Last news in Fakti

12 Юни, 2024 14:23 4 059 47

Яница Петкова пред ФАКТИ: Пеевски иска да лидира процеса за съставяне на кабинет, но ходи по тънък лед

  • яница-
  • петкова-
  • галъп интернешънъл-
  • дпс-
  • пеевски-
  • герб-
  • кабинет-
  • лидира-
  • борисов

Ако ГЕРБ провалят първия мандат, вероятността да се отиде на нови избори става много голяма, казва социологът

Яница Петкова пред ФАКТИ: Пеевски иска да лидира процеса за съставяне на кабинет, но ходи по тънък лед - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво показаха предсрочните парламентарни избори и каква е волята на българските граждани… Партия „Величие“ е седма, но влиза в парламента, а социолозите я пропуснаха. Защо? „Трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата“, обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и нападна президента Радев, когото хората очаквали като нов “месия”. Държавният глава отговори на Пеевски : „Очаквам задълбочен и откровен анализ от участниците в изборите защо изгониха избирателите от урните. Не коментирам паник атаки, думата има медицината. Как да свикам парламента - едните лидери се скриха във Фейсбук , другите се разбягаха по селата, други хванаха гората - чакам ги да се върнат!“ А основният въпрос е ще имаме ли кабинет… Пред ФАКТИ говори социологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл “.

- Г-жо Петкова, защо партия „Величие“ „изпадна“ от социологическите изследвания?
- Това е въпрос, на който много трудно ще дадем отговор, но ще се опитам да дам няколко предположения. На първо място чисто технологично социологическите проучвания, които се обявяват непосредствено преди избори, са проведени седмица до 10 дни преди края на кампаниите . Тоест, има един отрязък от 10 дни, който е „сляпо петно“, защото голяма част от избирателите решават наистина в последния момент дали ще гласуват и за кого да гласуват. Поради това ставаме свидетели на изненади понякога. Има нагласи, които се регистрират в последния момент, и не могат да бъдат уловени от социологията.

- Но тук да вметна, че социологията започва от първия ден на кампанията и всяка седмица различна агенция дава резултати…
- Това е така, но тук има още няколко неща. Едното е, че привържениците на партия като „Величие“ може да не отговарят и да не посочват намеренията си в социологическо проучване – именно поради профила на партията. Друго нещо, което най-вероятно би могло да бъде дадено като предположение, е, че доста често избирателите, които симпатизират на такъв тип партии, привиждат в тези партии алтернатива, мнения, които не са популярни в обществения дебат. Такъв тип партии изразяват „наказателен“ или „скрит“ вот.

Като цяло темата защо „Величие“ не се показа в изследванията на нито една социологическа агенция е повод за размисъл за партията, за профила ѝ, както и за технологията на изследванията.

На трето място можем да посочим и кампанията на „Величие“ и начина ѝ на комуникация с потенциалните избиратели. Кампанията на „Величие“ се провеждаше най-често онлайн, те залагат на такъв тип послания, търсят конкретни ниши, конкретни избиратели, които не могат да се уловят в национално представително изследване с такава сила. За да ги хванем са необходими целенасочено изследване, качествени методи, които да проучат точно този тип гласоподаватели.

- Седем партии в парламента, но ще имаме ли кабинет?
- Смятам, че ще се направи всичко възможно да има кабинет, не само защото анализите и препоръките на изследователите насочват натам, а и защото първата партия – ГЕРБ, ще получи мандата. Те са в ситуация, в която не могат да си позволят да не предложат кабинет! Ако ГЕРБ провалят първия мандат, вероятността да се отиде на нови избори става много голяма. Ако това стане, повечето системни партии – не само ГЕРБ, ще получат допълнителна санкция от електоратите – т.е. повече апатия и по-мало активност. Или дори търсене на коренно различна алтернатива. Така ГЕРБ ще даде поводи за критика от страна на опозиционните партии, че са провалили поредния опит за съставяне на стабилно правителство – тоест, отговорността е в тях, а отговорността е голяма. И смятам, че най-вероятно ще предложат кабинет и ще направят всичко възможно да се състави правителство. Има и друго. С оглед на политическите алтернативи, които се задават, появата на партии като „Величие“, ръстът на крайнодесните антиевропейски партии в цяла Европа… това са тенденции, които са валидни и в България.

Така че ГЕРБ са на ход, труден ход, но въпросът е как ще го изиграят.

Каквото и да е управлението, каквото и правителство да се състави, аз предполагам, че с голямата вероятност то ще е непопулярно. ГЕРБ мълчат все още, защото обмислят всички варианти и внимават да не стъпят накриво.

- Но чухме вече заявка от Делян Пеевски , който призова към отговорно поведение и съставяне на кабинет?
- Това беше доста хитър ход от негова страна - да е първият, който ще обяви тази позиция, който ще призове ГЕРБ да сътрудничат и който ще се опита да оглави процесите по създаване на правителството. Очевидно Пеевски иска да е лидер в процеса за съставяне на кабинет, иска да го ръководи и да диктува начина, по който ще се осъществява дебатът, но ходи по тънък лед.

- Това удобно ли е за ГЕРБ?
- Това за Пеевски е нож с две остриета, ако тръгнем да разсъждаваме за поведението на лидерите. Бойко Борисов също е човек, който винаги иска да лидира, да прави първия ход, а останалите политическите партии да реагират – тоест, той да задава дебата, той да задава темите и той да задава дневния ред. Това, което се случва в момента - реакцията на ДПС и специално на лидера Пеевски , позиционира ДПС в центъра на политическите събития. Тук тънкият момент е да не прекали. Виждали сме го и преди това като процес в нашата държава. Обществото да е апатично, всякакви изказвания и действия да минават без особена реакция. Пеевски се чувства силен, но в един момент е възможно да се случи нещо, с което да натисне българското общество на „грешното място“ и апатията да премине в недоволство. Т.е. може да прекали. От друга страна Пеевски се постави в много удобна позиция да е казал първи, да е призовал първи. Такава позиция е удобна както и за това, че ще провокира реакцията от останалите политически парти - основно от ГЕРБ, така и е опит за някакво легитимиране на ДПС като основен играч в българската политическа система, който ще бъде подкрепен от международни партньори, защото знаем, че там има проблем. При всички положения Пеевски върви по тънък лед на този етап, но задава силна позиция.

- Свидетели сме оставки след вота. Това какъв знак е…
- Оставките на Христо Иванов и Корнелия Нинова са нещо нормално като реакция. Почти всички политически сили, които влязоха в 50-ото Народно събрание, бяха санкционирани от обществото и имат спаднала електоралната подкрепа независимо какъв резултатът имат. ГЕРБ са първи, със сериозни преднина, но губят гласове.

ДПС реализира своята дългосрочна амбиция да са втора политическа сила, но също имат по-малко гласове.

Всички други – и ПП и ДБ , БСП и Възраждане , са санкционирани от своите твърди електорати. ИТН малко расте. Когато и твърдите ядра намаляват подкрепата си, това е симптом за разрушено доверието между политическите партии и обществото, някак е счупен диалогът и въобще комуникацията. От тази гледна точка най-логичното нещо е да има оставка, смяна на ръководството, да се изживее криза, която бъде като оздравителен период и така да може да се възвърне тази нишка на доверие между партиите и избирателите. Ако въобще успеят да го превърнат в оздравителен период. И друго има. Не ги виждаме за първи път тези оставки – нито от страна на госпожа Нинова, нито от страна на Христо Иванов. И преди се е случвало. Струва ми се, че този път обаче ще е за последно. Вярвам че и двамата ще останат активни по отношение на взаимодействието и комуникацията със своите партии, но жестът им показва поемане на отговорност, което е най-логичното нещо.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боздуган

    26 1 Отговор
    Да ми мътиш яйцата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Иван

    23 4 Отговор
    Много готино момиченце!! :)
    С удоволствие бих я любил..няколко пъти... :)
  • 5 Точно

    35 7 Отговор
    Браво на това момиче Яница! Идва ново поколение интелигентни българи!
  • 6 Бай Лисан

    29 1 Отговор
    Калъп интернешънъл.
    А с кого ли са на калъп?
    Който плаща най-много?

    Коментиран от #10

  • 7 реру

    37 4 Отговор
    "... „Трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата“, обяви съпредседателят на ДПС..."


    Така е... Което е вярното си е вярно...

  • 8 уаууууу!

    38 2 Отговор
    каква хубава българска дума-ЛИДИРА!

    Коментиран от #28

  • 9 Жокера

    34 0 Отговор
    Лидирането води до повишаване на либидото Яне.
    Имаме си толкова хубави български думи, например- командори, дърпа конците, играе задкулисно и т.н
  • 10 Сила

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Лисан":

    НЕВРАСТЕНИКА Райчев е любител на секви калъпи..... Без оглед на пол, раса, религия и сексуални предпочитания......!
  • 11 Симо

    25 2 Отговор
    ЛИДИРА!!!! Какво искал да направи???
    Защо се дава трибуна на човек НЕ уважаваш собствения си език???? Що за дума е това???
    Преди няколко дни от ГЕРБ предложиха 24 май да стане официален празник. Денят на буквите. Всеки втори в социалните мрежи го смята за най-истинския ни празник, но дали пък чак толкова уважаваме езика си? Всяка година в нашия речник навлизат все повече чуждици, те стават неизменна част от ежедневието ни. Но заедно с тях ставаме свидетели и на истинско издевателство над българския език. Ако ставаше въпрос за лафчета в компания, дори нямаше да се замислям. Но вече политици, общественици, институции, неправителствени организации и рекламни агенции ни атакуват с безумни думички. Като глагола "превантинирам", който срещнах в един PR на тема здравеопазване.

    Та рекох си, защо да не входирам към читателите едно текстче, което да е пълно с чуждици или с думи, които ги няма на "картата"? За да се похваля къде ще ваканцувам, един вид да ви разкрия моя екшън план. Дали ще бъде ОК или пак ще стигнем до хейт? Дали ще послужи за превантиниране? Все едно, така или иначе идва времето за отпуски.
    От нета!!!

    Коментиран от #45

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 истина ти казвам

    23 11 Отговор
    Янке що не идеш некоий да те изплющи и да дадеш своят принос за родината? Пикла!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    28 2 Отговор
    ДПС е забранено от Конституцията, защото е на верска основа!
  • 15 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Некой да Нарисува на Съществото, че дума като ЛИДИРА НЕ СЪЩЕСВТУВА ВЪВ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Натам е Ясно!

    Коментиран от #26

  • 16 Сила

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "истина ти казвам":

    Ха ха ха........ Ама па виж как "умно" гледа... Като фисшистка от НБУ най вероятно, политология най вероятно, задочно най вероятно......
  • 17 Лидира

    17 0 Отговор
    Що за дума???

    Коментиран от #20

  • 18 454545

    16 3 Отговор
    Тая коя е и защо трябва да ми пука какво казва, факти тези платени лумпени.
  • 19 Ролан

    12 0 Отговор
    В тази политическа жега ,леда ще отънява все по и по, и ще се сурнем всички,камо ли пък дебелия!))
  • 20 Луд

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Лидира":

    Лидира означава обратното на Не, Лидира .
  • 21 Една позиция

    13 6 Отговор
    Янице,Пеевски не ходи по тънак лед.Ти ходиш по тънак лед и ако поиска да те
    из......ка веднага ще кажеш ДА.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Констатиращ

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Една позиция":

    И жена ми е съгласна!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хмм

    12 1 Отговор
    детето ни, НИ учи на нов български. Очевиден резултат на демократичното ОБРАЗОВАНИЕ
  • 25 Кажи тавариш

    10 7 Отговор

    До коментар #21 от "Една позиция":

    Леле колко злобни българи коментират тук! Ужас! как живеете бе, хора!

