Отидете към основна версия

4 755 47

Яница Петкова пред ФАКТИ: Пеевски иска да лидира процеса за съставяне на кабинет, но ходи по тънък лед

  • яница-
  • петкова-
  • галъп интернешънъл-
  • дпс-
  • пеевски-
  • герб-
  • кабинет-
  • лидира-
  • борисов

Ако ГЕРБ провалят първия мандат, вероятността да се отиде на нови избори става много голяма, казва социологът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво показаха предсрочните парламентарни избори и каква е волята на българските граждани… Партия „Величие“ е седма, но влиза в парламента, а социолозите я пропуснаха. Защо? „Трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата“, обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и нападна президента Радев, когото хората очаквали като нов “месия”. Държавният глава отговори на Пеевски : „Очаквам задълбочен и откровен анализ от участниците в изборите защо изгониха избирателите от урните. Не коментирам паник атаки, думата има медицината. Как да свикам парламента - едните лидери се скриха във Фейсбук , другите се разбягаха по селата, други хванаха гората - чакам ги да се върнат!“ А основният въпрос е ще имаме ли кабинет… Пред ФАКТИ говори социологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл “.

- Г-жо Петкова, защо партия „Величие“ „изпадна“ от социологическите изследвания?
- Това е въпрос, на който много трудно ще дадем отговор, но ще се опитам да дам няколко предположения. На първо място чисто технологично социологическите проучвания, които се обявяват непосредствено преди избори, са проведени седмица до 10 дни преди края на кампаниите . Тоест, има един отрязък от 10 дни, който е „сляпо петно“, защото голяма част от избирателите решават наистина в последния момент дали ще гласуват и за кого да гласуват. Поради това ставаме свидетели на изненади понякога. Има нагласи, които се регистрират в последния момент, и не могат да бъдат уловени от социологията.

- Но тук да вметна, че социологията започва от първия ден на кампанията и всяка седмица различна агенция дава резултати…
- Това е така, но тук има още няколко неща. Едното е, че привържениците на партия като „Величие“ може да не отговарят и да не посочват намеренията си в социологическо проучване – именно поради профила на партията. Друго нещо, което най-вероятно би могло да бъде дадено като предположение, е, че доста често избирателите, които симпатизират на такъв тип партии, привиждат в тези партии алтернатива, мнения, които не са популярни в обществения дебат. Такъв тип партии изразяват „наказателен“ или „скрит“ вот.

Като цяло темата защо „Величие“ не се показа в изследванията на нито една социологическа агенция е повод за размисъл за партията, за профила ѝ, както и за технологията на изследванията.

На трето място можем да посочим и кампанията на „Величие“ и начина ѝ на комуникация с потенциалните избиратели. Кампанията на „Величие“ се провеждаше най-често онлайн, те залагат на такъв тип послания, търсят конкретни ниши, конкретни избиратели, които не могат да се уловят в национално представително изследване с такава сила. За да ги хванем са необходими целенасочено изследване, качествени методи, които да проучат точно този тип гласоподаватели.

- Седем партии в парламента, но ще имаме ли кабинет?
- Смятам, че ще се направи всичко възможно да има кабинет, не само защото анализите и препоръките на изследователите насочват натам, а и защото първата партия – ГЕРБ, ще получи мандата. Те са в ситуация, в която не могат да си позволят да не предложат кабинет! Ако ГЕРБ провалят първия мандат, вероятността да се отиде на нови избори става много голяма. Ако това стане, повечето системни партии – не само ГЕРБ, ще получат допълнителна санкция от електоратите – т.е. повече апатия и по-мало активност. Или дори търсене на коренно различна алтернатива. Така ГЕРБ ще даде поводи за критика от страна на опозиционните партии, че са провалили поредния опит за съставяне на стабилно правителство – тоест, отговорността е в тях, а отговорността е голяма. И смятам, че най-вероятно ще предложат кабинет и ще направят всичко възможно да се състави правителство. Има и друго. С оглед на политическите алтернативи, които се задават, появата на партии като „Величие“, ръстът на крайнодесните антиевропейски партии в цяла Европа… това са тенденции, които са валидни и в България.

Така че ГЕРБ са на ход, труден ход, но въпросът е как ще го изиграят.

Каквото и да е управлението, каквото и правителство да се състави, аз предполагам, че с голямата вероятност то ще е непопулярно. ГЕРБ мълчат все още, защото обмислят всички варианти и внимават да не стъпят накриво.

- Но чухме вече заявка от Делян Пеевски , който призова към отговорно поведение и съставяне на кабинет?
- Това беше доста хитър ход от негова страна - да е първият, който ще обяви тази позиция, който ще призове ГЕРБ да сътрудничат и който ще се опита да оглави процесите по създаване на правителството. Очевидно Пеевски иска да е лидер в процеса за съставяне на кабинет, иска да го ръководи и да диктува начина, по който ще се осъществява дебатът, но ходи по тънък лед.

- Това удобно ли е за ГЕРБ?
- Това за Пеевски е нож с две остриета, ако тръгнем да разсъждаваме за поведението на лидерите. Бойко Борисов също е човек, който винаги иска да лидира, да прави първия ход, а останалите политическите партии да реагират – тоест, той да задава дебата, той да задава темите и той да задава дневния ред. Това, което се случва в момента - реакцията на ДПС и специално на лидера Пеевски , позиционира ДПС в центъра на политическите събития. Тук тънкият момент е да не прекали. Виждали сме го и преди това като процес в нашата държава. Обществото да е апатично, всякакви изказвания и действия да минават без особена реакция. Пеевски се чувства силен, но в един момент е възможно да се случи нещо, с което да натисне българското общество на „грешното място“ и апатията да премине в недоволство. Т.е. може да прекали. От друга страна Пеевски се постави в много удобна позиция да е казал първи, да е призовал първи. Такава позиция е удобна както и за това, че ще провокира реакцията от останалите политически парти - основно от ГЕРБ, така и е опит за някакво легитимиране на ДПС като основен играч в българската политическа система, който ще бъде подкрепен от международни партньори, защото знаем, че там има проблем. При всички положения Пеевски върви по тънък лед на този етап, но задава силна позиция.

- Свидетели сме оставки след вота. Това какъв знак е…
- Оставките на Христо Иванов и Корнелия Нинова са нещо нормално като реакция. Почти всички политически сили, които влязоха в 50-ото Народно събрание, бяха санкционирани от обществото и имат спаднала електоралната подкрепа независимо какъв резултатът имат. ГЕРБ са първи, със сериозни преднина, но губят гласове.

ДПС реализира своята дългосрочна амбиция да са втора политическа сила, но също имат по-малко гласове.

Всички други – и ПП и ДБ , БСП и Възраждане , са санкционирани от своите твърди електорати. ИТН малко расте. Когато и твърдите ядра намаляват подкрепата си, това е симптом за разрушено доверието между политическите партии и обществото, някак е счупен диалогът и въобще комуникацията. От тази гледна точка най-логичното нещо е да има оставка, смяна на ръководството, да се изживее криза, която бъде като оздравителен период и така да може да се възвърне тази нишка на доверие между партиите и избирателите. Ако въобще успеят да го превърнат в оздравителен период. И друго има. Не ги виждаме за първи път тези оставки – нито от страна на госпожа Нинова, нито от страна на Христо Иванов. И преди се е случвало. Струва ми се, че този път обаче ще е за последно. Вярвам че и двамата ще останат активни по отношение на взаимодействието и комуникацията със своите партии, но жестът им показва поемане на отговорност, което е най-логичното нещо.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини