Отидете към основна версия

1 456 7

Великобритания: твърде много лоши новини и скандали

  • великобритания-
  • киър стармър-
  • лейбъристка партия-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • риши сунак

След 100 дни на "Даунинг стрийт" Киър Стармър трябва незабавно да коригира курса си и ясно да каже накъде поема

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърде много лоши новини и скандали: британското правителство на лейбъристите вече има сериозни проблеми - въпреки триумфалната си победа преди около три месеца. Ще успее ли то да компенсира грешките си?

Никой новоизбран министър-председател на Великобритания вероятно не би желал първите му 100 дни на Даунинг стрийт да го научат как всъщност не бива да се управлява. Точно в такава ситуация обаче се оказва Киър Стармър само три месеца след триумфалната си изборна победа.

Да се говори за фалстарт обаче би било сериозно подценяване на ситуацията, коментира германската обществена телевизия АРД. Рейтингът на Стармър е рекордно нисък, а неговите лейбъристи вече са само с един процентен пункт пред торите, посочва авторката Анете Дитерт.

Такова трудно начало можеше да се очаква – особено след като знаем в какво катастрофално състояние торите бяха оставили държавната хазна. А и силният насрещен вятър от медиите, доминирани от торите, срещу едно лейбъристко правителство също беше предвидим.

Въпреки това фактът, че самото правителство предоставя на опонентите си толкова много муниции, с които те да стрелят срещу него толкова скоро след съкрушителната лейбъристка изборна победа, е нещо невиждано досега в най-новата британска история, посочва германската обществена медия.

Твърде много лоши новини

Всичко започна с това, че Киър Стармър и неговата финансова министърка Рейчъл Рийвс в продължение на седмици бомбардираха изтощените от мерките за икономии на торите британци с толкова мрачни прогнози за финансовото състояние на страната, че малката искрица надежда за по-добри времена, която се появи през юли със смяната на правителството, бе потушена в зародиш само след няколко седмици.

Стармър беше обещал да разчисти празните и неизпълнени обещания на торите и всички очакваха от новото управление да казва истината. Но той все още не е разяснил на британците как лейбъристите смятат да изведат страната от кризата и къде искат да стигнат.

Вместо да заговорят открито и ангажирано по теми като ново сближаване с ЕС или облекчения младежки обмен, предлаган им от Брюксел, лейбъристите създават впечатлението за липса на визия за бъдещето и бързо се оказаха въвлечени в ожесточени битки за власт на Даунинг стрийт. Детайли около споровете в най-близкия вътрешен кръг около Стармър почти ежедневно изтичаха в британската преса, припомня АРД.

Вакуум, изпълнен със скандали

Само след три месеца британският министър-председател нямаше друг избор, освен да уволни началника на кабинета си Сю Грей - жената, която трябваше да гарантира, че предизборните му обещания за обновление на страната по разумен и морално издържан начин ще бъдат изпълнени.

Вместо да очертае ясен курс за това накъде лейбъристите искат да поведат страната, екипът на Стармър създаде вакуум, който британската преса ежедневно запълваше с предполагаеми скандали, свързани с новото правителство. Така например беше разкрито, че Стармър и някои от министрите му са приели партийни дарения от спонсори за костюми, рокли и дизайнерски очила на стойност десетки хиляди лири.

Това не е непременно незаконно, тъй като въпросните дарения са официално декларирани, а сумите са доста скромни в сравнение с корупционните скандали на торите за милиони лири. Но не можеш да водиш предизборна кампания като "партия на чистите ръце" и в същото време да допускаш толкова лесно партийни дарения да бъдат използвани срещу теб от една предсказуемо враждебна преса.

Фараж потрива доволно ръце

Грешно е да възприемаме това като проява на наивност или допусната политическа грешка. Случващото се е фатално и преди всичко помага на десните популисти около Найджъл Фараж да наберат още по-голяма сила. Неговата мантра, че всички основни партии са еднакво корумпирани, сега сякаш се потвърждава. Насрещните ветрове, които новото правителство самó си създаде, не са никак добра заявка за това, че то може да изведе страната от кризата – с бистър ум и твърда ръка, коментира АРД.

За това не допринася и фактът, че торите изглежда сами се демонтират в опозиция. И двамата кандидати, които през ноември могат да наследят Риши Сунак, са част от дясното популистко крило на партията. И Кеми Бейдънок, и Робърт Дженрик ще придвижат партията още повече към крайната десница. Освен че това ще направи връщането на торите на власт изключително малко вероятно в обозримо бъдеще, то може да засили допълнително дяснопопулисткото движение около Фараж.

Предизвикателство за Стармър

След 100 дни на Даунинг стрийт Стармър трябва незабавно да коригира курса си и ясно да каже накъде поема.

Все още не е късно за това. В края на октомври финансовата министърка се кани да представи новия проектобюджет, а това е идеална възможност за правителството да компенсира с ясна визия грешките от първите 100 дни на своето управление. Ако то не успее, следващите няколко години може да се превърнат във време на постоянни сътресения и на хронична нестабилност. А преди около 3 месеца британците гласуваха толкова ясно точно срещу това.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини