на инструктори, обяви Европейската комисия.

САЩ са обучили около 18 000 души, най-вече на германска земя, като още хиляда войници са в процес на обучение, казва Пентагонът. Великобритания е подготвила за бой 30 000 украинци в рамките на последните 17 месеца, като според британското правителство такава тренировъчна програма не е имало от Втората световна война насам.

Освен как да боравят с оръжие, да оказват първа помощ на бойното поле и да усвоят други умения, инструкторите дават на войниците специализирани военни познания – от обезвреждане на мини през нападения по вода в малки плавателни съдове до ремонт на военната техника, офицерска програма и дори как да се съдейства на украинските военни свещеници на бойното поле.

Броени дни преди завръщането им в Украйна, мрачното бъдеще, което очаква обучените във френската база, се долавяше в решителните, безрадостни лица на мъжете. Доскоро те са били обикновени граждани, а сега вече се държат като войници. Обръщат се един към друг с бойни прозвища. Когато си поемаха дъх след превземането на окопи с фалшиви гранати и халосни патрони, се чуваше как ругаят без задръжки.

Френските военни инструктори слагаха животински останки в окопите и землянките, за да пресъздадат кръвопролитията на бойното поле и така да закалят бойците. От пристигналите украинци само офицерите са имали боен опит, отбелязва главният инструктор от френска страна.

Той посочва, че Украйна се стреми да усвои френските тактически прийоми и бази данни, от които въоръжените ѝ сили да се възползват за пробив в руските отбранителни линии. Поради съображения за сигурност на френската база, обучаващият офицер е представен просто като подполковник Евен – отличителните му белези са пагоните и собственото име.

"Ясно се вижда, че ситуацията на фронтовата линия в Украйна е относително застинала, като двете воюващи страни използват много сходни доктрини за водене на война", казва той. "Така че днес една от основните ни задачи в опита да разбием тази инертност, е да отработим схеми за маневриране, които да притеснят и дори разтърсят противника", допълва подполковникът. Наред с атака срещу прясно изкопани траншеи АП имаше възможността да проследи и операция по защита на макет на село от нападение на френския "враг" и укриване в гора по време на дъжд. Езиковата бариера в тренировките беше преодолявана с преводачи.

Опитът е научил френските инструктори, че е неразумно да се държат прекалено приятелски с обучаваните войници – някои от тях със сигурност ще бъдат убити на фронта в Украйна. Независимо от сближаващите ги несгоди по време на дългите дни и нощи във френския безлюден район, те се отделят едни от други след края на тренировките, като е издадена заповед да не си разменят телефонни номера или други контакти.

"Трябва да изгориш мостовете, защото в противен случай ще си задаваш прекалено много въпроси. Когато разбереш, че този или онзи вече е мъртъв, инстинктивно ще се запиташ къде си сбъркал: "Достатъчно ли работихме по тази тактика! Трябваше ли да го притисна да го направи по-добре?", казва друг от инструкторите – капитан Ксавие.

"Даваме най-доброто от себе си", заявява той. "Да се питаш след това в какво си сгрешил и можел ли си да направиш нещо по-добре, е самоизтезание", заключава инструкторът.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 33 гласа.

Свързани новини