Отидете към основна версия

102 294 182

Владислав Горанов с къща за милион

  • владислав горанов-
  • ярема

Как дългогодишен държавен служител успя да се сдобие с къща за 1 млн. лв. в местността Ярема?

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тези дни финансовият министър Владислав Горанов привлече вниманието към себе си чрез предложение за създаване на държавни бензиностанции и държавна петролна компания, но и също с честото упоменаване на името му от бизнесмена в изгнание Васил Божков.

В неделя пък лидерът на ПП АБВ Румен Петков привлече вниманието ни към луксозна къща – тип резиденция и отправи през фейсбук страницата си въпроси към „главния прокурор, един друг и още двама.

"На кого е дворецът?

Кой живее в него?

С какви средства е построен?

Подозирам, че един от живущите не плаща наем (по навик)...."

В коментар към текста лидерът на ПП АБВ допълва: „Ако прокуратурата извърши проверка и незабавно изземване, ще намери ДНК на член на правителството“.

Снимката на палата препраща към публикации в медиите отпреди година-две, когато резиденцията е била в строеж, и в които публикации се визира министър Владислав Горанов като притежател на планинския дворец, макар теренът, на който е построен, да е на съпругата на кръстника му – този същият, в чийто луксозен апартамент живее Горанов без да плаща наем. По негови обяснения – заради страха от пернишкото земетресение.

Явно семейство Горанови е преодоляло страха си от земетресения, тъй като Ярема е сеизмична зона. Явно е също така, че Горанов с право се отказа през 2014 г. от депутатското място, тъй като му била малка заплатата.

Припомняме какво заяви премиерът Бойко Борисов пред в. „Преса” в началото на 2014 г.: "Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“.”

През ноември 2014 г. Горанов вече е министър на финансите и така до днес с прекъсване по време на две служебни правителства.

Това дава повод да се запитаме как дългогодишен държавен служител, макар и с министерска заплата, е успял да спести 1 милион лева, за да купи терен във вилната зона „Ярема“ на Витоша и да вдигне палат, наподобяващ резиденция на държавен глава или на собственик на интернационален холдинг?

Според публикация на "Биволъ" от 2018 г., огромната резиденция принадлежи на Снежана Сариева – съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и той е този, който давал инструкции на работниците.

Вилата в “Ярема” е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цената на килим - 8-10 лв. на кв.м.

По същото време Иван Сариев също прави имотна придобивка в района – двуетажна вила само за 3000 лв. По-късно той изкупува и терена, на който е построена вилата на Горанов, като плаща на Община Самоков 3600 лв. за 1188 кв.м.

Така семейство Сариеви срещу скромна сума се сдобива с четири участъка в скътаната сред гъста борова гора вилна зона на 30 мин. с кола от София и на също толкова от Белчинските бани. Любопитен факт е, че имотите в самата вилна зона не са нанесени в Кадастъра, за разлика от имотите извън нея. Това затруднява значително намирането на собствениците им.

В процеса на строежа Владислав Горанов се е появявал многократно на мястото и лично е давал указания на строителния екип – роля, която обикновено изпълнява инвеститор или собственик на даден имот. През април 2018 г. той дори е заснет от медии на обекта, а местни хора потвърдили за честото присъствие на министъра и съпругата му в имота.

„Биволъ“ е изпратил преди две години въпроси до министър Горанов чрез пресцентъра на финансовото министерство, за да изясни ситуацията какво отношение има той към имота на неговите кръстници. Инвестирал ли е в строежа, ползва ли имота и при какви условия? От тогава медията не е оповестила отговор, от което се подразбира, че такъв не е получила от управляваното от Горанов ведомство.

В неделя и лидерът на ПП АБВ Румен Петков отново постави този въпрос, при това отправен и до главния прокурор.

В качеството си на данъкоплатци, българските граждани имат право да знаят отговора.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 654 гласа.

Свързани новини