Last news in Fakti

5 Март, 2024 08:56 3 308 59

Защо поскъпна парното? Омбудсманът Диана Ковачева пред ФАКТИ

  • диана-
  • ковачева-
  • омбудсман-
  • парно-
  • цена-
  • кевр

Смятам за справедливо възможно най-бързо цените на топлата вода и парното да бъдат намалени, казва тя

Защо поскъпна парното? Омбудсманът Диана Ковачева пред ФАКТИ - 1
Снимка: ombudsman.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към днешна дата клиентите на топлофикационните дружества заплащат исторически най-високите цени за последните 30 години! Защо стана така… Пред ФАКТИ по темата говори омбудсманът Диана Ковачева.

- Г-жо Ковачева, последните сметки за парно се оказват исторически високи. Защо става така?
- Основната причина за това са последиците от енергийната криза през 2021 г. и 2022 г. на международните пазари. По това време борсовите цени на природния газ в Европа и в България се повишиха неколкократно. В началото на 2021 г. горивото струваше на едро 27 лв. за мегаватчас (мВтч), а през август 2022 г. достигна 353 лв./мВтч. Цените на природния газ повлякоха след себе си цените на свободния пазар на електрическата енергия и цените на топлинната енергия.
В условията на криза европейските институции допуснаха изплащането на държавни помощи под формата на компенсации за най-засегнатите, включително и за топлофикациите. От друга страна, в период от около една година клиентите на топлинна енергия заплащаха намалена ставка 9% ДДС.
Миналата година цените на природния газ тръгнаха надолу и беше логично цените на топлата вода и парното, регулирани от КЕВР /без ДДС/ , също да се понижат, особено като се има предвид връщането на стандартната ставка 20% ДДС в началото на юли 2023 г.

- В последните месеци цената на газа пада, а парното расте. По каква причина се случва това?
- Енергийният регулатор не намали цените на топлинната енергия от 1 юли 2023 г., като направи прогнози за относително скъп природен газ за следващите 12 месеца, както и за висока стойност на въглеродните квоти, които също са фактор. Беше отбелязано и това, че част от топлофикациите са натрупали недовзети приходи през предишните две кризисни години и тези средства следва да им бъдат възстановени.
Още през лятото на 2023 г. изразих несъгласие с намерението на КЕВР да запази високите цени на топлинната енергия и настоях да не се прехвърля цялата тежест на енергийната криза на гърба на потребителите. Тежестта можеше да бъде споделена с държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Освен това не е задължително недовзетият приход да се компенсира за една година. Това може да стане и в по-дълъг срок. В крайна сметка обаче регулираните цени на топлинната енергия, които са в сила за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г., не само че не бяха намалени, но дори бяха повишени с няколко стотинки. Така клиентите в София сега плащат исторически най-високата цена на топлинната енергия – 137,93 лв./мВтч без ДДС.

- Нека обясним как се формира цената на парното…
- Това е сложен процес, при който КЕВР отчита множество фактори. За топлофикациите с основно гориво природен газ, каквато е и „Топлофикация София“, основните фактори са цените на природния газ, цените на въглеродните квоти и постигнатите цени на електрическата енергия на свободния пазар, където се реализира токът от комбинираното производство на топлофикациите.

- Какво може да направи КЕВР?
- КЕВР можеше и трябваше да намали регулираните цени на топлинната енергия от 1 януари 2024 г., така че поне половината от отоплителния сезон да бъде с по-поносими сметки за потребителите. През декември 2023 г. отправих такова предложение до председателя на енергийния регулатор, но според КЕВР към онзи момент не е било налице съществено изменение на цените на природния газ, което да позволява поевтиняване на топлинната енергия.
През този месец обаче стана ясно, че и по критериите на регулатора вече е налице съществено поевтиняване на горивото. Успоредно с това продължава и поевтиняването на въглеродните емисии на Европейската енергийна борса. Поради това смятам за справедливо възможно най-бързо цените на топлата вода и парното да бъдат намалени.

- Давате за пример как жилище 60 кв. м плаща 450 лв. месечна сметка. И това при все, че в момента температурите са доста добри като за зимни. Имаме мека зима…
- Да, за съжаление има такива примери за неочаквано високи януарски сметки за топлинна енергия в София. Има и други причини, освен висока цена на топлинната енергия. Едната е, че обикновено това са прогнозни сметки, формирани на база отчетеното потребление през предишния отоплителен сезон. Друга причина е така нареченият корекционен коефициент, отразяващ промяната в потреблението и климатичните условия. Включването на този коефициент във формирането на месечните сметки е уредено в Наредбата за топлоснабдяването. Отправила съм препоръки до министъра на енергетиката да бъде извършен анализ на ефекта от прилагането му, с цел евентуални изменения на Наредбата.

- Ако газът продължи да пада, да очакваме ли изравнителните сметки през лятото да коригират цената?
- За съжаление, това не може да стане. Нормативно няма такава възможност. Изравнителните сметки не коригират цената на топлинната енергия. Тяхната цел е да посочат количеството топлинна енергия, консумирано през отчетния период. Изчисленото количество енергия се умножава по цената за 1 мВтч и се получава сметката за плащане.
Затова моят апел към КЕВР е възможно най-бързо да бъдат намалени рекордно високите цени на топлинната енергия в съответствие с поевтиняването на природния газ и на въглеродните квоти.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 6 Отговор
    Защото тази зима няма сняг.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Амиии

    42 10 Отговор
    Като половината не плащат, останалите плащат двойно.
  • 4 Бай Дън

    39 5 Отговор
    Путин е виновен!

    Коментиран от #9

  • 5 Маца

    52 2 Отговор
    Като слушам еколозите - температурни рекорди, глобално затопляне! От топлофикация контрират - настъпва ледена епоха!
  • 6 Гост

    52 9 Отговор
    На Киро уж евтиния газ. В пъти по скъп, амадуднаха глупости нон стоп.
  • 7 шефа

    75 1 Отговор
    Поскъпна защото ни управляват най-големите престъпници в историята на България,ГРОБ,ДПС,ПП,ДБ
  • 8 парното

    40 5 Отговор
    е порно, безобразно скъпо
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ццццц

    31 4 Отговор
    Отдавна се отказахме от парното, за съжаление. Няма как да излиза сметката като едни крадат или не ползват, а на другите им дават даром. Всеки да се оправя сам.
  • 11 Просто

    21 2 Отговор
    Защото цените имат инфлация около 30%-40%. Първи реагирах големите бизнеси. Телекоми охранителни фирми
    Скоро ще се усети в услугите такси в банковия сектор.
    После в по малките фирми. Много е важно цените да се показват на видно място. Както цените на петрола вече не са руски на $60 - $63 за барел а са много повече $82.2 за барел и то брент сорт. Това е около $20 разлика. Очаквам да има още спрели парното и да минат на климатици с колективни слънчеви панели върху покрива може да не толкова ефективно но е по евтино от парното. И си е твое максимален случай целия блок с безплатен ток за вход и за климатици. Успех.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 9 Отговор
    защото всичко трябва да поскъпне затова

    сбогом газпром с краварската газ евтино няма

    събаряй моча
  • 13 дългове , алчност над валйо топлото

    22 3 Отговор
    старата технология от 60 е газ по 2 стотинки . домакинствата плащаха по 22 лв . В сметка с кражби , подскъпнала газ, 40 и после 55 процента . 2 дружества да отчитат , радио отчитане, да си санираме , още какви глупости . меренето започва от 3 до 5 - на 1 и 2 с нови радиатори е ледено парното . от 50-60 мошеници кой да очаква нещо нармално . дела, търговци , вечна услуга даже да не иска някой .
  • 14 суперкомпютър

    29 1 Отговор
    ИДИОТСКИ ЗАКОНИ, АКО МИНАЛАТА ЗИМА БЕШЕ СТУДЕНА, СЕГА КОГАТО Е ТОПЛА ЗИМАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ КАТО ЗА СТУДЕНА ЗИМА! ВИЕ ИДИОТИ ЛИ Е?
  • 15 суперкомпютър

    13 1 Отговор
    ИДИОТСКИ ЗАКОНИ, АКО МИНАЛАТА ЗИМА БЕШЕ СТУДЕНА, СЕГА КОГАТО Е ТОПЛА ЗИМАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ КАТО ЗА СТУДЕНА ЗИМА! ВИЕ ИДИОТИ ЛИ Е?
  • 16 Просто

    4 9 Отговор
    Защото цените имат инфлация около 30%-40%. Първи реагирах големите бизнеси. Телекоми охранителни фирми
    Скоро ще се усети в услугите такси в банковия сектор.
    После в по малките фирми. Много е важно цените да се показват на видно място. Както цените на петрола вече не са руски на $60 - $63 за барел а са много повече $82.2 за барел и то брент сорт. Това е около $20 разлика. Очаквам да има още спрели парното и да минат на климатици с колективни слънчеви панели върху покрива може да не толкова ефективно но е по евтино от парното. И си е твое максимален случай целия блок с безплатен ток за вход и за климатици. Втория ВАРИЯНТ е кооперация блокът създава акционерно дружество което закупува място и поставя слънчеви панели и батерии до 50 KW печалбата от НЕК отива за погасява сметките от ток направени от климатиците. На англиски се нарича Exchange. Успех

    Коментиран от #18

  • 17 име

    23 6 Отговор
    Щото пpoстoтокиро и лъжливия асанчо ни докараха демократичен газ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гръч

    15 0 Отговор
    Когато половината не ползват сметката за останалите се покачва.За 3 месеца ползвах 1 радиатор в една стая срещу 3 електрически конвектора в три стаи.С частични изключвания или намаляване нощем силата на конвекторите равносметката е 130лв.за тока срещу 157лв за топлофикация.Повече парно няма ползвам и без това ме ограбват заради студените тръби,които стават топли само когато пускам моите радиатори

    Коментиран от #25

  • 20 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Подотвя се за за зимата...
  • 21 Енгелс

    22 0 Отговор
    Няма да бъдат намалени цените, напротив още ще се увеличат. Важна е печалбата, не човекът! При капитализма е така.

    Коментиран от #34

  • 22 имало едно време

    10 5 Отговор
    защото правителстото е против народа !!!!ЗАЩО СПРЯХМЕ ЮП КОИТО ДАВАШЕ ДО 800 000 000 ДОЛАРА ГОДИШНО И 500 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА А ТОВА Е ВРТЕНЕ НА ПАРИ - ПАРИ СТОКА ПАРИ !!!! ПЪРВИ КУРС ИКОНОМИКА

    Коментиран от #29

  • 23 Експерт

    12 11 Отговор
    Диана Ковачева е икономически неграмотна, говори глупусти.

    Защо никой не коментира 1 600 млн лева натрупан дълг на Топлофикация София съм Булгар газ. Изплащането на този дълг е сред причините за високите цени сега. Този дълг е натрупан по политически причини и поради некадърност и далавери през последните 30 години.

    Софиянци да престанат да реват цяла България да им плаща дълговете. Сега цените на парното им са неприлично високи. Защото в миналото са били неприлично ниски. Сега софиянци плащат за ниските цени в миналото. Но освен това плащат и лихвите, 20% от сегашната цена са лихви, други 40% са главница.

    Диана Ковачева е некадърен популист калинка спусната от ГЕРБ на пост, за който няма качества. Не пазбире нито от икономика, нито от финанси. Нито пък има умения. Същата беше и Мая Манолова. ГЕРБ+БСП се обединиха за да се отърват от Мая Манолова, която също е некомпетентни.

    Коментиран от #28

  • 24 небрежнев

    14 4 Отговор
    1. В момента борсовата цена на природния газ е два пъти по-ниска от цената преди 10 години.
    2. Въглеродните квоти са понижени.
    3. Зимата е по-топла.

    Защо вдигат цената на парното? Кой печели милиарди в момента? Обложени ли са с данък свръхпечалба? Защо са оставени с монополно положение? Това е нарушение на антимонополното законодателство, но никой не го прилага. Разделиха телекомите, електропреносната мрежа, водоснабдяването, за да има конкуренция.
    Само за газа и нефта остава монопол и цените са драстично по-високи от пазарните.

    Коментиран от #30

  • 25 един

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гръч":

    Дияна Ковачева май се отплаща за добрата работа /ако не греша в Люксембург/като реве през ден за скъпото парно!В предната и статия един коментиращ я опроверга,но сега пак продължава да дава тема за плюене на сегашното правителство!Всичко това ми изглежда на злонамерена атака!
  • 26 Искам на

    8 3 Отговор
    Софианци 3ни цени, защото си седят и гледат, как сглобката ги разглобва...дано се събудиъе, ама надали

    Коментиран от #49

  • 27 геноцид

    11 2 Отговор
    "Смятам за справедливо възможно най-бързо цените на топлата вода и парното да бъдат намалени, казва тя" Празнословие , след което няма да последва нищо !
  • 28 Да бе

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Експерт":

    Голям експерт си ,няма що . Аз щях да се притесня ,ако омбудсмана разбира от всичко. За тази работа си трябват екип експерти. Друг е въпроса ,че на Ковачева не и е точно това работата да коментира цените на парното . Това е работа на КЗП ,която пък съществува само на хартия и по добре да я закрият.

    Коментиран от #32

  • 29 ГЕРБ=ДПС=БСП

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "имало едно време":

    Като не разбироте не коментирайте. За всичко е виновен КЕВР и тези/политиците/, които са го назначили. КЕВР е отговорен за огромния натрупан дълг. Високите цени идват от плащане на лихви и главници.


    Онази "калинка" шефа на КЕВР да излезе да каже истината. И да си понесе вината, направо да влиза в затвора доживот.

    Проблема със сегашните високи цени на Топлофикация София. Не е нито газопровода, нето сегашните цени на газа. Проблема на Топлофикация София е огромния дълг от 1 600 млн. лева натрупан през изминалите 35 години. Това са 100-160 млн. лева разходи за лихви всяка година.
  • 30 Експерт

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "небрежнев":

    Разбираш от борсови цени на газа, въглеродни имисии, от климат. Но разбираш ли от финанси и дълг, вероятно да. Така че факта, че не коментираш и тази тема. Навежда на мисълта, че си манипулатор.

    Я коментирай и дълга на Топлофикация София. Разходите по този дълг също влизат в цената на Топлофикация София.

    Коментиран от #40

  • 31 Георги Илиев Митев

    4 3 Отговор
    Типично мислене и поведение на " дете на социализма " . Жена която се ръководи от кариеризъм и печелене на влияние и пари не трябва да заема тази длъжност .
  • 32 Експерт

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе":

    Съгласен съм с теб, не му е работа на омбутсмана, т.е. на Ковачева да коментира цените на парното. Това е работа на монголците от КЕВР. На които мястото им е в затвора.

    На депутатите не им е работа да коментират цените та каквото и са е. На депутатите работата им е:
    1. Да направят законите, данъците и държавните инститеции такива, че да няма смръхзабогатели крадци олигарси.
    2. Да направят минималната заплата, минималната пенсия, социалните помощи такива, че да има най-малко мизерстващи хора. И същевременно РАБОТЕЩИТЕ, да имат по-високиэдоходи от живеещите от пенсии, социални помощи, инвалидни.. Безобразие е инвалидите пенсии и социалнити помощи за безработица да надвишават минималната заплата. Всички безработни трябва да получаваш социална помощ, за да оцелеят, а не социална помощ обвързана с предишната им заплата. И този социална помощ трябва да е поне 20%-30% по-ниска от чистата минималната заплата. За да имат стимул да си търсят работа. Когато социалната помощ за безработен е 1600 лена месечно. Никой безработен нява да де откаже от нея и са почне пабота за 1000-1300 лева бутна заплата.

    Коментиран от #44

  • 33 Всъщност

    4 4 Отговор
    Казва си го жената : Трябва да се пълни касата за глобите на американските тецове (милиарди годишно) които нямат нищо общо с топлофикация .
  • 34 ГЕРБ=ДПС=БСП

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Енгелс":

    При капитализма има държава с прогресивни данъци, които ограничават печалбата на алчния капиталиста. И чрез тизи прогресивни данъци преразпределеля свръх печалбата към най-бедните.

    У нас напротив няма държава има мафия. Която, даже е освободила алчните капиталисти от осигуровки за доходите им над 3600 лева весело. А при преразпределението мафията, вместо да взима малко от богатите и да дава малко на бедните. Взима малко/10% плосък данък/ от всички българи и го разпределя несправедливо, като дава много на богатите олигарси зърнари, магистрални строители, тунели строители, високоплатени чиновници ...

    Коментиран от #51, #52

  • 35 Срамота

    9 0 Отговор
    Кажете ги по имена КЕВР. Кои са, къде са, снимки, заплати...
  • 36 Артилерист

    9 3 Отговор
    Отговорът на въпроса в заглавието е: защото станахме свободни от "заробващия" руски газ и Асан Василев каза-а той каквото каже е най-вярно и точно така става-че цената няма да се вдига, защото имало други изгодни възможности. Герберката Ковачева също манипулира с това, че цената се вдигнала, защото така станало заради криза на международните пазари. Тука ми идва на ум да се изразя много епитетно, но непрекъснато ме трият, когато кажа, че за всичките ни неблагополучия са виновни американците. Те наредиха на нашата подчинена им властова администрация да се откаже от изгодния руски газ и да купуваме техния в пъти по-скъп ВПГ. Просто Киро излъга, както обикновено го прави за всичко, че три американски танкера са се наредили и чакат да излеят благодатта си в България. Тепърва ще лъсват лъжите на властта на атлантическата сглобка от отказа от руски газ по многократно нарастващите цени на всичко...

    Коментиран от #42, #47

  • 37 онгомбо

    6 1 Отговор
    и тази си мисли че някой и вярва аман от сложени шарлатани дето само лапат
  • 38 BajХуан

    9 1 Отговор
    Щото ни управляват идиоти !
  • 39 вседрфтгъхуи

    9 2 Отговор
    Само да питам:

    2021г. газа е струвал 27лв., после дълго време беше над 300лв., а сега се радвате на цена около 60лв. за март месец...
    Някой може ли да ми обясни що стана така, а? И можете ли да сметнете колко милиарда в повече платихте? И можете ли да познаете в чий джоб влязоха тея милиарди?

    Коментиран от #43

  • 40 Бай Хуан

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Експерт":

    Ти па кат разбираш толкова от финанси ! Дълга на Топлофикация София всяка година се поема от централния бюджет, т.е цяла България плаща топлото на софийския красивитет. Зануляват и за една година айде пак нови 8 милиона дълг и така всяка година ...

    Коментиран от #55

  • 41 Охи

    3 3 Отговор
    Смятам за справедливо....апелирам...абе, тая за какво е изобщо там. То и аз мога да апелирам без да разбирам нищо.
    Иначе, махнах радиаторите и топлата вода, сложих си климатик и бойлер и си ми е добре.

    Коментиран от #48

  • 42 До Артилерист

    5 6 Отговор

    До коментар #36 от "Артилерист":

    Манипулираш, че е можло да получаваме руски газ, не е така. Тази година изтича договора за транспорт през Украйна на руски газ, Австрия също ще приключва с него, засега само Унгария и Сърбия се очертават като получатели. Повечето европейски страни не купуват руски газ пък и няма как, Газпром поиска да му се плаща в рубли. Нещо и китайците не се натискат за втори поток на газ за тях, зашо така...
    Омбусмана предлага да се вземе от фонда за енергийна сигурност и да се даде на Топлофикация София, да се спонсорират с пари на всички българи софиянци. Цяла България се оправя кой както може, с радиатори, печки, бойлери, защото са богати а на софиянци да им помогнем за парното, защото са бедни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Експерт":

    Къде е тая помощ от 1600 лв ? Предполагам визираш обезщетението за безработица ?
  • 45 Инженер

    4 2 Отговор
    Елементарно е! Трябва да се плати прекалено скъпия газ, закупен и държан в Чирен, след като скъсахме с Газпром. Спомнете си кой купи този скъп газ и сега ви го набутва без да имате избор. Идете и пак си ги изберете същите на следващите избори.
  • 46 ДБил

    3 1 Отговор
    Защо манипулирате електромерите с 30 процента нагоре?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ами да

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Охи":

    Нищо не сте видели! Предстои масова изненада за всички с климатици когато цената на тока стане пазарна! Скоро!

    Коментиран от #50

  • 49 Баш Батка

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Искам на":

    Софиянци в София няма почти. Само селинджъри с буркани цапащи и миекащи. На тях им е добре да плащат високите наеми на Софиянците.
  • 50 Ццо

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ами да":

    Какво злорадстваш като ще го ядеш поравно с останалите. Помпатата в абонатната ти да не работи с трици. Спре ли тока, спира и толпото.
  • 51 Тъпото

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Защо си мислиш, че някой ще седи да го доят? Всички заможни ще си ходят и като няма да има кой да дереш ще си ядеш ушите, защото нямаш умения да печелиш.
  • 52 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Това са само добри пожелания, нищо по вече.
  • 53 Порно

    0 0 Отговор
    Имаме нови управляващи, старите обаче също не са пуснали клона, затова трябва да се бъркаме, та да има за всички. Но основната причина е, че през пролетта на 2022 година Кирчо и Кокорчо напълниха Чирен с газ на исторически най висока цена, която никой от промишлените потребители не купува. И ни я фактурират на нас чрез топлофикациите. Който се топли на газ е най зле, на него директно му удрят чиренския газ. Новите доставки на по ниски цени са за прословутия "бизнес", на който платиха милиарди като компенсация за скъп ток. Ама нищо, важното е, че се откачихме от тръбата от Русия. Дали ?
  • 54 Глас Народен

    2 0 Отговор
    Всичко поскъпна Дианче, не само парното. Инфлацията е страшна. 40% и нагоре, не слушай свободните съчинения на НСИ и пишман уредени в прехода финансисти и икономисти. За сведение проследи продажните цени на жилищата на кв.м. Преди 3 години 350 евро на кв.м, сега е 1100 евро на кв.м. и то на жилища в Родопите по поречието на река Арда. Не ти говоря за елитните софийски квартали. Там цените на кв.м са космически. Това е положението. Запомни: - Парното тепърва ще поскъпва.
  • 55 Oщe в учeбникa пo физикa

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Хуан":

    e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
    Тoплиннaтa мoщнocт нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.

    Коментиран от #56

  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Oщe в учeбникa пo физикa":

    А престани...Цялата наука "Топлотехника" я обясни с абзац от учебника по физика ...Нещата са много по-комплексни и по-сложни и от лаишките Ви напъни!
    Нe oпрocтaчвaй тoплoфикaциoннoтo eлeктрoпрoизвoдcтвo...Aкo c учeбник пo физикa мoжe дa упрaвлявaш ТФEЦ, тo тoгaвa дa ce зaкриe и кaтeдрa "Тoплo и ядрeнa eнeргeтикa" в "Тeхничecки Унивeрcитeт Coфия"
  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Журналистите, защо не направят за Топлофикация София серия от репортажи за нейните модерните абонатните станции с пластинчати топлобменници в мазетата на сградите, за подземните тунели из цяла София на магистралните топлопроводи, за мрежовите помпени станции с огромните помпени агрегати, за командните зали по централите със съвременните мнемо схеми, за котелните цехове с котли работещи с високо к.п.д. над 93%, за турбинните зали, за цеховете ХВО блестящи от чистота и за всичко останало по веригата, но най-вече за ХОРАТА работещи в ТС, за да им светне на софиянци, чеТoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, които нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
  • 58 Ковачева, СПИТЕ ли? Колко сте там на

    0 0 Отговор
    Заплати?? Нищо не правите, БУТАФОРИЯ, заплати и стаж за Пенсия, Кабинети и служебни коли!! Пей Сърце!! Мафията и монополистите си правят каквото си Поискат!! ОПГ НА Иван Иванов Озаконява!
  • 59 Оти спряхме да плащане на Газпром и

    0 0 Отговор
    ни рътнаха кранчето и сега купуваме газа през Азербайджан и през разни посредници, които ги домъкнаха тези новите политици от Продължаваме Провала!