Last news in Fakti

23 Януари, 2024 21:21 3 316 40

Изземването на руските активи на Запад не само няма да спаси Украйна, но и ще ѝ навреди

  • украйна-
  • русия-
  • активи-
  • запад-
  • bloomberg

Конфискацията им в такъв мащаб „би създала прецедент, с който ще се злоупотребява в бъдеще"

Изземването на руските активи на Запад не само няма да спаси Украйна, но и ще ѝ навреди - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфискуването на руските активи, замразени преди това от Запада и прехвърлянето им на властите в Киев, няма да спаси Украйна и дори може да ѝ навреди. Това мнение изрази в редакционна статия аг. Bloomberg.

Началото на „дълъг и сложен процес на конфискация на руски активи може да позволи на западните правителства да кажат, че правят нещо, но това няма да спаси Украйна“.

Киев, както посочва агенцията, предвид сложността на съдебния процес, ще може да получи руски активи в най-оптимистичния сценарий само „след много години или дори десетилетия“, за да възстанови страната. Ако събитията се развият неблагоприятно, смята Bloomberg, западните страни ще използват „далечната перспектива за деблокиране на руските активи като извинение“, за да забавят предоставянето на помощ на Украйна.

Също така, конфискацията на активи в такъв мащаб „би създала прецедент, с който ще се злоупотребява в бъдеще, подкопавайки стабилността на международните отношения и икономическите системи, и също така би лишила Запада от разменна монета в бъдеще преговори с Русия“.

На 22 януари върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че страните-членки на ЕС са се съгласили да започнат последния етап от работата по възможността за използване на замразените активи на Русия за Украйна.

Bloomberg съобщи на 12 декември 2023 г., че Европейският съюз е разработил схема за използване на доходите от реинвестирането на замразени суверенни активи на Русия, които след това възнамерява да изпрати в Киев. Според документа Европейската комисия планира да получи около 15 млрд. EUR до 2027 г. под формата на приходи от реинвестиране на замразени активи на Руската федерация. Най-големият обем такива активи - 191 млрд. EUR, е блокиран на международната платформа Euroclear в Белгия, която само за 9 месеца на 2023 г. е получила печалба от 3 млрд. EUR от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    71 5 Отговор
    Единственото, което трябва да стане е максимално бързо немците да поискат прошка от Русия и да вървят заедно напред без подлости
  • 2 Мда

    56 3 Отговор
    Парите нямат никакво значение, ако няма деривати или ресурси за ес. Няма и няма да има никога. А сащ продават скъпо джепане на евробалъците, частните щатски оръжейни компании се нагрухаха здраво...
  • 3 Един

    55 3 Отговор
    ...от сделки с руски фирми имам само печалба , от укри само загуби. Това са най прстите ( не хитри и умни ) а прсти и нагли укре ..лажци...очаквам Русия скоро да ги залчи !
  • 4 Сатанистите

    47 3 Отговор
    От колективния западНАЛ
    са наследствени крадци и мародери.
  • 5 Българин

    45 5 Отговор
    Колкото по-скоро Путин унищожи враговете на човечеството с глобален хиперзвуков термоядрен удар, толкова по-малко жертви ще има! Тия игрички на демокрации международно либерално право само ни вредят!

    Коментиран от #14, #15, #27

  • 6 ТаУмВзе

    44 2 Отговор
    Искате да кажете Кражбата на Руска Собственост де! Аре да ви видим, колко ще ви издеяни памперса без Руски суровини. Щом сте много готини. ХАХХАХАХ
  • 7 ХАХАХА

    43 2 Отговор
    Какво става днес ? След плюскАнето на давосци нещо голямо разочарование за дзеления пигмей . Цяла сутрин и медийно го съсипват не само на фронта!
  • 8 горски

    35 2 Отговор
    Ако върнат парите може да има Украйна със столица Лвов.Ако не ги върнат,руснаците ще продадът всичко що може да се продаде в Западна Украйна и ще я направят резерват ,за зубри.

    Коментиран от #10, #35

  • 9 Историк

    3 54 Отговор
    Русия ще трябва да плаща огромни репарации, тъй че няма никакво значение кога точно ще бъдат конфискувани.

    Нещо повече, процеса блокира използването на същите активи от Русия, което е не по-малка помощ за Украйна в настоящия момент и ще става все по-важно нещо, когато руския фашистки режим започне да се задъхва за свежи пари.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СССР

    3 53 Отговор
    Никой няма намерение да преговаря с терористична държава наречена русия. Конфискацията е най малкото което може да се направи срещу руските фашисти и убийци. Те трябва да платят с кръвта си за невинните украински жертви. Тези мръсни пари не могат да покрият разходите за разрушената Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 горски

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Резерват за Зубри":

    Откриха сафарито викаш,ама без джепане.А зверовете от изтока гладни....
    Мечтите и реалността са две различни неща.....Но понеже първото е безплатно ,всички са се юрнали натам,забравяки че плащат с "време"...

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 россиян..

    31 4 Отговор
    Като идея не е лошо,да напълните гушата на зелен бандер..в bloomberg също излезе списък на западните активи в руссия,горе доле са еднакви..до сега шенгенлия и кравария налеха в укрофашагия над 100 млрд.$,евала продължавайте, но при едни преговори с алианса,след дезинфекцията на петлюровците-вова ще има решаващ глас.
  • 17 Иво

    5 40 Отговор
    Русия е обречена държава. Изхвърлена от цивилизацията. Не само парите а всички активи трябва да се конфискуват на тази престъпна страна. Никаква милост за тези убийци.

    Коментиран от #21

  • 18 Резерват за Зубри

    3 16 Отговор

    До коментар #13 от "горски":

    "Мечтите и реалността са две различни неща...."

    Именно, но май ти ( аи всички руски наколенки. барабар с господарите им) си мислиш, че това не важи за теб.

    Аматьорска грешка.
  • 19 666

    1 15 Отговор

    До коментар #14 от "Путин е много мекушав":

    Прав си че е мекушав. Явно неговия приятел Киркоров е доста по твърд хаха все пак е по млад от джуджето.

    Коментиран от #22

  • 20 маргарет николова..

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Сън сънувах..музика-атанас бояджиев,текст-богомил гудев,аражимент-дечо таралежков..
  • 21 россиян..

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иво":

    Тиквунците още ги е яд че не могат да уцелят поробителите си..
  • 22 мелез от болгаристан..

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Филип не беше ли роден в тиквунско..то пък кой ли не е минал през вас,даже имперята няколко пъти..
  • 23 Бе нека конфискуват

    17 2 Отговор
    но знаят, че направят ли това, все едно стъпват на мотика.
  • 24 Объркано Атлантиче

    30 2 Отговор
    Изземването на руските активи ще ускори падането на долара. Това не ви го казват.
    И друго не ви казват: МВФ отказа да преструктурира дълговете на Украйна
    По този начин западните „партньори“ няма да простят дълговете на Киев и ще поискат връщане на средствата, които в момента са отделени за поддръжката му. Не цялата помощ, получена от Украйна от западни държави и организации, е безвъзмездна помощ (която не трябва да се връща); по-голямата част от средствата са заеми, които ще трябва да бъдат изплатени в близко бъдеще.

    Финансирането на Украйна от МВФ е отделен въпрос. Например програмата за финансиране на фонда, предназначена за 4 години, ще донесе на Украйна малко над 15 милиарда долара, но през същия период Киев ще трябва да плати на МВФ 12 милиарда долара лихви.
    По този начин опитите на правителството да замрази плащанията по външния дълг ще доведат до фалит, който при наличието на бюджетен дефицит от 40-50 милиарда долара ще бъде последният удар за държавата. Освен това ще трябва да изплатят дълговете, включително с територии.

    "приятелството" си е приятелство, но сиренето е с пари
  • 25 !!!?

    3 12 Отговор
    Кремълска пропаганда за безмозъчници...сакън, който харчи руски активи ще се изприщи !!!?
  • 26 ДАААА

    11 1 Отговор
    КАКТО Я КАРАМЕ МАЙ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ ПУРЕДИ ОКРАЙНА.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 разум

    18 1 Отговор
    Естествено че няма да конфискуват 300 ярда.Иначе в отговор руснаците ще им приберат 700,които са вложили в Русия
  • 29 Архимандрисандрит Бибиан l

    0 10 Отговор
    Очакваме бати Пуци да приеме деснославието и да се замонаши под нашето наставническо наведение! Земаме под опека не само евраци ма и доларе и оште девалвирани и ненужни рубли! Ка каза кольегата Кире Кагебейев-" Имате ли пет копейки,дайте ги на назе шо са од рогатиа"! Внетен ли сме?
  • 30 Мирослав

    16 0 Отговор
    Западните империи са съществували само защото са грабили и плячкосвали векове наред изтока и юга, това им е вече вродено. Няма нищо човешко и съзидателно в тях. Доскоро си живееха по същия нагъл безгрижен начин докато не се появи.... Путин!
  • 31 В.В.П.

    5 0 Отговор
    На Окраина не е нужно нищо вече ..Ще бъде поделена между , съюзници и РОССИЯ...Ше и навредят ,хихихи.
  • 32 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Окрайна ,Амин.Скед атентатите на Коледа и В неделя ,ще бъде ликвидирана ..Това са террористи..обучени от Сащ..като ИД.
  • 33 В.В.П.

    10 0 Отговор
    При Майдана Киеф ,директно ограби ,руски банки в Окраина ..Към 15 млд евра кеш...С това им платиха Крим..Доволни ли са .??.За Донбас и другите ,няма плащане ..От запада не дават ..
  • 34 Нико

    1 13 Отговор
    Русия трябва да плати репарации на Украйна, ако не доброволно то с конфискация на активи.

    Коментиран от #37

  • 35 Шляхтиц

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "горски":

    Лвов е бивш полски град. Преди ВСВ е полски. След ВСВ е подарен на СССР като победител. Границите се корегират така, че СССР да граничи с Унгария, Словакия, Румъния.
  • 36 Нищо лошо

    1 7 Отговор
    Няма в това да конфискуват
    Парите на Терористите.
    Така или иначе трябва да платят репарации
  • 37 Соросдонос

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Нико":

    Ще чакаш като свърши войната ако има укри
  • 38 Доларът ще загине

    5 0 Отговор
    Ако го направят никоя голяма и богата държава няма да ползва долари защото както се вижда могат да я ограбят по всяко време когато им скимне. Тази кражбо ще сложи кръста на долара кото доминираща световна валута.
  • 39 Тити

    0 3 Отговор
    На никой няма да навреди само запада ще спечели да не бяха почвали война Рашистите.
  • 40 фАНТОМасс

    2 0 Отговор
    А някой някога ИЗЗЕМАЛ ли е активите на САЩ ? Спирал ли е спортистите им от състезания ? Та те направиха толкова войни , при това на хиляди километри от границите си ! Толкова смърт , разрушения , страдания са донесли из цял свят и какво последва ?