    Коментиран от #31

  • 26 реру

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    "... дума като ЛИДИРА НЕ СЪЩЕСВТУВА ВЪВ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!..."


    Така е, но в същото време се пише "... В българския език...".
  • 27 киро

    9 0 Отговор
    Госпожо Яница ,какво означава таз дума "лидира"?! Дали Дядото(Вазов) я е изпозвал!
  • 28 Една позиция

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "уаууууу!":

    ЛИДИРА не е българска дума.Ничия е и я няма в българския тълковен речник.
    Такива думи се срещат в речника на измисления "писател" Вл. Зарев,син на Живковия
    критик Панталей Зарев.Например не казва "змислих се",а "смислих" и т.н.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Радо

    10 1 Отговор
    Тая малката Калинка на кого лапа микрофона??
  • 31 Една позиция

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Кажи тавариш":

    Путинофобите помежду си не се наричат "тавариш".И ще напомня един фрагмент
    от великия Джон Ленън "Прави любов,не война и "Обратно в USS...."

    Коментиран от #37

  • 32 Протестър

    14 2 Отговор
    Да ви е честито старото ново правителство с крадците Боко и Делян, това си избраха крепостните
  • 33 Бай Лисан

    13 1 Отговор
    Вижте колко сте недосетливи!
    Лидира - който пазарува в Лидл!
    Има също така "билира", "кауфладира", тетемаркира, баухазира, бриколажира, практикира....
    Тези глаголи са от групата "козякира"
  • 34 Здрасти

    6 0 Отговор
    Какво означава Лидира?

    Коментиран от #41

  • 35 Вълканов

    5 2 Отговор
    Става интересно. Турция макар и бавничко се вглежда към Азиатския пазар, завива към БРИКС.Досега Евросъюзът я лъжеше и ги принуди да търсят нови съдружници.
    Българското ДПС се пишат евроатлантици. Пеевски, много скоро ще бъде на кръстопът, ще се чуди кой път да хване.
    Сложна рбота е политиката, играе се криво хоро.

    Коментиран от #36, #38

  • 36 наистина интересно

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Вълканов":

    Откакто Ердоган е на власт турската лира поевтиня СЕДЕМ ПЪТИ. Не го знам къде се оглежда сега.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 реру

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Вълканов":

    "... Пеевски, много скоро ще бъде на кръстопът, ще се чуди кой път да хване..."


    Пеевски както и Сокола са PNG /Persona non grata/ в Турция... политиката обаче си е политика...
  • 39 кукуруз

    4 0 Отговор
    те не ходят по дебел а камо ли по тънък лед щото са доста тежки и ша са подхлъзнат
  • 40 Оле мале

    3 0 Отговор
    Тази измисли нова дума - "лидира" :d
  • 41 българин 777

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Здрасти":

    може би ликвидира знам ли
  • 42 лидира

    3 1 Отговор
    означава не яжте боклуците на ес в л-.-.л
  • 43 Онзи

    7 1 Отговор
    Тази могат да я излидират по староарменски - озотзадзе ;)

    Коментиран от #44

  • 44 Онзи

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Онзи":

    Поправям се - думата е сложна. - Изотзадзе
  • 45 онгомбо

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Симо":

    най ми харесва -приватизирам - демек крада по научному
  • 46 Бирисов търси патерици, един Депотат ще

    3 0 Отговор
    Удари Милион лв, като начало(аванс)! Цяла Група щее Дебела цената!! Малко вероятно е да се случи!? Закъсал мусее менискус, с две патерици ще Опита!?
  • 47 Хайку

    4 0 Отговор
    Един така лидирал,
    но много агресирал
    и самокатастрофирал!

    Откъде ги намирате тия илитерати?!