Отидете към основна версия

7 984 282

Путин пренаписа историята и промени границите на Европа в интервю пред един американски идиот

  • руски терористи-
  • тъкър карлсън-
  • владимир путин-
  • путин-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • бандера-
  • руска пропаганда-
  • ссср-
  • история-
  • лъжи-
  • интервю-
  • идиот-
  • нато

Американският журналист не попита Путин защо в Буча, Мариупол и редица други градове и села в Украйна беше извършено клане на невъоръжени цивилни

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Противоречивият американски журналист Тъкър Карлсън анонсира голямата новина, че е взел интервю от руския президент Владимир Путин – нещо, което след инвазията западните медии не са направили. И обеща, че чрез критичните си въпроси към него американците ще получат представа какво се случва в Украйна в момента и защо Конгресът трябва или не трябва да продължи да помага на Киев.

Двучасовото интервю обаче се превърна в нагледен урок как работи руската пропаганда и колко е безпомощен един идиот (в лицето на Карлсън), изправил се неподготвен пред лицето на лъжата.

Интервюто, което на моменти дори не беше такова заради монологичната форма на Путин, започна с половинчасов „урок“ защо Украйна всъщност не е държава и защо няма право да съществува. Путин, представящ себе си като велик историк с огромни познания, говори само за тази част от историята, която е удобна за прокламиране на неговите манипулации.

След историческите препратки Путин повтори една от любимите си лъжи, чрез която оправдава инвазията си в Украйна – обещанието на НАТО да не се разширява на изток. Всъщност такова обещание никога не е давано на Москва, нито в писмен, нито в устен вид. Страните в НАТО доброволно кандидатстват за приемане и не е пролята нито капка кръв при разширяването на НАТО – факт, който никак не се харесва на руския диктатор.

Путин продължи разговора с добре позната тактика – да обвинява западните страни и в частност САЩ и ЦРУ за всички злини в Европа, включително Югославия. Путин твърди, че Русия е можела да постигне мир с Украйна, но западните страни не са позволили това. Путин обаче не каза, че „мирът“, за който говори, означава капитулация на Украйна и в действителност му дава право да преначертава границите на Европа както и когато си поиска.

Добре познатата мантра за нацистите беше повторена няколко пъти от Путин. Разбира се, руският диктатор пропусна да спомене, че Бандера е арестуван от нацистите, а неговите последователи водят партизанска война срещу хитлерисите. Украинските националисти не са нито шовинисти, нито империалисти – те се борят единствено за независима украинска държава.

Още от първите дни на окупацията на Украйна от хитлеристите Бандера и неговите съмишленици започват активна партизанска борба срещу тях. Много техни политзатворници лежат по хитлеристки затвори и концлагери. Болшевиките обаче ги обявяват за врагове, защото в СССР се провежда политика на безкомпромисно национално потисничество и икономическа експлоатация. Властта в Кремъл никога не е искала отделният човек да може да се самоопределя, да има собствени възгледи и идентичност.

Днешна Русия много повече прилича на нацистка държава, отколкото Украйна – във федерацията няма свобода на словото, всеки инакомислещ бива арестуван, няма политическа опозиция, а съседните държави нямат право на съществуване.

В този контекст Тъкър Карлсън не зададе нито един неудобен въпрос на Путин, а освен това дори не смееше да го прекъсва. Американският журналист не попита Путин защо в Буча, Мариупол и редица други градове и села в Украйна беше извършено клане на невъоръжени цивилни. Не го попита защо хиляди украински деца са отвлечени и пратени в лагери за асимилация на руска територия. Не го попита защо руската армия продължава да разрушава жилищни сгради и цивилна инфраструктура в Украйна.

Това не беше интервю, нямаше противоречие, нямаше неудобни въпроси. Беше разговор на един лъжец с един идиот.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 300 гласа.

Свързани новини