Отидете към основна версия

3 409 40

Изземването на руските активи на Запад не само няма да спаси Украйна, но и ще ѝ навреди

  • украйна-
  • русия-
  • активи-
  • запад-
  • bloomberg

Конфискацията им в такъв мащаб „би създала прецедент, с който ще се злоупотребява в бъдеще"

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфискуването на руските активи, замразени преди това от Запада и прехвърлянето им на властите в Киев, няма да спаси Украйна и дори може да ѝ навреди. Това мнение изрази в редакционна статия аг. Bloomberg.

Началото на „дълъг и сложен процес на конфискация на руски активи може да позволи на западните правителства да кажат, че правят нещо, но това няма да спаси Украйна“.

Киев, както посочва агенцията, предвид сложността на съдебния процес, ще може да получи руски активи в най-оптимистичния сценарий само „след много години или дори десетилетия“, за да възстанови страната. Ако събитията се развият неблагоприятно, смята Bloomberg, западните страни ще използват „далечната перспектива за деблокиране на руските активи като извинение“, за да забавят предоставянето на помощ на Украйна.

Също така, конфискацията на активи в такъв мащаб „би създала прецедент, с който ще се злоупотребява в бъдеще, подкопавайки стабилността на международните отношения и икономическите системи, и също така би лишила Запада от разменна монета в бъдеще преговори с Русия“.

На 22 януари върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че страните-членки на ЕС са се съгласили да започнат последния етап от работата по възможността за използване на замразените активи на Русия за Украйна.

Bloomberg съобщи на 12 декември 2023 г., че Европейският съюз е разработил схема за използване на доходите от реинвестирането на замразени суверенни активи на Русия, които след това възнамерява да изпрати в Киев. Според документа Европейската комисия планира да получи около 15 млрд. EUR до 2027 г. под формата на приходи от реинвестиране на замразени активи на Руската федерация. Най-големият обем такива активи - 191 млрд. EUR, е блокиран на международната платформа Euroclear в Белгия, която само за 9 месеца на 2023 г. е получила печалба от 3 млрд. EUR от тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.

Свързани новини