2 Октомври, 2024 17:03 1 628 28

Грешката Брекзит! Лондон търси по-прагматични отношения с ЕС

  • брекзит-
  • великобритания-
  • европейски съюз-
  • киър стармър-
  • урсула фон дер лайен

Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели изборите през юли, заяви, че правителството му няма да се стреми към преговори на едро по споразумението за Брекзит, което изведе Великобритания от блока

Грешката Брекзит! Лондон търси по-прагматични отношения с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Киър Стармър ще настоява за възстановяване на отношенията, когато се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес за "първи разговор" по въпроси като търговията, сигурността и младежката мобилност, съобщава "Ройтерс".

Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели изборите през юли, заяви, че правителството му няма да се стреми към преговори на едро по споразумението за Брекзит, което изведе Великобритания от блока.

Той обаче се опитва да коригира отношенията в редица области. Европейският съюз споделя желанието му за общ пакт за сигурност, но преговорите за пречките пред движението на стоки и хора може да се окажат по-трудни.

"Ще можем да се справим с международните предизвикателства само като поставим нашата колективна тежест зад тях, поради което съм твърдо решен да оставя годините на Брекзит зад гърба си и да установя по-прагматични и зрели отношения с Европейския съюз", изтъкна Стармър преди визитата.

Той вече посети Берлин, Париж, Рим и Дъблин след изборите, за да постави основите за възстановяване на връзките. Освен с Фон дер Лайен, Стармър ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, както и с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Думата "рестарт" се използва и от двете страни, така че очевидно ще бъде възможност да обсъдим евентуален път напред", посочи говорител на Комисията тази седмица. "Това е първа среща на двамата и затова ще бъде просто началото на един разговор".

Стармър изключи всяко връщане към единния пазар на ЕС, митническия съюз или споразуменията за свобода на движение.

Той обаче обеща да търси ново ветеринарно споразумение, насочено към намаляване на граничните проверки, а също иска взаимно признаване на определени професионални квалификации и по-лесен достъп до ЕС за артисти на турне.

Въпреки че по-топлият тон на Стармър беше приветстван от лидерите на ЕС, и двете страни признаха, че промените в същността на отношенията ще бъдат предмет на трудни преговори дори ако основните принципи на споразумението за Брекзит не бъдат засегнати.

Например Стармър отбеляза, че няма планове за схема за младежка мобилност, като отхвърли предложението на ЕС да позволи на гражданите на ЕС на възраст от 18 до 30 години да живеят във Великобритания, а на младите британци да останат в ЕС до четири години.

Младежката мобилност е ключово изискване на ЕС и приемането ѝ от Лондон може да бъде условие за напредък в списъка с желания на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    30 5 Отговор
    Сега не могат да пращат забрадките към Европа хаха. Да си ги къткат там и без това е като таджикистан.
  • 2 ТаУмВзе

    20 8 Отговор
    Британчето се наигра Резко у Халифат а! Са ела ми смени Памперса де. Путин е Виновен ей!

    Коментиран от #6

  • 3 Kaлпазанин

    26 4 Отговор
    Няма грешка ,всичко е точно .да си седят на острова и да се обгради с бодлива тел всичко англосаксонско там да си седи .та белким света миряса .тез не знаят ли че рано или късно всичко се плаща
  • 4 Сатана Z

    2 19 Отговор
    Лондон има интереси и си ги постига когато реше,че е дошло времето да натисне ЕС.Брекзит беше прелюдия към плановете на Англосаксите за унищожаване на Европейския райх.Британската лира е във възход

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Миришеш ми на Кремълска Партенка!

    Коментиран от #8

  • 7 име

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    От 2009 покупвателната способност на населението намалява и особено лошо стана след пЛандемията и началото на помощта за пробитата каца ООкрайна. В момента безработицата им е супер ниска, 4.4%, но и има над милион незаети работни места. Въпреки че след пЛандемията отвориха пазара на труда за джагатайци. Англия си потъва бавно и сигурно, но това е добре за останалата част от света.

    Коментиран от #24

  • 8 име

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Козяче, и ти не знаеш къде се намираш и какво да лъжеш и мажеш. Веднъж руснаците били направили машинация и подвели наглетата за брекзит, друг път руски партенки ти се привиждат. Последно какво е?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Студопор

    8 2 Отговор
    Това, което Англия иска е хем... Нали... До края, хем душата в рая.
  • 11 Хаха

    11 2 Отговор
    Британците са господарска нация. Живот под строй в комуналката ЕС не е опция. Сега баламосват евро глупаците с "грешката" за да си осигурят постепенно най-изгодни търговски отстъпки и това ще се случи до няколко години.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 фен на сидеров

    12 5 Отговор
    всеки мислещ европеец трябва да си зададе въпроса : "каква ми е ползата от великобритания?" не включвам миещите чинии на острова.
  • 15 Българина

    7 2 Отговор
    Добре са и извън ЕС тези умствено изостанали
  • 16 Евтина

    6 3 Отговор
    Евро пропаганда. Обединеното кралство не може да бъде подчинено на някакъв наднационален кабал, а върховния му съд да бъде в чужди земи. Както и да му спускат закони "отгоре". Още малко и Урсула да настанят в Бъкингам.... Хаха. Никой с две гънки мозък не вярва в тази глупост.
  • 17 Трътлю

    7 1 Отговор
    Да отиде в Банкя. При Главния. Оттам се контролират Европа и Америка.
  • 18 име

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Ама, те няма какво да продават в ЕС, нищо не произвеждат. Имат само едни банки и адвокати. Дори храната им е основно внос. Франсетата ги дерат яко за всичко, което им се налага да внасят.
  • 19 Трътлю

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Интересите на Лондон вредят на интересите на англичаните. Затова Лондон ги вкара в панделата когато излязоха на масови протести.
  • 20 Баце ЕООД

    6 1 Отговор
    Салам стой си там... Не ви искаме. Великобритания е доказана трета страна вече
  • 21 Българин

    3 4 Отговор
    Тамошното "израждане" леко ги прекара. Ама ние не се учим нито от чужди грешки, нито от свои! Така че костя го чака светло бъдеще, на гърба на тъпия народ!
  • 22 Янко Виа

    2 3 Отговор
    Малобританските тарикати кръвосмешанци,ще се опитат да получат някакви права за свободна търговия с ЕС без да се обвързват ,което в случая не е лоша идея от тяхна страна.
  • 23 Българин

    0 7 Отговор
    Киев за три дня🤣

    Коментиран от #25

  • 24 Сатана Z

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Батка,какво знаеш ти за Кралството от пряко наблюдение ,а не от жълтите сайтове ?By the way,do you speak English,mate?

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Kaлпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Ама в Киев няма ток ,трудно е без ток
  • 26 име

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана Z":

    Абе много не го ,чаткам ама съм научил тук таме някой израз:Бай дъ уей ,кън ю ду а блоу джоб ту ми ,бъди?
  • 27 име

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана Z":

    Последото видео, което гледах е на азербайджанците от caspian report. Но понеже си много "начетен и знаещ" и има опасност да сметнеш източника за пристрастен, ти препоръчвам Why the UKs Economy Stopped Working на блумбърг. Тях няма как да ги обвиниш че пускат руски партенки, освен ако не си супер "умен". Не че знаеш английски и ще си направиш труда да го изгледаш, но все пак искаше инфо, така че ти го давам.
  • 28 Смотан стар циганин

    1 0 Отговор
    Колко ти плащат да пишеш глупости с цел да плашиш БЪЛГАРИТЕ КОИТО ИСКАМЕ ВЪЗРАЖДАНЕ И ВЪН ОТ ЕС И НАТО,,КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ
Новини по държави: