Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2023 19:01 1 829 54

Обучението на украински военни в чужбина достигна важни етапи, докато вниманието на света е насочено към Газа

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • война

Украйна се стреми да усвои френските тактически прийоми и бази данни, от които въоръжените й сили да се възползват за пробив в руските отбранителни линии

Обучението на украински военни в чужбина достигна важни етапи, докато вниманието на света е насочено към Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойни викове раздират дима на фона на звук от автоматични откоси "та-та-та", докато украинските войници се сражават и превземат вражеските землянки и окопи, които крият ужасни, кървави останки.

"Граната!", крещи някой на украински. Друг вика "Давай, давай, давай!" Този път няма загубен живот или крайник. Защото този път патроните са халосни, а "враговете" всъщност са френски войници, които искат не да убият украинците, а да ги превърнат в по-добри, ефективни бойци. Скоро обаче военните игри, на които играят тези войници в калта във Франция, ще станат прекалено реални – тогава, когато се приберат у дома и ги изпратят на фронта срещу руските сили.

С настъпването на втората зима по време на войната и броят на жертвите, предполагаемо стотици хиляди, продължава да нараства и от двете страни, военните тренировъчни програми, изготвени от съюзниците на Украйна, ѝ помагат да устоява и да запази шансовете си за евентуална победа. Продължавайки да подготвят украинските войници за бой, дори и при пренасоченото внимание на света към войната Израел – "Хамас", поддръжниците на Украйна изпълняват обещанията си да подкрепят воюващата страна в дългосрочен план.

До края на 2023 г. Франция ще е обучила седем хиляди украински войници – някои в Полша, други във френски бази – в рамките на програмата на Европейския съюз за военна помощ за Украйна, от чието начало тази седмица се навършва една година. Френската армия даде миналата седмица достъп на Асошиейтед прес до тренировъчната си база във френски селски район, за да проследи края на четириседмичен обучителен курс, преминат от най-новата група украински пехотинци.

Първоначалната цел на мисията на ЕС беше да бъдат обучени 15 000 войници, но тя определено беше преизпълнена, като до края на годината се очаква тренировъчната програма да бъде премината от 35 000 души. С изключение на три държави, страните на членки на ЕС, които са общо 27, плюс нечленуващата в съюза Норвегия, участват в програмата с приемане на обучителни курсове или с изпращането на инструктори, обяви Европейската комисия.

САЩ са обучили около 18 000 души, най-вече на германска земя, като още хиляда войници са в процес на обучение, казва Пентагонът. Великобритания е подготвила за бой 30 000 украинци в рамките на последните 17 месеца, като според британското правителство такава тренировъчна програма не е имало от Втората световна война насам.

Освен как да боравят с оръжие, да оказват първа помощ на бойното поле и да усвоят други умения, инструкторите дават на войниците специализирани военни познания – от обезвреждане на мини през нападения по вода в малки плавателни съдове до ремонт на военната техника, офицерска програма и дори как да се съдейства на украинските военни свещеници на бойното поле.

Броени дни преди завръщането им в Украйна, мрачното бъдеще, което очаква обучените във френската база, се долавяше в решителните, безрадостни лица на мъжете. Доскоро те са били обикновени граждани, а сега вече се държат като войници. Обръщат се един към друг с бойни прозвища. Когато си поемаха дъх след превземането на окопи с фалшиви гранати и халосни патрони, се чуваше как ругаят без задръжки.

Френските военни инструктори слагаха животински останки в окопите и землянките, за да пресъздадат кръвопролитията на бойното поле и така да закалят бойците. От пристигналите украинци само офицерите са имали боен опит, отбелязва главният инструктор от френска страна.

Той посочва, че Украйна се стреми да усвои френските тактически прийоми и бази данни, от които въоръжените ѝ сили да се възползват за пробив в руските отбранителни линии. Поради съображения за сигурност на френската база, обучаващият офицер е представен просто като подполковник Евен – отличителните му белези са пагоните и собственото име.

"Ясно се вижда, че ситуацията на фронтовата линия в Украйна е относително застинала, като двете воюващи страни използват много сходни доктрини за водене на война", казва той. "Така че днес една от основните ни задачи в опита да разбием тази инертност, е да отработим схеми за маневриране, които да притеснят и дори разтърсят противника", допълва подполковникът. Наред с атака срещу прясно изкопани траншеи АП имаше възможността да проследи и операция по защита на макет на село от нападение на френския "враг" и укриване в гора по време на дъжд. Езиковата бариера в тренировките беше преодолявана с преводачи.

Опитът е научил френските инструктори, че е неразумно да се държат прекалено приятелски с обучаваните войници – някои от тях със сигурност ще бъдат убити на фронта в Украйна. Независимо от сближаващите ги несгоди по време на дългите дни и нощи във френския безлюден район, те се отделят едни от други след края на тренировките, като е издадена заповед да не си разменят телефонни номера или други контакти.

"Трябва да изгориш мостовете, защото в противен случай ще си задаваш прекалено много въпроси. Когато разбереш, че този или онзи вече е мъртъв, инстинктивно ще се запиташ къде си сбъркал: "Достатъчно ли работихме по тази тактика! Трябваше ли да го притисна да го направи по-добре?", казва друг от инструкторите – капитан Ксавие.

"Даваме най-доброто от себе си", заявява той. "Да се питаш след това в какво си сгрешил и можел ли си да направиш нещо по-добре, е самоизтезание", заключава инструкторът.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    37 4 Отговор
    Друго си е да са дресирани окраинските Нацисти за Оня свет! Z
  • 2 Хихихи..

    36 3 Отговор
    Как се крещи "граната" по украински,знае ли някой?

    Коментиран от #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    6 38 Отговор
    смелите украинци разказаха играта на окупатора
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    40 1 Отговор
    Две укронациски бригади напълно заличени..
    Жалко е ако е имало насилствено мобилизирани..
  • 8 Сатана Z

    35 4 Отговор
    Французин да те обучава за водене на война е меко казано, недоразумение.
    Те са добри единствено на френска любов
  • 9 Българин

    3 32 Отговор
    руската армия е уникално слаба и немощна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Идиотско е..

    36 2 Отговор
    Да готвиш някакви млади зомбита да се разделят с крайниците и живота си,щото било нужно на Щатите? Вие сте си в трийсетте на 20 век бе,западнячета..
  • 12 провинциалист

    32 2 Отговор
    С други думи, колективният запад прави всичко по силите си, за да поддържа украинската месомелачка включена и работеща.
  • 13 П.Р.Славейков

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Не сме народ,не сме народ а...? За теб е писано,иб рик несчастний...
  • 14 зелебоба от салорейха

    19 0 Отговор
    Нищо няма да ви помогне , ще ви мачка валяк .

    Мача е свирен въпроса е още колко гола ще паднат в едната врата .
  • 15 Счупи се сапът на мотиката от настъпване

    29 3 Отговор
    Украинците воюват с Русия вече почти две години, а продължават да изпращат новобранците си, да ги обучават разни палячовци, воювали само с козари. Така ще е, защото същите на техен гръб(долната част) се учат. Променят стратегията и тактиката и минус още една бригада. Викат зеленото, давай мобилизирай и после мъдрят нова тактика. Така ще е и със следващите, които са им роби.
  • 16 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    3 28 Отговор
    Обучението на Запад определено дава тактическо предимство на ВСУ. Това дава възможност на украинците с далеч по-малко техника от тази на агресорите, да им нанасят огромни загуби. В същото време по-добрата подготовка води до далеч по-малко жертви сред самите украинци.

    Коментиран от #20, #23

  • 17 Опааа

    22 1 Отговор
    Важни етапи в затъпяването си,достигна и Мара-тЪпото!
  • 18 Русия попиля НАТО

    31 2 Отговор
    Интересно се получава.

    "Изостаналата" Северна Корея, според твърденията на СМИ на Южна Корея, успя да достави на Русия милион снаряда.

    А процъфтяващият ЕС не успя да достави на хохолите милион снаряда. )))
  • 19 Циник

    22 2 Отговор
    Два прости урока: 1. Умело развяване на бяло знаме и 2. Правилно произнасяне на израза "Предавам се" на руски, чеченски и башкирски. Лесна работа
  • 20 Циник

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Аргире, да нямаш машина на времето? На тия вярвахме преди една година, по сериозно, моля те.
  • 21 Факт

    23 2 Отговор
    Двама братя от с.Коиловци пребиха от бой френски десантчици кацнали по погрешка в тяхния царевечак!Стана дичломатически скандал.Сега да си даваш хората и то за четири седмици на тези завалии да ти ги обучават е хазарт.Руснаците ги санират с тежки управляеми бомби,авиация,напалмови системи и артилерия.Къде видяха такива щурмови действия?
  • 22 обучението в чужбина

    25 1 Отговор
    реално превърна украинските бойци в палячовци което е видно и от резултатите на база това"качествено" обучение по натовски стандарти.Алоооо западняците това не са електрони игри ,а реални бойни действия срещу силен съперник а не африкански племена или вързани арабски магарета.Не сте си научили уроците от историята.
  • 23 Мишел

    22 0 Отговор

    До коментар #16 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Обучението на украинците да воюват по натовски военни стандарти, е основна причина те да нямат шансове за победа срещу руската армия. Защото натовските военни стандарти са създадени за война при смазващо въздушно, ракетно, ПВО и прочие превъзходство над противника. А срещу Русия такова превъзходство не се получи. Украйна имаше превъзходство само в разузнаването, но вече няма и него.
    При украинските условия НатО няма да посмее да воюва даже с хутите. Но тук, с чужда кръв срещу заплащане, НатО организира кървава война с гарантирана загуба на Украйна.

    Коментиран от #27

  • 24 с такива ялови

    15 1 Отговор
    инструктори теоретици загубата ти е Гарантирана.Тия могат да те научат само да правиш любов със секс кукли,а не с истински жени.
  • 25 Много хубаво написано

    11 0 Отговор
    Чета и се възхищавам:
    "Бойни викове раздират дима на фона на звук от автоматични откоси "та-та-та", докато украинските войници се сражават и превземат вражеските землянки и окопи, които крият ужасни, кървави останки.
    "Граната!", крещи някой на украински. Друг вика "Давай, давай, давай!"...
    и друго:
    "Броени дни преди завръщането им в Украйна, мрачното бъдеще, което очаква обучените във френската база, се долавяше в решителните, безрадостни лица на мъжете. Доскоро те са били обикновени граждани, а сега вече се държат като войници. Обръщат се един към друг с бойни прозвища. Когато си поемаха дъх след превземането на окопи с фалшиви гранати и халосни патрони, се чуваше как ругаят без задръжки."

    Направо съм там, картината на тези слова изгаря очите, душата пламва, и няма сълзи с които да я загася!!.... Съжалявам, може да изругая, без задръжки! Опаа, отнесох се малко! :)
    Преди години имаше такива разкази, но героите бяха партизани, комунисти! Какви времена бяха :)) Каква пропаганда беше!

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 26 Ццц

    11 1 Отговор
    И колко пари струва да поиграят на пейнтбол? Чак "животински останки" им поставяли в окопите. 🤣🤣🤣 . Защо тези прасета не ги пращат в Африка? Нали жито за бедните, зърнени сделки и т.н.? А прасетата за декор? 🤣 Всичко добре ама да припомня интервю от преди 1-2 месеца с украински студенти по натовско бойно изкуство. Казваха, че им пускат клипчета в ютуб и едва ли не последните пушки, които са държали са им от дядо Коледа. 🤣🤣 И все пак натовските учения позволиха на довчерашните обикновени граждани да превземат входните табели на две села в бой с руснаците, защото успехите от миналата година бяха все в тюхно отсъствие. Първия път, когато дрогата обяви, че ще преговаря, а втория при Херсон, който беше завладян откакто руснаците минаха на своя територия, за да я пазят.
  • 27 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    0 17 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    А руснаците, като имат въздушно превъзходство и въобще всякакво превъзходство, да не са прокопсали? Ежедневно украинците ги избиват, като хлебарки. "Специалната операция" не върви по план и никаква кремълска пропаганда , не може да скрие този факт.
  • 28 инфо

    15 0 Отговор
    Поредната пропаднала пропаганда! Приказка за наивници ... и смъртници.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ццц

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Много хубаво написано":

    🤣. А после Омир бил майстор 🤣🤣. И аз като четох се чудех от къде идва звука "та - та - та - та". Дали няма специално мобилизиран украински п е л тек за целта. В реални условия като почне да века "та - та- та", украинците ще започнат да псув@т, съгласно обучението. И докато свършат ще разберат, че всъщност пе лте ка се е опитвал да ги предупреди за истински руски танк. 🤣🤣 "Падна другаря в смъртен бой, падна за теб двобода". Помниш ли? Само че в случая "ние сме на всеки километър" е "бием се за всеки сантиметър... и така до края на света"...🤣

    Коментиран от #38

  • 32 Мим33

    16 1 Отговор
    Явно убучават укропушечно месо за месомелачка Те никога немогат да победят Русия.Вече и деца ще започнат да използват и след това трябва украинки да убучават
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Украинците

    11 0 Отговор
    Може да викат когато ги обучават, но на фронта се предават като азовците в Мариупол, като агънца
  • 35 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    не са украински военни а украински граждански цивилни лица военно мобилизирани не помирисвали барут никога.
  • 36 парасюк

    9 0 Отговор
    Глупости на квадрат!
  • 37 Янко Вия

    12 0 Отговор
    Ако искат 0сраинците да усвоят френски тактики и прийоми,да наблегнат на Ми Не Ти тее.
  • 38 Спокойно време

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    беше тогава. Сега не знам, колко сантиметра ще им останат след последния украинец?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ЖЕКО

    8 0 Отговор
    СКОРО И ТЕЗИ НЕЩАСНИЦИ ЩЕ СВЪРШАТ
  • 42 1010

    1 2 Отговор
    Лошото е че украинци и руснаци са като арабите и африканците ,като дойдат в Европа много им харесва и не искат да се връщат,щели да се устройват на запад,а това са много милиони хора,има места на запад където няма вече жилища за местните
  • 43 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Пълни глупости..Няма кво да кажа ..Реалността е друга .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Вижте Ко става в Газа ..!!.Окраина е свършила ..
  • 46 Тц тц тц

    10 0 Отговор
    Обучават ги за пушечно месо като ги тъпчат с наркотици.После ги мятат на фронта с една опаковка Acupan,за да не чувстват болка обаче от това те получават халюцинации.Дори да оцелеят след войната ще са по психиатриите заради лекарствата и дрогата,с които ги тъпчат.Зелето си продаде народа за пушечно месо,а държавата си за полигон.
  • 47 Артилерист

    7 0 Отговор
    Какъв мащаб, какъв размах в натовското обучение на укронацистите. Без да броим предходните осем години на подготовка на укроармията от американски инструктори на място. Практически не само НАТО, но и всички, които са под влиянието на САЩ и Великобритания -най-малкото с пари и инструктори, като Нова Зеландия, например - участват в подготовката на укроармията. А колко оръжия и пари се наляха? Бившите соц. страни, сега натовци, буквално изпразниха оръжейните си складове. Ще добавя и един некоментиран тук факт. След разпада на СССР Украйна остава затрупана с най-модерното за времето си съветско оръжие. Съгласно доктрината за отбрана с най-добро оръжие са окомплектовани граничните военни окръзи -в Украйна те са три-а всички по-стари образци, да не казвам боклуци, се изпращат във вътрешността. Всичко това трябва да се има предвид от атлантическите "анализатори", когато се нахвърлят злорадо върху "базаналоговата", по тяхната терминология, руска армия...
  • 48 Шайка

    6 0 Отговор
    В Палестина са убити 11000 хиляди хиляди алоооо човека от ЕВРЕЙСКИТЕ ТЕРОРИСТИ...АЛОО БНТ БТВ НОВА ..ЗАЩО МЪЛЧИТЕ... геноцид.. геноцид... геноцид.. геноцид...
  • 49 Някой би ли ми казал...!

    3 0 Отговор
    Дали успя да прочете до край този роман...?!
  • 50 Ами ДА...!

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Порно":

    Стават...храна за хиените...
  • 51 Ден

    3 0 Отговор
    Дайте някоя новина за застреляни американци за да се радваме ние нормалните !
  • 52 укрите са добре обучени от запада

    3 0 Отговор
    как да умират за благото на сащ ! ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА И БОЙКО И ПЕЕВСКИ НЕ МОГАТ ДА ГИ СПАСЯТ ЗАЩОТО СА КРАЙНО ПРОСТИ И ТЪПИ ПАРАЗИТИ ! ВРЕМЕ Е ДА ГИ ДЕРОГИРАМЕ !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.