Отидете към основна версия

10 158 467

Модерно е днес да мразим Русия, а на този ден САЩ …

  • софия-
  • бомбардировки-
  • 80 години-
  • рузвелт-
  • чърчил

Чърчил и Рузвелт дават началото на операция „Приливна вълна“, за да сринат половин София

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Модерно е днес да мразим Русия, а САЩ… Русия е виновна за всичко, Путин е враг №1, бутаме паметници, отричаме история… Но историята си остава. Каквото и да правим днес, правим история. Някога история е било, че в София се издига Паметник на Съветската армия. Днес история е това, че този паметник „ще се реставрира“. Някога история е било, че сме били подвластни на русите, а днес на „посолствата“.

Какво ще ни дадеш, историйо,
от пожълтелите си страници? –
Ний бяхме неизвестни хора
от фабрики и канцеларии,

ний бяхме селяни, които
миришеха на лук и вкиснало,
и под мустаците увиснали
живота псувахме сърдито.

(б.р.- това е началото на стихотворението „История“ на Никола Вапцаров)

Историята я пишем всеки ден, но помним ли я, или я забряваме… А не трябва да я забравяме!

Защото…

На 10 януари преди 80 години – през 1944 г., се е провела най-голямата бомбардировка над София по време на Втората световна война (1939-1945 г.). Това припомня БТА. България се включва във войната на 1 март 1941 г. на страната на Германия, като се присъединява към Тристранния пакт (договор, подписан на 27 септември 1940 г. в Берлин (Германия) от Германия, Италия и Япония). През август 1943 г. британският министър-председател Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Теодор Рузвелт дават началото на операция „Приливна вълна“, чиято цел е да се неутрализират съюзниците на Германия – Румъния и България, и да ги принуди да капитулират.

Над териториите на двете държави започват системни бомбардировки. От 14 ноември 1943 г. до 17 април 1944 г. над София са предприети 11 въздушни нападения.

Бомбардировката от 10 януари е първата комбинирана, т. е. дневно-нощна атака над града. Срещу 180 бомбардировача, охранявани от 100 изтребители, противовъздушната отбрана на София изпраща едва 39 изтребители. Според официалното комюнике на Министерството на войната военновъздушните сили на България губят един самолет, свалени са 31 съюзнически самолета. Общо над града са хвърлени 1784 бомби. Загиват 750 души, ранени са 710, разрушени са 93 държавни и 3211 частни сгради, включително е засегнат Народният театър „Иван Вазов“.

Нека помним, че и през това сме минали.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 295 гласа.

Свързани новини