Отидете към основна версия

8 064 31

Димче Ямандиев пред ФАКТИ: Днешната история в Северна Македония я писаха възпитаници на Сърбия

  • димче-
  • ямандиев-
  • илинден-
  • сдружение-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • българия

Сдружение “Илинден“ се сформира, за да направи съпричастно българското общество с културно-просветния процес по българските исторически земи, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро в Р Северна Македония е създадено сдружение „Илинден“. Какви цели има, как се приема от хората, какво иска да промени… Пред ФАКТИ говори Димче Ямандиев, председател на сдружението.

- Г-н Ямандиев, сдружение „Илинден“ в Р Северна Македония е факт. Какво ви накара вас – хората, които имате българско самосъзнание, да го създадете?
- Сдружение “Илинден“ се сформира, за да направи съпричастно българското общество с културно-просветния процес по българските исторически земи, включително и хората от България. Вижте, Македонският въпрос е заробен от 1989 година до днес и никой досега не говори какво трябва да се направи, за да се отвори процесът. Това, което ние сме решени да направим още от времето на българската екзархия по тези земи - с малки изключения през Първата и Втората световни войни, се основава на идеята да работим с деца и студенти от Р Северна Македония. Искаме да създадем едно ново поколение, което да се бори срещу фалшификациите на фактите в историята. Нашата цел е да показваме фактите такива, каквито са. Разбира се, вниманието трябва да се обърне към културно-просветния процес на децата по тези исторически български земи. Вижте, едно трябва да се знае и запомни - днешната история в Северна Македония я писаха възпитаници на Сърбия. Те имаха готови кадри, когато започнаха да налагат т.н. „македонска нация“. Ние с палячовци и хора, които търсят политически и икономически дивиденти, не можем да се съпоставим. Сами трябва да създадем месни просветители от ново поколение, които да водят тази борба.

- Сдружение „Илинден“ е поредното, което се прави от хора с българско самосъзнание. Какво при вас ще е различно?
- Понеже процесът по организацията и дейността на сдружението е вътрешен, трябва да се върви отвътре навън. Една от целите от тази есен е създаване на кабинет и представителство в студентски град, където да се работи със студентите. Предвиждаме да има заснемане на уроци по български език, култура, история, които да се пращат и на македонски деца, за да ги гледат. Планираме да отпускаме стипендии на децата, които се обучават, може да поемем и издръжката им, като по този начин ще направим съпричастни и техните семейства към истината. Друго нещо много важно – ще се ангажираме с поддръжката на военните гробища на българските революционери, на военните от българската армия. За нас това е много важно, повтарям се. Това е честта и достойнството на българския народ. Болно и жалко е да има гробове и паметници, които да са в отчаяно състояние. Една от първите ни задачи е да се облагороди военното гробище край Дойран, което е запуснато от 1916 година и в момента е само храсти и дървета. Плочите от времето са паднали, не са поддържани. Ние това нещо ще го променим, понеже тези мъже са дали живота си за България.

- От думите ви до момента разбираме, че фокусът ви е върху работата с деца. Но как гледат на това властите в Северна Македония?
- Да, работата с децата е единственият шанс ние да променим нещо за в бъдеще, за да се реши македонският въпрос. Затова досега не е започнал този културно-просветен процес, затова ние трябва да обезпечим стипендии и пълна издръжка на тези деца, защото знаем, че така ще променим нещата. Досега не сме предприели нещо сериозно, за да можем да очакваме някакво развитие. Е, сега, с нашите действия ние целим да събудим българското общество и това да стане централна тема на държавно ниво. Този процес след време се надяваме да го поеме българската държава, защото България е единствената държава, която няма национална стратегия за развитие не само за 50 или 100 години напред, а за следващите 5 или 10 години.

- Няма как да не минем и през темата за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Изборите в ЕС минаха, сформират се комисии… Какво очаквате от работата на новия Европейски парламент и накъде върви процесът по интеграцията на Западните Балкани?
- Напълно подкрепяме започването на преговори на Р Северна Македония с ЕС, но за целта трябва час по-скоро да се промени Конституцията на Северна Македония.

- Очаквате ли това да се случи скоро?
- В Северна Македония това в последно време не се коментира много, защото се очаква да се види как ще се подредят нещата на ниво Европейска комисия и Европейски парламент. Но аз съм сигурен, че ще дойде време да се започнат преговори. А това е много важно, защото така един път и завинаги ще бъде скъсана пъпната връв с Белград. Да не забравяме, че в Северна Македония има над 150 000 български граждани. Трябва да започнем да работим с тях, да ги приобщим силно към българското общество. След 2000 година има над 15 000 граждани, които са се заселили трайно в България и с промените в Конституцията в скоро време се надявам, че ще има българи от Северна Македония – родени в Северна Македония, в листите на политическите партии. И по този начин тези хора ще станат гласът на българите от Северна Македония.

- Сдружението „Илинден“ е регистрирано скоро. Какъв е отзвукът, има ли интерес…
- Интерес има, хората тепърва чуват и четат за нас. От няколкото седмици, откакто е регистрирано сдружението „Илинден“ и понеже имаме голяма аудитория в социалните мрежи, на хората им допада. Четат, коментират, интересуват се. И това е важното. Иначе върху мен, като един от организаторите, се упражнява жесток натиск. Ние качваме всекидневно клипчета, а в коментарите аз съм омаловажаван, дискриминиран, постоянно заплашван. Вижте,

„дълбоката държава“ в Северна Македония не се страхува от някой от Видин, Русе или София, защото той е външен елемент.

Страх ги е от месни хора като мен, когато се осмеляваме и предприемаме различни действия, когато говорим истината. Но аз съм свикнал с тези нападки. Те са през целия ми живот. Това обаче е проблем за онези млади хора, който са се осъзнали, които имат българското в себе си. Понякога те няма на кого да разчитат, те са публично линчувани, дискредитирани, заплашвани и, в крайна сметка, пречупени. Затова с всяко едно действие сега целта ми е да се борим срещу страха. Надявам се българското общество да стане съпричастно с нас, да ни подкрепи, за да можем да имаме дела реални. Аз съм сигурен, че ще успеем, че македонизмът умира и истината ще възтържествува. Всеки, който иска да спре този културно-просветен процес и влизането на Северна Македония в ЕС, значи не ни мисли доброто – нито на България, нито на българския народ. Жребият за нас е хвърлен, връщане назад няма, защото сдружение „Илинден“ е факт.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.

Свързани новини