Отидете към основна версия

3 389 59

Защо поскъпна парното? Омбудсманът Диана Ковачева пред ФАКТИ

  • диана-
  • ковачева-
  • омбудсман-
  • парно-
  • цена-
  • кевр

Смятам за справедливо възможно най-бързо цените на топлата вода и парното да бъдат намалени, казва тя

Снимка: ombudsman.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към днешна дата клиентите на топлофикационните дружества заплащат исторически най-високите цени за последните 30 години! Защо стана така… Пред ФАКТИ по темата говори омбудсманът Диана Ковачева.

- Г-жо Ковачева, последните сметки за парно се оказват исторически високи. Защо става така?
- Основната причина за това са последиците от енергийната криза през 2021 г. и 2022 г. на международните пазари. По това време борсовите цени на природния газ в Европа и в България се повишиха неколкократно. В началото на 2021 г. горивото струваше на едро 27 лв. за мегаватчас (мВтч), а през август 2022 г. достигна 353 лв./мВтч. Цените на природния газ повлякоха след себе си цените на свободния пазар на електрическата енергия и цените на топлинната енергия.
В условията на криза европейските институции допуснаха изплащането на държавни помощи под формата на компенсации за най-засегнатите, включително и за топлофикациите. От друга страна, в период от около една година клиентите на топлинна енергия заплащаха намалена ставка 9% ДДС.
Миналата година цените на природния газ тръгнаха надолу и беше логично цените на топлата вода и парното, регулирани от КЕВР /без ДДС/ , също да се понижат, особено като се има предвид връщането на стандартната ставка 20% ДДС в началото на юли 2023 г.

- В последните месеци цената на газа пада, а парното расте. По каква причина се случва това?
- Енергийният регулатор не намали цените на топлинната енергия от 1 юли 2023 г., като направи прогнози за относително скъп природен газ за следващите 12 месеца, както и за висока стойност на въглеродните квоти, които също са фактор. Беше отбелязано и това, че част от топлофикациите са натрупали недовзети приходи през предишните две кризисни години и тези средства следва да им бъдат възстановени.
Още през лятото на 2023 г. изразих несъгласие с намерението на КЕВР да запази високите цени на топлинната енергия и настоях да не се прехвърля цялата тежест на енергийната криза на гърба на потребителите. Тежестта можеше да бъде споделена с държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Освен това не е задължително недовзетият приход да се компенсира за една година. Това може да стане и в по-дълъг срок. В крайна сметка обаче регулираните цени на топлинната енергия, които са в сила за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г., не само че не бяха намалени, но дори бяха повишени с няколко стотинки. Така клиентите в София сега плащат исторически най-високата цена на топлинната енергия – 137,93 лв./мВтч без ДДС.

- Нека обясним как се формира цената на парното…
- Това е сложен процес, при който КЕВР отчита множество фактори. За топлофикациите с основно гориво природен газ, каквато е и „Топлофикация София“, основните фактори са цените на природния газ, цените на въглеродните квоти и постигнатите цени на електрическата енергия на свободния пазар, където се реализира токът от комбинираното производство на топлофикациите.

- Какво може да направи КЕВР?
- КЕВР можеше и трябваше да намали регулираните цени на топлинната енергия от 1 януари 2024 г., така че поне половината от отоплителния сезон да бъде с по-поносими сметки за потребителите. През декември 2023 г. отправих такова предложение до председателя на енергийния регулатор, но според КЕВР към онзи момент не е било налице съществено изменение на цените на природния газ, което да позволява поевтиняване на топлинната енергия.
През този месец обаче стана ясно, че и по критериите на регулатора вече е налице съществено поевтиняване на горивото. Успоредно с това продължава и поевтиняването на въглеродните емисии на Европейската енергийна борса. Поради това смятам за справедливо възможно най-бързо цените на топлата вода и парното да бъдат намалени.

- Давате за пример как жилище 60 кв. м плаща 450 лв. месечна сметка. И това при все, че в момента температурите са доста добри като за зимни. Имаме мека зима…
- Да, за съжаление има такива примери за неочаквано високи януарски сметки за топлинна енергия в София. Има и други причини, освен висока цена на топлинната енергия. Едната е, че обикновено това са прогнозни сметки, формирани на база отчетеното потребление през предишния отоплителен сезон. Друга причина е така нареченият корекционен коефициент, отразяващ промяната в потреблението и климатичните условия. Включването на този коефициент във формирането на месечните сметки е уредено в Наредбата за топлоснабдяването. Отправила съм препоръки до министъра на енергетиката да бъде извършен анализ на ефекта от прилагането му, с цел евентуални изменения на Наредбата.

- Ако газът продължи да пада, да очакваме ли изравнителните сметки през лятото да коригират цената?
- За съжаление, това не може да стане. Нормативно няма такава възможност. Изравнителните сметки не коригират цената на топлинната енергия. Тяхната цел е да посочат количеството топлинна енергия, консумирано през отчетния период. Изчисленото количество енергия се умножава по цената за 1 мВтч и се получава сметката за плащане.
Затова моят апел към КЕВР е възможно най-бързо да бъдат намалени рекордно високите цени на топлинната енергия в съответствие с поевтиняването на природния газ и на въглеродните квоти.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини